用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教M1/M2
樓主: monkeydiary
go

請教M1/M2 [複製鏈接]

ok_ko 發表於 22-12-29 11:08
就好像一張acceleration/time graph,學生要知道兩個時間之間的面積就是所增加速度一樣。

如果有「d」同「in」的概念,學呢類位移的課題真係可以事半功倍,亦
不用再局限於「均速」(速度/加速度)的框框。依家的所謂「文中有理,
理中有文」,攪到不少同學只修一科理科,真係「到喉唔到肺」!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 22-12-29 11:18
CE年代的「附加數學」淺過依家的M2嗎?我又唔多覺囉;反而我覺得DSE
的數學Core同M2加埋都 ...

我寫:只是淺一點而已。但我也認同附加數的範圍比core + M1/M2廣。

DSE同學升上三年制的英國大學讀數咪好辛!?
的確,GCE A-level 純數的syllabus
DSE core + M1M2 要廣。但除非你入大學讀數,不然,你要接觸的數學也只會偏向某一類。只要你選擇正確(M1M2),其實都相去不遠了。

我咁睇,GCSE (o-level)數淺到無朋友。同學讀GCE A-level 純數其實都係用兩年時間。時間上不比香港讀DSE core + M 的多了多少。數學是一種訓練,你訓練得好,就算將來面對不同topics,其實都無咩大問題。係香港讀DSE的同學,有一些人在中5已經自己報考GCE A-level 純數,到了中六,拿該成績報英國大學而得到
unconditional offer 的大有人在。代表咩?一方面班同學厲害,另一方面,GCE A-level 純數syllabus係比DSE的廣,但考得(亦學得)無咁深入。所以以一個真正讀完中六的學生過去,怕咩?

小鹿揀學校 發表於 22-12-29 11:27
看來你讀嗰間中學的老師教得好好⋯⋯
可憐當年老師浄係叫我哋死記3條(現在是4條)的 position and  ...
你似乎一定要計數才是calculus精神。唔討論啦。

小鹿揀學校 發表於 22-12-29 09:49
A math 是 elective
DSE core math 是 compulsory
兩者唔應該作比較嘅…
我就係覺得M1無MI好奇怪

小鹿揀學校 發表於 22-12-29 10:54
用 average 取代 instantaneous 呢家嘢,又唔係 DSE physics 獨有,DSE economics 都經常係咁忽悠過去的,
...

我記得我當年中二開始有教newton's law,所以見而家仔的初中無,都覺得驚訝

小鹿揀學校 發表於 22-12-29 11:27
看來你讀嗰間中學的老師教得好好⋯⋯
可憐當年老師浄係叫我哋死記3條(現在是4條)的 position and  ...

以前多數學校都係套餐式,理科就phy, chemistry, bio, A math成個套餐上,唔會話唔揀physics

ok_ko 發表於 22-12-29 11:43
你似乎一定要計數才是calculus精神。唔討論啦。
乜討論的原點唔係你下面說的這句話咩?

「「新學制下,你沒有讀M1/M2都可以選修Physics。個人認爲是一個笑話」」

點解攪攪吓變咗討論 精神?

Anyway, 你是 EK 其中一位高人,要向你多多學習⋯⋯

小鹿揀學校 發表於 22-12-29 12:09
乜討論的原點唔係你下面說的這句話咩?

「「新學制下,你沒有讀M1/M2都可以選修Physics。個人認爲是一個笑 ...
其實我一直解析點解係笑話了。不過似乎你以另一個角度囘。

高咩人呀。細路都未考。
‹ 上一主題|下一主題