用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】18區熱門中學DSE成績回顧及評級 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】18區熱門中學DSE成績回顧及評級   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

HKPAPA,

上智 VS ST MARY 是否都已經 1B VS 1B 了?

cloudcloudrobot 發表於 22-12-20 16:56
可能我用1/3格會較合適,迦密華英係1B的話,旅港就應該是1B/1C 或是1C,請問有何睇法? ...

hkpapa852 真的計得準。他是以7年成績計,比較客觀。

單以用2022 DSE成績計,Bigexam 排旅港高過華英和迦密。

bananaGi 發表於 22-12-20 17:24
回覆 hkpapa852 的帖子
SMCC 4+率可能低過HTC, 但5+率相信高過HTC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-20 16:30
佢係無公開5+成績, 但過去多年都有公開4+成績, 而且大部份時間主科4+平均係 70%+, 試過有1/2年去到75%以上, ...

7年吾夠update, 用3年平均應該會比較 幫到近來選校的家長

tpmon 發表於 22-12-20 17:26
hkpapa852 真的計得準。他是以7年成績計,比較客觀。

單以用2022 DSE成績計,Bigexam 排旅港高過華英和迦 ...

計2022年成績 旅港亦不及華英/迦密

hkpapa852 發表於 22-12-20 17:28
SMCC 4+率可能低過HTC, 但5+率相信高過HTC

另外,請問係咪所有1A學校主科/整體5+達35%以上?

adriantai 發表於 22-12-20 17:47
另外,請問係咪所有1A學校主科/整體5+達35%以上?
7年內至少4年達呢個指
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

adriantai 發表於 22-12-20 17:41
7年吾夠update, 用3年平均應該會比較 幫到近來選校的家長
但3年疫情影響, 成績參考價值低D
過往我以5年計, 今次因疫情關係睇多2年

rabbittwin 發表於 22-12-20 17:08
聖家是否今年上返1B?
其實近幾年一直係1B, 只係D人無研究成日話佢係1C

catf2    發表於 22-12-21 13:25

Poyau 發表於 22-12-20 17:43
計2022年成績 旅港亦不及華英/迦密

你意思是Bigexam 以2022 DSE 成績排,都是排錯嗎?

cloudcloudrobot 發表於 22-12-20 16:56
可能我用1/3格會較合適,迦密華英係1B的話,旅港就應該是1B/1C 或是1C,請問有何睇法? ...
如果將B1B再細分3份 (4+%: 60%-64%, 65%-69%, 70%-74%)
迦密同華英成績長期係B1B最上個兩份出現, 即 65% - 74%
旅港近年多數在 65%-69%水平徘徊

tpmon 發表於 22-12-20 17:57

你意思是Bigexam 以2022 DSE 成績排,都是排錯嗎?
你唔好以為佢真係用DSE成績排啦!如果係, 應該好多學校係"無排名" (都無公佈可比較既DSE成績, 點排)

其實只係網站站長愛好既排名. 幾年前港華無公佈成績都仍然長期係B1A

hkpapa852 發表於 22-12-20 18:12
你唔好以為佢真係用DSE成績排啦!如果係, 應該好多學校係"無排名" (都無公佈可比較既DSE成績, 點排)

其實只 ...

迫×深 當五科2+係22+222
港華 當年係咁 德信 今年如是

tpmon 發表於 22-12-20 17:57

旅港2022年成績與華英/迦密比較

2022年 旅港 | 華英 | 迦密
-----------------------------------------------------
中文4+ 56.7% | [~61.2%]^ | ~66%
英文4+ 67.7% | [~68.8%]^ | ~89%
數學4+ 74.8% | [~76.0%]^ | ~82%
-----------------------------------------------------
CEM4+ 66.4% | [~68.7%]^ | ~79%
通識4+ 55.9% | [~63.7%]^ | ~67%
主科4+ 63.8% | [~67.4%]^ | ~76%

整體4+ 63.9% | [···] | [···]
整體5+ 27.8% | c. 29% | [>31%]^^

~棒形圖數字
^ ~3YA × 3 - 2021 - 2020
^^ 據簡介會人均5+ 2.2 假設考6-7科

cherrieshum 發表於 22-12-20 15:28
迦密栢雨不是 band 1A嗎?

迦密柏雨 B1A/B ?

年份 人均5+ → 整體5+
---------------------------------------------------
2022 2.22 → [31.7-37.0%]^
2021 2.23 → [31.8-37.2%]^
2020 2.28 → [32.6-38.0%]^
2019 2.02 → [28.9-33.7%]^
2018 2.59 → [37.0-43.2%]^

^ 假設人均考6-7科

回覆樓主:

根據hkpapa852 的計算,觀塘區、元朗區、大埔區、西貢區和離島區沒有B1A中學。

回覆樓主:

兩年後沒有通識科,男校平均成績正常係咪應該更上一層樓?

hkpapa852 發表於 22-12-20 18:12

其實只 ...

都唔係嘅mouth:" />

gabejang 發表於 22-12-20 20:04

過去的亦可升可跌......

http://web.archive.org/web/20211128171709/https://####/zh-hk/ssp/school/372

http://web.archive.org/web/20221208132757/https://####/zh-hk/ssp/school/372

gabejang 發表於 22-12-20 20:04

大考?
近排第一次睇過,其實都好準下,同呢度差吾多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