用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFCS嘉諾撒聖方濟各學校 VS 九龍民生小學 ...
go

SFCS嘉諾撒聖方濟各學校 VS 九龍民生小學 [複製鏈接]

大女,有1妹1弟
兩間都係好好的學校,兩間都有中學部,大家又會點樣考慮?
   1    0    0    0

CCYEE 發表於 22-12-24 10:56
大女,有1妹1弟
...

揀SFCS 起碼搞掂2個大,85%,妹妹必收生
只需處理細佬,另你有SFCS,即住港島區?如是,無必要為MSPS而過海,又灣仔除sjps係仔都爭外,仲有軒灣、聖雅各或私小RCPS

民生3個學費唔少野,細佬妹非必收生,留意雖說民生都係85%,但中小班數既差異,即競爭相對更激烈,仲要處理3個升中

樓主個case, 正路一定係揀sfcs

CCYEE 發表於 22-12-24 10:56
大女,有1妹1弟
...

考慮 SFCS 妹妹必收
弟弟 12網可抽 SJPS 兩軒 ......
灣仔區升中 B1位充裕 男女皆宜

肯定係第一間

我case 同你有d 似,我係Sfcs vs st clare vs 崇小,有妹妹跟尾,問好多人意見都係sfcs,因為津同妹可跟入。但我又覺得傳統坐定定唔岩大囡,同埋我比教著重language,因為我覺得小學language 學得好,中學會輕鬆好多,起碼唔使出力追中英,雖然好多人話1線津中小英文都好,但我覺得讀同寫都唔難,train 就得,最難係聽同講,如果想自信地講,無語境係真係好難做到。
因為我細個讀村校小學,上到中學就知英文難追,最多追到讀寫,但聽講點追都追唔到,反而其他學科肯溫其實唔難,我由級2x 好快就考到頭6,7位,所以學術有心而追唔難,小學唔須太谷,我只想中英唔錯就好了。所以最後決定讀崇小,起碼唔使擔心英普會話。妹妹有佢自己的路,只要家長唔懶,我唔擔心佢考唔到直私(利申大囡細b,卷幼,0外補,全部我自己教)。

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

聽與講為何倚靠學校語境﹖作為家長,如果有心要令小朋友聽講做得好,家中語境可改為英語而不是廣東話。即使家長英語能力差,也可以一齊努力,事在人為,一切從小做起。

melodychui 發表於 23-1-3 01:42

聽與講為何倚靠學校語境﹖作為家長,如果有心要令小朋友聽講做得好,家中語境 ...
我有同小朋友睇書,都會播下英文,但我自己唔鼓勵睇youtube 學英文個種,因為黎種被動學習長遠對小朋友學習唔好。你話學校語境唔重要,但學校真係有native 老師同你講野,溝通,同屋企港式英文唔同,再講父母英文唔夠好,會有港式英文音外,識的字都其實會有限,如你有方法都請指教。同埋我同時都要小朋友廣東話好,所以我都堅持係屋企講廣東話,我想佢廣英普都好。

以前我在前線工作,請教客人如何訓練小朋友的語言能力。他的答案是一英一普...父親用英語,母親用普通話,小朋友很易適應父母不同語言,不要擔心小朋友會用港式口音。最後,家中實行一中一英溝通模式,,阿女的英語能力(聆聽+說話)很好,我只需要教她用適當的文法,而廣東話同樣可對答流暢。
youtube會教壞小朋友﹖首先,妳希望小朋友在沒有英語語境下,用什麼方式加強聽力﹖數碼英文頻度﹖香港電台第四台﹖youtube有不少頻度適合小朋友學習英語,例如BLIPPI,阿女睇左幾次就識clement truck、garbage truck等等的重型汽車名。在街上經常問我這架是什麼車,果架是唔是乜車...選啱頻度,很自然學到。

舉例,
rabbit vs hare
lift vs elevator
fireman vs firefighter
fire truck vs file engine
color vs colour
bus vs double-decker bus

還有好多相同意思的字,透過在youtube頻度,父母可陪伴小朋友一邊看一邊教導,令小朋友認識更多生字。阿女每星期只有三天可收看youtube,平日是陪讀。

最後,小朋友每週面對NET老師時間有多少﹖又假設同學間溝通是英語,這代表沒有港式英語口音﹖要分清楚,簡單的生字可有不同解釋,如果要學生字,請背字典。

不要限死自己在一個框內。

melodychui 發表於 23-1-4 00:02

以前我在前線工作,請教客人如何訓練小朋友的語言能力。他的答案是一英一普... ...
Thanks for your sharing。
我其實好少比d 囡睇電視同youtube,因為而家上堂又要zoom,我唔想佢地近視。我唔係話youtube唔好,我同意佢學到野,但個d 叫被動學習,書本係主動學習,其實睇得多youtube,小朋友眼仔睇書慢慢會look 得好慢,好少家長留意到,黎個係我係個talk 到聽返黎。

