用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】18區熱門中學DSE成績回顧及評級 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】18區熱門中學DSE成績回顧及評級   [複製鏈接]

Thanks for sharing

hkpapa852 發表於 23-1-5 11:37
SSC 公佈既資料太少, 而且成績頗浮動, 好難評價佢係邊個水平, 只知佢達B1成績:
唔該晒Poyau幫手, 搵到SSC係Speech Day 有提過DSE成績, SSC 係 2021-2022年度DSE整體5+係大約31%
https://www.youtube.com/watch?v=eVvdz7xRr7s

關於學術成績約在2:28開始

3322率

DSE 成嫧

2015-2016

數學5+: 42.3%

2016-2017

數學4+: 86.17%

數學5+: 21.28%

數學5*+: 5.32%

數學5**: 1.06%

2017-2018

英文5+: ~40%

數學4+: 80%

2018-2019

英文5+: 40%

2019-2020

<=96%

中文3+: 96%

中文5+: 23%

2020-2021

<=82.4%

中文3+: 82.4%

2021-2022

87.30%

Overall 5+: ~31%

英文5**: 2.54%

數學4+: 79.75%

數學5+: 32.91%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-4-17 10:41
唔該晒Poyau幫手, 搵到SSC係Speech Day 有提過DSE成績, SSC 係 2021-2022年度DSE整體5+係大約31%
https://w ...
不如想像中好... 又係因為最優秀嗰班去咗讀IB?

回覆 hkpapa852 的帖子

H i想請教一下點解冇文理⋯⋯

castle100 發表於 23-4-21 03:26

H i想請教一下點解冇文理⋯⋯
一間多年嚟都唔多願公開自己DSE成績既學校按僅有資料, 文理(九龍)頂多只係B2B (港島個間既成績再遜色一點)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我小朋友係1 C 2 A!我昨天交左表、琴晚先爬文⋯⋯我深水埗官小、排名29 /130、
甲一張明添、甲二文理、甲三鄭榮之
乙一張明添、乙二匯基、乙三協同、乙四大雄
請教一下咁樣是否最穩陣、因為李國寶有2 i n(仔仔對答如流、有少量數學奘)!寫咗叩門信亦補交左今次成績表、但仍然未有消息嗎⋯⋯
因為我哋爭幾名入唔到B 1條隊、我哋學校要前廿名才可以入B 1條隊!所以我想大抽獎可以入張、再叩門、叩到就好、叩唔到讀張都ok⋯⋯我係心度好想跨區、他區B 1 C學校⋯⋯

castle100 發表於 23-4-21 10:36

我小朋友係1 C 2 A!我昨天交左表、琴晚先爬文⋯⋯我深水埗官小、排名29 /130、
點解咁心儀張明添?

推上

adriantai 發表於 22-12-20 22:16
我一直吾明,有D沙田友有曾呂吾讀走出黎揾華英迦密,貪坐85巴士過癮?
...

不過不論華英,迦密,曾肇添,呂明才,很多香港人都不認識。我告訴朋友阿仔派了華英,他們都恭喜我,說你阿仔好叻入了英華,但我澄清是華英,他們都表示沒聽過華英中學。

回覆樓主:

唔好理啲三姑六婆先可以活得瀟灑

cherrieshum 發表於 23-7-22 10:35
不過不論華英,迦密,曾肇添,呂明才,很多香港人都不認識。我告訴朋友阿仔派了華英,他們都恭 ...

地區名校未必全港18 區的人都識,唔好唔開心,自己知該中學是好中學就得。華英屬地區名校。

hkpapa852 發表於 22-12-20 09:53
是是旦旦, 求求其其, 遴遴迍迍 論盡 18 區

利用小弟既"自我感覺良好既評分機制", 為18區較熱門既中學評下 ...

看看元朗鄉中 B1A/B?
新制優良率唔計通識/公社更佳

年份 整體 5+ | 4+ || 新制 5+ | 4+
--------------------------------------------------------
2023 41.2% | 74.7% || 43.2% | 75.7%
2022 39.9% | 70.4% || 42.7% | 71.5%

2021 40.7% | 74.4% || 43.3% | 75.6%
2020 32.8% | 70.8% || 35.7% | 72.6%
2019 32.5% | 64.1% || 34.4% | 65.2%
2018 38.6% | 74.0% || 41.2% | 75.0%
2017 38.6% | 73.5% || 41.2% | 74.2%

2016 30.6% | 65.8% || 32.4% | 66.4%
2015 32.8% | 71.0% || 33.6% | 69.6%
2014 33.3% | 65.6% || 34.9% | 65.7%
2013 28.8% | 62.0% || 30.0% | 61.7%
2012 23.8% | 58.7% || 24.9% | 58.1%

年份 主科 5+ | 4+ || CEM 5+ | 4+
--------------------------------------------------------
2023 35.8% | 70.2% || 37.9% | 70.7%
2022 33.0% | 67.8% || 35.8% | 69.0%

2021 35.0% | 71.1% || 37.8% | 72.2%
2020 28.7% | 68.6% || 32.6% | 71.3%
2019 28.6% | 61.2% || 30.6% | 62.1%
2018 32.1% | 70.7% || 34.5% | 71.3%
2017 35.8% | 72.2% || 39.9% | 73.0%

2016 27.4% | 66.7% || 29.6% | 68.1%
2015 32.5% | 73.3% || 33.9% | 71.7%
2014 33.1% | 67.9% || 36.0% | 68.8%
2013 29.7% | 66.3% || 32.2% | 67.3%
2012 25.5% | 63.2% || 28.3% | 63.5%

hkpapa852 發表於 23-4-17 10:41
https://w ...

另外我想補充,Ssc 2019 Overall 5+ 係 closed to 40%

hkpapa852 發表於 23-1-5 11:37
SSC 公佈既資料太少, 而且成績頗浮動, 好難評價佢係邊個水平, 只知佢達B1成績:
咁協恩呢?係咪穩陣 Band 1A?

eit2003 發表於 23-12-4 22:44
咁協恩呢?係咪穩陣 Band 1A?
睇你點定義b1a囉。不過如果HY都唔係b1a, 全港b1a中學應該淨返冇幾間。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