用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教M1/M2
樓主: monkeydiary
go

請教M1/M2 [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 22-12-20 09:54
M科同奥數完全冇關係-------------------->

但根據各位的觀察,如果學生奧數出色,是否讀M1/M2成績也是比較理想?

2jkidsfather 發表於 22-12-20 09:54
M科同奥數完全冇關係-------------------->

我以為有關係,因為小學無學過,當時有補習學校話學左第日高中m1m2着數d架,原來又係宣傳伎倆

不過我自己當年從未學過奧數,中學時一樣俾學校派去參加奧數比賽,當然無獎啦

DD仔 發表於 22-12-20 09:56
但根據各位的觀察,如果學生奧數出色,是否讀M1/M2成績也是比較理想?

我反而覺得,小學有學奧數的小朋友,應該係細個已經表現出有數學天份和對數有興趣,才會去學奧數。如有天份+興趣,高中讀數成績好亦好正常

學生奧數出色,可以話對數學有大興趣,願意接受M1/M2的挑戰
小學奧數内容同M1/M2無乜關聯,反而同 Math core 有些關聯

2jkidsfather 發表於 22-12-20 10:04
學生奧數出色,可以話對數學有大興趣,願意接受M1/M2的挑戰
小學奧數内容同M1/M2無乜關聯,反而同 Math cor ...

小學老師所講嘅,應該係話奧數訓練嘅思維能力,去到做中學數學畤就會好有用,所以好鼓勵學生去學奧數,當然大前提係搞得掂依家嘅小學課程先

DD仔 發表於 22-12-20 10:15
小學老師所講嘅,應該係話奧數訓練嘅思維能力,去到做中學數學畤就會好有用,所以好鼓勵學生去學奧數,當 ...

我仔小學同初中有玩奧數,的確係訓練邏輯思維, 所以佢中四應該會揀M 2,我2個揀M 2大前提係鍾意數學, 所以鍾意數學所以玩奧數,最後揀M 2讀, 雖然奧數同M科係冇關係。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-12-20 10:58
我仔小學同初中有玩奧數,的確係訓練邏輯思維, 所以佢中四應該會揀M 2,我2個揀M 2大前提係鍾意數學, 所 ...

當然啦,數學呢樣野,真係一dd人,正所謂吾之蜜糖,彼之砒霜,若果叫唔鍾意數嘅人去玩奧數,真係「奧數即地獄」㗎

唔好話M1, DSE任何一科數同奧數都無乜關係

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-20 11:19
唔好話M1, DSE任何一科數同奧數都無乜關係
奧數學下無壞,唔學升中少了比賽證書

2jkidsfather 發表於 22-12-20 11:51
奧數學下無壞,唔學升中少了比賽證書

唔玩奧數,仲有好多類型比賽可以參加

無乜大關係。
我女搞唔掂奧數,但 M2 考出嚟同玩開奧數嘅同學叮噹馬頭。

YolandaTam 發表於 22-12-21 20:32
無乜大關係。
...

好鼓舞

2jkidsfather    發表於 22-12-22 08:20

無乜大關係。
...

好有說服力

2jkidsfather    發表於 22-12-22 08:20

個人認為奧數可以訓練數學邏輯思維,推理,運算有促進作用吧,容易用簡單方法解決困難數學復雜問題,同數學好不好沒有因果關係,關鍵在於小朋友有無努力,有無掌握學習方法。

BB-Tiger    發表於 22-12-24 09:32

Rpp 發表於 22-12-21 22:03
個人認為奧數可以訓練數學邏輯思維,推理,運算有促進作用吧,容易用簡單方法解決困難數學復雜問題,同數學 ...

我仔話奥数係訓練用最簡單方法搵出答案哦!

無乜大關係。
...

你囡囡好叻呀!佢係咪讀女校㗎?因為似乎女校女生比男女校女生多啲會係數理強

回覆 Rpp 的帖子

是呀!奧數好的同學邏輯不會差,但考公開試,重點是小心,寫重要步驟。所以兩者未必有關連。

DD仔 發表於 22-12-22 08:51
你囡囡好叻呀!佢係咪讀女校㗎?因為似乎女校女生比男女校女生多啲會係數理強
...

你真客氣,見笑啦,凡夫俗子得個5,邊係叻
佢係讀女校嘅。
女校女生冇咁受性別定型影響,會比較有動力做好啲理科。

YolandaTam 發表於 22-12-22 10:58
你真客氣,見笑啦,凡夫俗子得個5,邊係叻。
佢係讀女校嘅。
女校女生冇咁受性別定型影響,會比 ...
攞5已經好叻。我都見到有例子,無奥數初中生考數考贏奧數多金獎嘅學生。係咪小學奧數出得淺?其實又唔可以話無任何關係嘅,有啲數列問題係咪會深過普通數,咁操開奧數思維會快啲。

BB-Tiger 發表於 22-12-24 09:43
攞5已經好叻。我都見到有例子,無奥數初中生考數考贏奧數多金獎嘅學生。係咪小學奧數出得淺?其實又唔可以 ...

數學尖子吾係操出來
‹ 上一主題|下一主題