用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣訓練小朋友自信和膽量
go

點樣訓練小朋友自信和膽量 [複製鏈接]

小女今年小五,剛派咗成績表,老師話成績唔錯,但係就缺乏自信,尤其是講嘢好驚青,咁樣第時出去搵學校會好輸蝕,我想請教咁多位前輩有咩方法可以訓練小朋友口才和膽量同自信?
傾向唔想參加升中面試班,想自己喺屋企同佢多啲訓練,多謝大家嘅解答(emoji)
   1    0    0    0

參加朗誦或prose reading比賽

呢樣野好難一時三刻可以改善到。得咁短時間衹可以惡補面試班。我自己有見及此,小一已開始俾女去參加校際朗誦節、話劇、辯論,平日叫佢買野同購售員或侍應交流,由小一至小六先日子有功,不外乎多同唔同人接觸交流。面試除對答,以咁短時間,起碼自己訓練下面試禮貌、笑容、小動作之類。日日對住塊鏡練個親切又自然既笑容,起碼攞個第一印象分先。

Yanamami 發表於 22-12-18 14:29
呢樣野好難一時三刻可以改善到。得咁短時間衹可以惡補面試班。我自己有見及此,小一已開始俾女去參加校際朗 ...

你咁講,我又記得,嗰陣時想女大膽啲,要佢哋自己落單。

想訓練埋英文可以去 shake shack, fly guys, jollibee....雖然唔係咩高難度英文, 但唔好放過任何機會

iamok 發表於 22-12-18 14:06
小女今年小五,剛派咗成績表,老師話成績唔錯,但係就缺乏自信,尤其是講嘢好驚青,咁樣第時出去搵學校會好 ...

報多幾間唔想讀嘅直資學校。幾間實戰落嚟乜都識得喇。

樓主要早D準備,我都以為報多幾間直資试水就掂。一到HY 2 in同小朋友一齊見才知出事,之後急call native老師救忙。HY最後都有offer,所以话RO才是皇道。

lot888 發表於 22-12-18 15:52
樓主要早D準備,我都以為報多幾間直資试水就掂。一到HY 2 in同小朋友一齊見才知出事,之後急call native老 ...

樓主嘅成績已經唔錯,欠自信。HYS係既要成績又要自信好唔好。

我只係想講唔係所有直資有同家長一齊in。如果家長發覺遲都頭痕。好在HYS 2in後有1至2個月才自行,重可要補。interview 重要,RO更重要,可補interview 不足。

iamok 發表於 22-12-18 14:06
小女今年小五,剛派咗成績表,老師話成績唔錯,但係就缺乏自信,尤其是講嘢好驚青,咁樣第時出去搵學校會好 ...
講出來,大聲自己對自己講。家長可以幫手拍video, 自己睇返,再改正問題。
點解抗拒面試班?如果學校已經有足夠訓練,唔需要面試班。如果家長經驗豐富,可以自己train. 反之,面試班還是有幫助,至少可以令小朋友明白面試究竟係乜。當然也不能全部靠面試班。

lot888 發表於 22-12-18 15:52
樓主要早D準備,我都以為報多幾間直資试水就掂。一到HY 2 in同小朋友一齊見才知出事,之後急call native老 ...
HY 2nd in 唔係難在英文吧!
佢地無論中文定英文,問題都係尖銳,轉數低D反應慢D就收得工
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 22-12-18 16:39
講出來,大聲自己對自己講。家長可以幫手拍video, 自己睇返,再改正問題。
點解抗拒面試班?如果學校已經有 ...

自己拍片這方法都好好。
其實除了以上外,家長可以分享多點自己的經驗,例如見工,present 等,其實我地都會緊張架,好正常,多點做些心理上,話比佢知其實入去面試的小朋友大部分都非常緊張,不過記着說話盡量清楚,記着她並不孤單,這只是人生一小步將來大了回頭想會覺得自己其實很可愛,加油!

回覆樓主:

不外乎個人表演既活動
‹ 上一主題|下一主題