我覺得聽港式英文外,都一定要聽native english ,如果唔係就會覺得港式發音就係岩,好似新加坡人你唔會覺得佢英文音樂聽,所以我prefer 有語境學校。我自問屋企無咩語境,所以咪出去比錢買lo,is 都係甘。有錯請指教。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-4 00:23
Thanks for your sharing。
我其實好少比d 囡睇電視同youtube,因為而家上堂又要zoom,我唔想佢地近視。我 ...
如果每天用平板少於30分鐘,問題不大。阿女只看BLIPPI、PEPPA PIG、COOKIE MONSTER,沒有字幕的...訓練她的聆聽。
屋企語境是人為,由細開始培養,當自己生活在英語國家,講得多自然流利。港式英語弊病來自錯誤的文法,對的文法,話知你是香港口音﹗如果要好聽的純正英語,移居到英國吧,還要避開港人居住的地方,這様可享受天然英文語境﹗

簡單一句,現實D...

2jkidsfather    發表於 23-1-4 18:02

melodychui 發表於 23-1-4 01:30
如果每天用平板少於30分鐘,問題不大。阿女只看BLIPPI、PEPPA PIG、COOKIE MONSTER,沒有字幕的...訓練她的 ...
想問下你阿囡會唔會英文好,但同時怕左中文?因為我想中英balance。
照你甘講,即係每日比佢睇陣youtube,係屋企同佢講英文就可以了?但如果家長英文麻麻,有時唔識表達呢,甘點算。因為我有fd 都係甘,為左個囡英文好,就讀有語境的幼稚園,係屋企又同阿囡講英文,所以阿囡英文講無問題,但問題係廣東話麻麻,所以去到面試時廣東話又表達唔到,英文又未去到好流利,結果面試死哂。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-4 01:54
想問下你阿囡會唔會英文好,但同時怕左中文?因為我想中英balance。
照你甘講,即係每日比佢睇陣youtube, ...
首先,我實行一個講中文一個講英文的時候,阿女只有半歲,一直維持至大概3歲(因老師說阿女在學校只肯用英語,但老師要她用中文表達)。現在除姐姐外,阿女主要用中文溝通。
阿女主要怕中文字,結果考CKY直接foul out。其後惡補中文認字能力,暫時勉強跟到學校進度。英文方面學校和外補拼音,英文讀字最大問題是D、S、T這三個字經常不發音,要不斷重覆迫她唸好,而特別字就需要拆字慢慢教。基本上一日讀10至20分鐘中文(生字)和英文(故事),再滲P1閱讀理解和文法。

youtube會建議初期陪小朋友一齊睇,理解該主題是什麼內容,自己都可以學到唔少生字,同時可避免小朋友不斷重覆看同一輯片段(阿女初期只看A至Z的影片)。假設你看BLIPPI,選擇片場15至30分鐘(有部份是1至2小時),然後傾談片段中學到什麼生字(動物/車/設施)。

最初我對住阿女講英文(掉低超過10年),經常錯文法(tense),阿女又經常黑人問號。不過,講左大概1星期,好自然文法有改善,萬事起頭難﹗中文與生俱來,又唔是全家用英文,一中一英是沒有問題。

melodychui 發表於 23-1-4 02:49
首先,我實行一個講中文一個講英文的時候,阿女只有半歲,一直維持至大概3歲(因老師說阿女在學校只肯用英語 ...
Thanks for your sharing. Let me try then

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-4 01:54
照你甘講,即係每日比佢睇陣youtube, ...

你講到"小朋友廣東話表達不到,英文又未去到好流利的情況"。身邊也見不少。

情況是父或母本身不是母語英文,一個用廣東話,一個英文和小朋友交談。英文除了口音, 還有grammar, 表達方法, use of words, vocabulary 等等。

結果小朋友就在語言上變得兩頭唔到岸,上到小學更是不大喜歡接觸中文,但英文又不是說得fluent。

仔的同學有的真是廣東話和英文都是母語程度,因為家中父母是但一方,母語是英文。

講到youtube 學英文,我覺得每天半小時,是可接受的。我小朋友幼時,我都讓他看 peppa pig。

SFCS,今年自行15分穩入,跨區首選

kitshek 發表於 23-1-5 20:14

咁係咪有啲問題?點解咁低分都入到?

kitshek 發表於 23-1-5 20:14

20分穩入吧,點會15分"穩入″?除非你確定有人10分入咗

mechanics10 發表於 23-1-7 00:49

今年自行,跑馬地St Paul最後20分入晒,後補收到15分,揸住15分自行報SFCS好穩陣。

mechanics10 發表於 23-1-7 00:49

灣仔區12網,本區人口少,適齡學童更少,仲要係女生就再少,但3間B1津貼女校加埋有成360個位,而區內仲有私立嘅Paul Con同坑真分走一部分學生。

好多家長因為要搏扣門,自行階段只係注意本區學校,但識玩嘅一定係睇數據去競爭少嘅區,特區係東區同南區嘅女仔,有15分報SFCS機會極大。
‹ 上一主題|下一主題