用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS vs YWGS
go

BPS vs YWGS [複製鏈接]

Q1:請問兩間學校,DSE physics , chemistry, biology 各開幾多班?入science 會否競爭好大?

Q2:請問YWGS 是否冇開DSE 數學M1, M2?
   10    0    0    0

tam_bb 發表於 22-12-23 09:32
Q1:請問兩間學校,DSE physics , chemistry, biology 各開幾多班?入science 會否競爭好大?

Q2:請問YWG ...

YWGS phy chem bio各2班,全級5班,大概2/5比例入到,但實際chem先多人競爭,學校總成績分 4個rank,女話大概rank2內都選到。

M1 M2 各一班,睇數成績。

kirstyau 發表於 22-12-23 10:08
YWGS phy chem bio各2班,全級5班,大概2/5比例入到,但實際chem先多人競爭,學校總成績分 4個rank,女話大 ...

謝謝回覆 另請問有冇分精英班?(唔好意思,因為我冇去簡介會)

tam_bb 發表於 22-12-23 11:55
謝謝回覆 另請問有冇分精英班?(唔好意思,因為我冇去簡介會)
...

冇分精英班,中一 中二 中英數 按能力 5班 分7組。大概22,23人一組。

題外話黎緊學校中四加開旅款,較少傳統名校會開,欣賞學校以人為本。

回覆樓主:

BPS
- Chem 開2組,每組三十幾人
- Bio & Phy 開1或2組,視乎果年有幾多人揀
- M1 M2 各開1組

tavia_yy 發表於 22-12-23 22:11
BPS
- Chem 開2組,每組三十幾人
- Bio & Phy 開1或2組,視乎果年有幾多人揀

謝謝回覆請問BPS有冇分精英班? 入science 競爭大嗎?

tam_bb 發表於 22-12-24 18:19
謝謝回覆請問BPS有冇分精英班? 入science 競爭大嗎?

近兩三年都編左中一的B班係叻少少,
高中又係B班叻少少。
我覺得如果整體成績唔差,都會易入science 科

回覆樓主:

BPS 自行tips

https://topick.hket.com/article/3405711/%E3%80%90%E5%8D%87%E4%B8%AD%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E3%80%91Band1%E5%AE%98%E6%B4%A5%E5%BA%87%E7%90%86%E7%BE%85%E5%A3%AB%E5%A5%B3%E5%AD%90%E4%B8%AD%E5%AD%B8%20%C2%A0%20%E4%B8%AD%E4%B8%80%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E9%A1%8C%E7%9B%AE%E5%AF%A6%E9%8C%84?mtc=10016

tavia_yy 發表於 22-12-24 22:42

高中是因爲選科的關係,前列生大部分優先化學班,所以B班近數年都是稍優.而初中二年級開始是平均分佈.一年級嘛,應該不難估到.

medicine 發表於 22-12-25 01:41
高中是因爲選科的關係,前列生大部分優先化學班,所以B班近數年都是稍優.而初中二年級開始是平均分佈.一年級 ...
官方講法是無分精英班或普通班

medicine 發表於 22-12-25 01:45
官方講法是無分精英班或普通班

我都相信冇分精英班!

Szetimmy0225 發表於 22-12-25 21:10
我都相信冇分精英班!
中二中三是明顯無精英班.
高中前面解釋了.選科的班次問題.即化學,生物,經濟和地理班,前者整體DSE稍高

medicine 發表於 22-12-25 21:20
中二中三是明顯無精英班.
高中前面解釋了.選科的班次問題.即化學,生物,經濟和地理班,前者整體DSE稍高
...

我哋果間都係甘樣!

醒目開學勳章

tavia_yy 發表於 22-12-24 22:42

這個似乎有點失實吧

以往(早幾年)係冇分精英班,但中一二中英文都會分組上(按成績)。
最近幾年中二三暗唖底有分精英班,但班別年年不同,其實好多同學仔都知。或者細心啲睇吓學校網頁 Prize Winner List ,較多學術獎係集中係中二三某一班。

可以參考吓上年回覆
https://www.edu-kingdom.com/foru ... ;extra=&page=21

kirstyau 發表於 22-12-23 10:08
YWGS phy chem bio各2班,全級5班,大概2/5比例入到,但實際chem先多人競爭,學校總成績分 4個rank,女話大 ...
BPS 都類似,Phy Chem Bio各2組(其實Econ 都係),全級4班,每班會有一科係胆,視乎當年邊科多人揀(上學期考試後會問大家意向),最近兩年係 Chem , Bio , Econ , Geog,大前年就開 Chem , Phy , Econ , Geog。
Phy Chem Bio 修讀人數大約 5x 至 6x,即係大概 2/4 比例讀到,但實際唔係個個都會揀曬Phy Chem Bio,所以大部分同學都會揀到心儀科目。

但據聞今年中三選科有些修改,唔可以揀3X + M1/M2 (即M1/M2 變做選修科之一)

肥豬怪獸 發表於 22-12-26 01:20
BPS 都類似,Phy Chem Bio各2組(其實Econ 都係),全級4班,每班會有一科係胆,視乎當年邊科多人揀(上學期考 ...
但據聞今年中三選科有些修改,唔可以揀3X + M1/M2 (即M1/M2 變做選修科之一

用詞:
是不建議而非不可以.

"但據聞今年中三選科有些修改,不建議揀3X + M1/M2 (因M1/M2 變做選修科之一,及過往多人棄)"

醒目開學勳章

肥豬怪獸 發表於 22-12-26 00:49
以往(早幾年)係冇分精英班,但中一二中英文都會分組上(按成績)。
最近幾年中二三暗唖底有分精英班,但班別 ...

你好清楚(emoji)

medicine 發表於 22-12-26 06:50
但據聞今年中三選科有些修改,唔可以揀3X + M1/M2 (即M1/M2 變做選修科之一
_____________________________ ...

會吾會跟通識科 就來改制有關呢?
‹ 上一主題|下一主題