用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教M1/M2
樓主: monkeydiary
go

請教M1/M2 [複製鏈接]

adriantai 發表於 22-12-24 10:01
數學尖子吾係操出來

我諗數學尖子會好似張五常口中嘅1972年諾貝爾經濟獎得主Kenneth Arrow 咁,成個思維都係「數學台」。
我相公有位同學都係類似:預科已經自發計緊大學嘅微積分(自發性係重點),A-Level Physics Pure Math 同 Applied Mathematics全部 A, Chem drop 咗,英文唔合格。

DD仔 發表於 22-12-20 09:56
但根據各位的觀察,如果學生奧數出色,是否讀M1/M2成績也是比較理想?

我個人觀點是奧數解題不僅僅要求邏輯思維,對創造性思維要求高階很多,M2的題目都是常規解題思路,只要理解數學概念,和基本的題型,對創意解題思路要求不高。不過M2的內容大多數都是大學一年級數學要求,微積分 +線性代數 。
如果數學思維達到奧數水平,M2一定不會差的。

回覆 YolandaTam 的帖子

好想知道妳老公的這個朋友最有冇讀到大學?

pipeter.john 發表於 22-12-24 22:10

好想知道妳老公的這個朋友最有冇讀到大學?

浸會破格收咗佢讀 physics, 之後去咗美國讀 PhD。不過唔知係咪英文差啲,冇留喺美國,再後來去台灣教書。

這些數理咁強嘅人,讀PhD是冇難度的,也很正路。

咁同九十年代既A.Math 有無關係呢? 以家係咪無A.Math 架啦?

CV4P 發表於 22-12-29 02:29
咁同九十年代既A.Math 有無關係呢? 以家係咪無A.Math 架啦?

M2是calculus+algebra,M1是calculus +statistics

我覺得M2是以前的A math+部份pure math, M1是部份Amath+部份pure math+部份applied math

MI只是M2才有得讀,mechanics 好似失蹤左,難怪大學理工科學系叫救命

LeeCC 發表於 22-12-29 07:06
M1是calculus+algebra,M2是calculus +statistics

我覺得M2是以前的A math+部份pure math, M1是部份Ama ...
"M1是calculus+algebra,M2是calculus +statistics"--------倒轉了

LeeCC 發表於 22-12-29 07:06
M1是calculus+algebra,M2是calculus +statistics

我覺得M2是以前的A math+部份pure math, M1是部份Ama ...
mechanics是物理,在現時選科機制下,要考慮沒讀物理的學生,所以不是必需包在M1/M2

2jkidsfather 發表於 22-12-29 08:30
"M1是calculus+algebra,M2是calculus +statistics"--------倒轉了

M1係calcukus+stat
M2係calculus+algebra

2jkidsfather 發表於 22-12-29 08:34
mechanics是物理,在現時選科機制下,要考慮沒讀物理的學生,所以不是必需包在M1/M2 ...

要讀理工科學系,physics係基本

其實我以前A level時都唔明無讀applied math的同學點讀physics呢?

以前A level分mathgroup,bio group,2個group都要讀physics+chem

2jkidsfather 發表於 22-12-29 08:34
mechanics是物理,在現時選科機制下,要考慮沒讀物理的學生,所以不是必需包在M1/M2 ...

MI要M2才有得讀,就幾奇怪,以前中四A math已經讀

LeeCC 發表於 22-12-29 09:26
A math 是 elective
DSE core math 是 compulsory
兩者唔應該作比較嘅…

若放 MI 入 core math 是比較奇怪的,因為 MI 同其他 topics 完全9唔搭8,自己好似個孤島咁,跟其他 topics 扯不上任何關係⋯⋯

反之,放 MI 入 M2 就比較順理成章,因為 MI 可作為 prerequisites 去prove 好多 Matrix 的 equations,甚或同一題 Matrix 先係 part a 考你識唔識用 MI 去証條 Matrix ,再係 part b 用 Matrix 慢慢玩你…

LeeCC 發表於 22-12-29 09:26

M1 : calculus, statistics

M2 : Mathematical Induction; trigonometry, calculus,matrix, vector

M1/M2 都有calculusM1 開始時,先玩一輪natural log,目的係statisticsM2開始時,先教 MI,然後 trigonometry。目的係爲了calculusM2學生學calculus,幾乎每條公式都要prove。點prove?開始時先靠MItrigonometry。但M1學生無學MI/tri,學calculus就不用明白公式點來,懂應用就是了。就這個原因,培養出來的兩批學生在看待calculus上就應該有分別了。

A.math o-level 程度的。它幾乎涵蓋了整個M1/M2,只是淺一點而已。讀A-level年代的,有讀A. math 就可以讀 A-level Physics。讀完 A. math,其實你已經有calculus底,可以應付Physics了。你也知道當時分math bio group。讀後者的一樣要讀Physics,但就不會修Pure Math了,更不用說applied math

新學制下,你沒有讀M1/M2都可以選修Physics。個人認爲是一個笑話。但當局既然容許,就只能修改Physics内容,把一切關乎calculus的都從 syllabus中鏟除!學沒有calculus 的physics,恐怕只有香港才有!

