用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 阿仔荃灣區一線小學 點揀好?
go

阿仔荃灣區一線小學 點揀好? [複製鏈接]

求意見 阿仔讀荃灣區一線小學呈一3A1B 學校話B1C
呈二3A1B 今次學校話跌左去B2A

唔知自一揀長沙灣天主教有無機會入到?
自二仲諗僅填何傳耀定李兆基?
去完長天簡介會話自行收生只收B1學生,我地又有些卻步了,因為呈二數學失手, 級名次仲跌到去B2A。

希望大家比到意見我🙇🏻‍♀️

2    0    0    0

給你參考,長天過往自行收過的荃灣葵青學生,幾個師兄現在已經中三/高中
荃灣二線小學1B+英文強+運動獎+數學獎
荃灣二線小學1B+英文強+數學獎
葵青三線小學級頭幾名+運動獎

不知隔左幾年,收生情況有無變

給你參考,李兆基自行成功例子,現在讀緊中三/高中
荃灣三線級頭,數學獎
葵青三線級頭幾名,運動獎+數學獎
葵青二線1B/C,好多數學獎,包括大獎

fafafamama 發表於 22-12-24 01:53

長天/何傳耀/李兆基都可以試吓, 不過預咗大抽奬, 仲要呈三keep到b1 c或以上,否則到大抽獎時跌去b 2生。

保守D自一長天, 自二陳兆民/全完/伍若瑜

考定直資, 如李國寶/顏寶玲/基崇

三年前亦是何傳耀收生最慘的一年,一線尾小學1c同學自行唔得,大抽獎全部入返晒。其實自行得大約30%,選b1學校基本上要1a1b先或者有機會,但當然正常做法
照填啦!早三年前無面試今年有面試,又或者面試可加分呢

荃灣小學, 同學仔b1c , 自行入長天
(以我經驗, 荃灣小學成績平均, 所以冇乜一二線之分)

回覆 LeeCC 的帖子

多謝意見!阿仔在校內英文比賽有攞過獎。
而且他是外面泳隊隊員,剛岩比賽在1月底,學界要3-4月先有。所以未有任何獎項的話,泳隊隊員唔知有沒有用呢?

回覆 gracelam 的帖子

我地都有考慮過自二填伍若瑜,但我好似唔見佢有泳隊同佢係中中。阿仔鍾意讀英文多過中文

想問有沒有讀僅伍若瑜嘅用家可以提供下意見?

fafafamama 發表於 22-12-24 09:56

我地都有考慮過自二填伍若瑜,但我好似唔見佢有泳隊同佢係中中。阿仔鍾意讀英文多過 ...

伍若瑜好似有2班英文班,pre s1考得好,應該入到英文班,不過自二放伍,好睇你甘唔甘心。

李兆基有泳隊,何傳耀冇泳隊,不過呢2間自行比較憫水。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

爸爸就係唔想自二填伍若瑜 所以考慮返李兆基同埋想揀間有泳隊 同多些時間去練水嘅學校

其實直資都有報 但係直資都好多人apply

這些獎項係外面的公開比賽嗎?阿仔只得校內嘅英文獎

fafafamama 發表於 22-12-24 10:49

唔清楚,2個哥哥本身無咩英文比賽獎,但英文口語接近母語,面試應該有着數

fafafamama 發表於 22-12-24 10:49

數學獎都係華夏杯,奧數個d獎
有大獎的哥哥係國際獎

fafafamama 發表於 22-12-24 09:49

多謝意見!阿仔在校內英文比賽有攞過獎。

不清楚游水,自行成功的幾個哥哥仔都係玩田徑

長天大抽獎就一定係b1, 自行就考生都多數係b1。自行階段,中學唔會知banding,只係知有申請的學生排序。所以他區B2A唔係話無機會。

長天有收他區B1C學生,本區就要B1B先大機會正取 。

回覆 worldcat 的帖子

我地諗住自行第一位同甲一第一位都填長天搏下的

fafafamama 發表於 22-12-24 09:56

我地都有考慮過自二填伍若瑜,但我好似唔見佢有泳隊同佢係中中。阿仔鍾意讀英文多過 ...

伍若瑜今年中一, 已經改為 4班英文班 (除中數外),  到中二 會 變全英文班, (英數 ) 中一 生 可以外出吃午飯, 相對讀書壓力比陳兆民細。

回覆 MissUmuch 的帖子

伍若瑜中二轉返英數,中一生升上中二時又會否唔習慣呢?

fafafamama 發表於 22-12-24 18:36
回覆 MissUmuch 的帖子

伍若瑜中二轉返英數,中一生升上中二時又會否唔習慣呢? ...

其實伍若瑜都係今年先開始咁行法, 我囝不是用家,佢小學同學仔話, 一開學 已經慢慢要佢地數學默 main key , 下學期 測 考 卷 會 中英對照, 中二 就直接英數。
其實有一年過渡期呢個做法, 我覺得非常好, 我囝讀英中, 暑假得2個禮拜比佢地自學預習, 根本就唔夠時間。
‹ 上一主題|下一主題