用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 送10歲有妥瑞氏症啊仔出國讀寄宿會唔會太細個 ...
go

[澳紐] 送10歲有妥瑞氏症啊仔出國讀寄宿會唔會太細個 [複製鏈接]

寄宿學校可以訓練獨立
又有老師、校監24小時睇住
唔洗係香港讀書咁大壓力
難得學校有個位

但小朋友10歲出去,冇屋企人係身邊,會唔會唔適應?
雖然小朋友有妥瑞氏症(不能自控咁點頭、搖頭)不過唔係好嚴重,去到澳洲會唔會俾人歧視呢?
   2    0    0    0

yanny825199 發表於 22-12-18 10:02
寄宿學校可以訓練獨立
唔洗係香港讀書咁大壓力

咪玩呢,得10嵗仲有「妥瑞症」,去到boarding school 一定會俾人歧視。

唔醫好ticks, 入boarding school 都好大機會俾人bully.

利申:我自己細個在澳洲讀中學(private girls’ ),細佬boarding school (private boys’)

老師、社監,無可能24小時幫你睇住你個仔。Boarding school 就係要教小朋友survival skills,但過程要捱苦。

如果你個仔係好tough開朗型,不妨一試。如果係嬌生慣養「港孩」版,怕佢捱唔到慣低!

Yanamami    發表於 22-12-18 13:16

細路仔係好mean好殘忍的,邊度都係。仲要一個人寄宿無家人撑腰,你太過理想化了。Boarding老師雖然住埋同一間屋,但管咁多人,晤會有太多貼身關顧時間。

冇有效治療方法架,主要係戒口減輕問題,減少壓力也有幫助。

https://youtu.be/g950bSwkkUw

媽媽加油!

唔贊成!太細個啦!如果佢俾人蝦,會好慘!
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

比個case 你作參考。女有個同學有ADHD, 最初,weekend 佢哋出出玩,如打保齡球,去睇戲,行街,去倫敦,喺學校煮飯仔,都會叫埋個同學-齊,但個同學唔合群,只係鐘意留喺房,或只黐住其中一個同學。之後班學生咪唔叫佢!
點知個父母知道後,覺得班學生歧視佢個女,向學校投訴!
其實你覺得咁算唔算俾人歧視?

回覆 yanny825199 的帖子

我當年係讀boarding school. 校長/Governesses 係冇可能24小時睇住每個小朋友,10 歲boarding 太細了,唔好意思講句,太殘忍了。
俾小小background, 我係三十幾年前, Year 11 開始boarding, boarding school 係我人生一個好好經歷,it moulded and shaped me in a very positive way, 係學校冇人bully 過我,同學也相處愉快,但我開始時已係senior住雙人房,我記得year 7嗰啲係住大dorm 同埋要幫senior擦鞋的。

10歲就無父母照顧仲要去陌生地方生活,只可以講好慘,如果比人蝦真系度日如年,甘細個自己要夠強夠硬淨先可以生存,就算起香港學校都好多欺淩,去到外國只會更甚,其實系我會留港讀IS先,到中二三先考慮過去。

十歲就算冇妥瑞氏症,去外國寄宿都太細吧。況且呢個病,壓力和環境變化會加深病情。見過有啲小朋友本地去宿營,都有唔習慣或者哭著要返屋企。近呢幾年疫情呢類活動幾乎冇哂咁滯。樓主問得都係有猶豫,有猶豫就唔好安排佢去,到時唔慣要折返香港咪仲煩。

跟埋去陪讀可以,否則唔好。。好陰功

我先生11歲自己去澳洲住boarding. D人对佢都ok. 但都会遇過有D人唔鍾意中國人,佢到现在仍說最少15歲才過去會好D, 心理質素好重要.真係賭大細, 小朋友有病更担心. 大D硬淨D先過去安全D.

yanny825199 發表於 22-12-18 10:02
寄宿學校可以訓練獨立
唔洗係香港讀書咁大壓力

https://www.theguardian.com/books/2015/jun/08/boarding-school-syndrome-joy-schaverien-review

外國已經有人質疑這種寄宿文化,過早離開父母進入一個24小時沒有私人空間,長期要迎合人的羣體生活,有機會衍生長大後的心理問題「Boarding school syndrome」,好多個案係當時都以為自己適應到,但長大多年後先發現有問題。
太倚賴故然唔好,但小時候冇足夠attachment 亦會令人長大缺乏安全感和對人的信任,和父母關係疏離(佢有野唔會同你講)
大個D先去未遲,其實樓主係覺得攪唔掂小朋友想比學校攪?
如果純讀書壓力,可以考慮在本地轉去國際學校,脫離咗個呈分試先,將來出國較易適應,而且普遍比較獨立。
但我覺得獨唔獨立其實父母影響更大,平時試吓參加童軍/野外營/team sports, 好多野可以從ECA培養。

2jkidsfather    發表於 22-12-24 15:59

回覆 MGTM 的帖子

請問你當年係邊個國家讀書?請問三餐係咪都係學校餐廳食?

回覆 yanny825199 的帖子

你有冇同小朋友傾過呢個方案?咁細個,真係要小朋友自己ready先好
或者你可以試下長假期俾佢去外國d camp,俾佢試下
但無論如何,我覺得小朋友自己ready最緊要
我自己個個13歲去英國
佢話一去到就適應到,從冇homesick過
亦冇試過俾人bully
但佢話有見d人食電子煙呀個d
同埋有人係完全唔温書的
所以要睇下小朋友自唔自律
So far我自己就不後悔送他們出去

回覆 aa06 的帖子

去澳洲Queensland. 三餐都係學校宿舍,星期六上午可以出town 買嘢,星期日所有宿生都要去教堂,Term break 時自己一個去Sydney 親戚屋企,現在回看,當時係我自己提出想去而屋企祇係小康,所以財政上增加左爸爸幾大負擔,好多謝佢送一份咁大嘅禮物同機會俾我。

中四中五先出去喇,16,17歲識得照顧自己,10歲人仔點捨得呀,唔講外國係香港都有岐視喇,有咩事唔安樂既。

想問下樓主 點解咁細個就要放去外國讀書? 香港讀書都唔係間間學校壓力大。唔好找借口吧 找人幫你看著個小朋友,想自己脫身。

10歲太細了,我的14歲去,都不容易。
‹ 上一主題|下一主題