從前香港的AppliedMath,只是針對mechanics。但所學的mechanics Physics 内的沒有重叠。故沒有修讀applied math 的,不會對讀physics 有任何影響。

ok_ko 發表於 22-12-29 10:18
新學制下,你沒有讀M1/M2都可以選修Physics。個人認爲是一個笑話。

DSE 是6年制的中學課程,
6年制中學課程的 physics 不帶 calculus ,環顧全世界,包括美加,都是如此吧,又唔係甚麽笑話嘅…

我相信 IB 的 HL physics 都係唔帶 calculus 嘅…

小鹿揀學校 發表於 22-12-29 10:29
DSE 是6年制的中學課程,
6年制中學課程的 physics 不帶 calculus ,環顧全世界,包括美加,都是如此吧, ...

帶calculus的physics,并不是要在physics内考calculus。而是把calculus的精神放入physics内。這一點,就算從前5年制的o-level Physics 都有。舉例,你在 DSE Physics内能找到一點關於Instantaneous 的字眼嗎?DSE只談average。DSE怎樣教impulse? IB又點教?
另外,DSE syllabus 又點教Newton second law?明明係 proportional to rate of change of momentum,又變成take average 了。在學gravitational potential 時,明明可以用integration去處理條公式,起初就要學生背咗佢,後來就取消埋。

我并不是要維護IB。我個細路都讀DSE physics。也因此,我教我細路Physics時,會把calculus慨念加返入去。

ok_ko 發表於 22-12-29 10:42
帶calculus的physics,并不是要在physics内考calculus。而是把calculus的精神放入physics内。這一點,就算 ...
用 average 取代 instantaneous 呢家嘢,又唔係 DSE physics 獨有,DSE economics 都經常係咁忽悠過去的,
若揸正嚟做,咁要識 calculus 先可以選 economics ?

Newton’s laws 係中四課程,若要先識 calculus 才可學 Newton’s laws ,咁中三咪要教晒 calculus ?

小鹿揀學校 發表於 22-12-29 10:54
用 average 取代 instantaneous 呢家嘢,又唔係 DSE physics 獨有,DSE economics 都經常係咁忽悠過去的,
...

CalculusPhysics中心概念。你不一定要識計,但學生要有這個慨念。就好像一張acceleration/time graph,學生要知道兩個時間之間的面積就是所增加速度一樣。你可能也要先搞清楚咩係instantaneous。我地中4physics,老師都能用這概念教,點解現在唔可以?我剛剛查美國中學physics課程,一樣係咁教。反而DSE就要模糊個慨念?從概念上誤導學生?

另外,我在上面隨口説出來的不是問題嗎?這些情況在mechanics 外,都大把例子。

ok_ko 發表於 22-12-29 10:18
A.math o-level 程度的。它幾乎涵蓋了整個M1/M2,只是淺一點而已。

CE年代的「附加數學」淺過依家的M2嗎?我又唔多覺囉;反而我覺得DSE
的數學Core同M2加埋都淺過AL的純數學、應用數學。

咁其實DSE同學升上三年制的英國大學讀數咪好辛苦?Year 1要追番好多
野!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

ok_ko 發表於 22-12-29 11:08
知道兩個時間之間的面積就是所增加速度一樣。你可能也要先搞清楚咩係instantaneous。我地中4physics,老師都能用這概念教,點解現在唔可以?
看來你讀嗰間中學的老師教得好好⋯⋯
可憐當年老師浄係叫我哋死記3條(現在是4條)的 position and movement 公式!

個難處係,
Position and movement 係中三課程,那3條公式亦需要 calculus 去prove 出來,
甚至那些 v-t a-t Graphs 要學得透澈,亦需要 calculus 配合,
但要用一個中三學生覺得深奧的 calculus去講說個 concept,又是否可行呢?會否因此令學生怕咗 physics,中四唔選,從而錯過了往後美麗的physics 世界呢?
‹ 上一主題|下一主題