用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 k1選校 LH am vs MS am
go

k1選校 LH am vs MS am [複製鏈接]

男仔大B,住荃灣區
升小得15分,雙職家長
講野叻,善於表達自己
但有時唔太鐘意太多小朋友

其實對想讀咩小學仲未有好明確概念,見荃灣區/葵青區都有不錯小學(例如荃官/仁立/仁紀),如果小朋友升到,將來返小學可以慳返唔少交通時間;如果直私小學較心儀英華/陳守仁

LH 優點:
1. 近,可以自己接送(比MS 可以比小朋友瞓多30分鐘先起身)
2. 教材配套完善,為升小做足準備,升小成績亮麗
3.k1-3 都係同一班同學, bonding 較好,小班教學

缺點
1. 無小學backup, 雖然話小朋友會well trained 出去考小學,但都聽人講話總有d小朋友無offer, 所以有d擔心
2. 小朋友面試時見到有位老師比較嚴厲,擔心會唔夠愛心
3. 校舍較細
4. 英文老師未必係Net

MS 優點
1. 傳統名校,有中小backup, 升小率達85%
2. 每班都有Net
3. 校舍大,有戶外活動空間

缺點
1. 大班教學
2. 遠,要搭校車
3. 要放棄大抽獎

唔好意思比較長篇,歡迎大家/現讀生家長比意見

0    0    0    0

babymilky 發表於 22-12-20 13:40

男仔大B,住荃灣區

MS 優點
1. 傳統名校,有中小backup, 升小率達85%
2. 每班都有Net
3. 校舍大,有戶外活動空間

^^^^^^

有以上優點我選MS, 為了有咁好的小學back up, 遠是值得, 好耐之前我小朋友有MS, GH 同埋一D冇小學backup 的offer, 我選了GH, 要坐校車, 不過升小唔洗煩就真係無悔嘅

LH 每一班都一定有一個net teacher 做班主任

MS 幼上民小
去年只有一半人上
收一半外校生
要考入民小不難

民小也有四十多人一班
你想唔想小學都係大班?

‹ 上一主題|下一主題