用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN interview , SC LH VEO
go

PN interview , SC LH VEO [複製鏈接]

小朋友黎緊2023年頭會PN interview , target SC>LH>VEO , 有番開PG, 就快兩歲 聽同做指令都完全無問題
但識講嘢嘅只有大概10個簡單詞語, 但係控制唔到佢幾時講

唔係比較 但見番pg有同齡同學仔可以講到句子同對答如流
開始有啲擔心 想請教有無小朋友interview呢三間係完全唔識講嘢但都有offer
   1    0    0    0

pipi20 發表於 22-12-26 06:37
小朋友黎緊2023年頭會PN interview , target SC>LH>VEO , 有番開PG, 就快兩歲 聽同做指令都完全無問題
但 ...

我女20 個月,都係聽同跟指令無問題,但唔講嘢(仲少過你嗰個)
我會報LH ,你報邊間? 我屋企附近嗰間比較新,希望容易d 入。

回覆 pipi20 的帖子

就快兩歲即係大b, 如果同其他大b比好唔著數,有冇返下其他n班,對多啲小朋友講嘢會快啲

Nbs 發表於 22-12-26 10:54

我都會報LH 紅磡個間 因為最近屋企

JKLhome 發表於 22-12-26 13:15

就快兩歲即係大b, 如果同其他大b比好唔著數,有冇返下其他n班,對多啲小朋友講嘢會快 ...

係呀1月大B , 同埋生得比較高大
可能因為大B優勢 其實今年9月-11月見左啲二線啲幼稚園 全部都有offer. 但開始因為其他小朋友都識講嘢 而佢就未太識
感覺慢慢失去優勢 開始擔心

JKLhome 發表於 22-12-26 13:15

就快兩歲即係大b, 如果同其他大b比好唔著數,有冇返下其他n班,對多啲小朋友講嘢會快 ...

我無打算俾佢插N班 擔心佢太細作息唔夠
可能因為我雙職父母 日間只有工人姐姐湊 所以佢好少聽人講嘢對話

但 ...

Lh Pn 拍片
仲有時間

不是沒可能丫

眼見今年SC好多細B都有offer, 放心啦

有野0既, 名幼主要睇家長背景, 同家長教育概念, 小朋友出生年份如果係大B/ 上年超大B 當然會多考慮, 因為佢地學野比較早, 表達會相比下高d , 但個人認為家長有名校背景有幫助,. 我自己當時小朋友自問拍片叫0吾係好多Vocabulary 講到, 不過有係片段表現佢聽指令, 日常生活應付到, 之後都有second round interview, 仲有AM direct offer (LH).

St Cat, 當時因為早交片, 小朋友好多野做0吾到, 所以得waiting list.  

老公係名校old Boy, 自己係專業人士. 所以先0甘覺得, 但不排除學校有其他考慮因素.

名幼根本喺你報名時已經幫你計自行分,如果家長係名小畢業又有宗教分(25分),只要Interview唔係呆呆/怪叫/狂喊/似SEN,基本上大部分名幼都穩入。

但 ...

我個仔係12月超細B, 好好彩收到LH K1 2nd round interview。因為我個仔係超細,所以我係1st round 拍片要show 到小朋友各方面能力係要達標以上,甚至比同年人更好。咁我估如果老師知係大B, 應該會提高標準。

回覆樓主:

LH基本上80%係考慮父母因素,包括背景、對教育嘅投入度(時間 資源)、是否能配合學校去chur個小朋友等等,小朋友部份只要乎合基本能力便可,如果父母條件夠好,基本上80%收小朋友,即使2nd interview 全程唔多出聲or爆喊都會收pm,聽到好多個都係咁情況,但父母背景夠強勁亦夠chur,兜得住果80%分,都收咗pm。總之記住一樣嘢,名幼收生,特別是LH、SC、VEO、PC,決定因素在於父母而非小孩。

‹ 上一主題|下一主題