用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉! ...
樓主: sasa29
go

St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉!   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-12-18 11:08
我女MCS時候班上有一個同學媽咪係SPCS老師,個同學有SPCS   Offer,都選擇MCS讀書,其實神津並不是很差, ...

情況會唔會好似YWGS 校長個女都唔係讀YWGS,去咗SSGC 咁同意最重要的係孩子合適邊間同家長是否認同學校理念

PS暫未見到學校因為赤字影響資源,另外學校仲好錫住家長荷包,加得啲啲學費仲要下年度先實行,同學獎學金亦冇任何刪減

我女MCS時候班上有一個同學媽咪係SPCS老師,個同學有SPCS   Offer,都選擇MCS讀書,其實神津並不是很差, ...

資源唔錯啦!有泳池有ipad借到畢業。4間女直最平學費,又多船。讀左年幾唔覺有乜額外開支。

MCS 媽媽級個個心心眼(我都係), 但兩個女小學日日坐校車經過 ,升中問佢哋,我話校舍好靚喎!佢地話唔覺。真係人人感受唔一樣,冇得講。

同純討論,唔係講邊間學校好D,正常 中學生未必想同父母同一間

個人覺得MCS小學部同SSGC校園真係好靚,英華只能说新淨,有時代感。

kirstyau 發表於 22-12-18 13:11

資源唔錯啦!有泳池有ipad借到畢業。4間女直最平學費,又 ...

瑪利諾小學好舊吓,中學好d,中學又無小學大,但係廁所唔得,低班廁所細格,圖書館都細。唔駛學費都接受的,樓主俾女女決定啦,英華新校捨又大又靚,SPCS又係好學校,始終又係直資。

咁我都識唔止一個同學仔有Spcs offer,都要留起m記校,情意結加財力雄厚,隨時可出走,唔駛行ial 條路,父母只要小朋友讀得輕鬆愉快就夠。

Thx you

sasa29 發表於 22-12-16 22:46
真的麻煩了
其實年年SPCS嘅面試日子都會同其他學校撞期,如SPCC, BPS。
家長應該自己早D做定功課
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 22-12-18 13:41
咁我都識唔止一個同學仔有Spcs offer,都要留起m記校,情意結加財力雄厚,隨時可出走,唔駛行ial 條路,父母 ...
SPCS目前較其它學校優勝之處係要學生考IGCSE
有IGCSE成績中五去海外升學會方便D同選舉多D(就其可以用BNO VISA去讀英國免費學校既預科班)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-18 13:46
SPCS目前較其它學校優勝之處係要學生考IGCSE
有IGCSE成績中五去海外升學會方便D同選舉多D(就其可以用BNO V ...

我哋果啲唔駛咁行啦,你知佢哋既背景係大把出路,不過俾我揀(真係幾年前同而家係選擇係完全唔同),我會揀乖乖俾學費換選擇權,可惜,衰女包唔俾我揀

PTL_L 發表於 22-12-18 13:48
我哋果啲唔駛咁行啦,你知佢哋既背景係大把出路,不過俾我揀(真係幾年前同而家係選擇係完全唔同),我會 ...
咁當然啦!有錢俾學費,唔使睇成績大把外國私校收。大不了由低再讀過。大不了喺當地讀多一年考番GCsE先去預科。

hkpapa852 發表於 22-12-18 13:54
咁當然啦!有錢俾學費,唔使睇成績大把外國私校收。大不了由低再讀過。大不了喺當地讀多一年考番GCsE先去預 ...
人地「有錢就可以任性」,我哋都係「腳踏實地」好喇!

PTL_L 發表於 22-12-18 13:41
咁我都識唔止一個同學仔有Spcs offer,都要留起m記校,情意結加財力雄厚,隨時可出走,唔駛行ial 條路,父母 ...

M記要認同學校學習理念先得,呢間同DG學習都係自主學習自動自覺,要老師操揀佢未必適合。

Rpp 發表於 22-12-18 13:57
M記要認同學校學習理念先得,呢間同DG學習都係自主學習自動自覺,要老師操揀佢未必適合。
...
其實好多頂級名校都係靠學生「自主學習」,所以疫情期間對佢地成績影響唔係咁大
如果小朋友未能自主學習,入到去頂級名校可能家長成日會話:「!乜咁樣嫁?」

aptt    發表於 22-12-19 09:28

Rpp 發表於 22-12-18 13:57
...
呢個自主自律學習既模式起今年一個師姐分享入面完全呈現到出嚟,師姐話佢英文一直都係浮浮沉沉,應該得4左右,到考dse前,師姐話覺得自己係m記出品,英文攞4有啲接受唔到,所以主動要求補英文又放時間落去,結果攞5**,呢個係咪就係文化既影響。

aptt    發表於 22-12-19 09:28

hkpapa852 發表於 22-12-18 14:01
其實好多頂級名校都係靠學生「自主學習」,所以疫情期間對佢地成績影響唔係咁大
如果小朋友未能自主學習, ...

所以有M記家長要轉校囉。我覺得幾好可以自由分配時間放係弱科自谷。

PTL_L 發表於 22-12-18 14:02
呢個自主自律學習既模式起今年一個師姐分享入面完全呈現到出嚟,師姐話佢英文一直都係浮浮沉沉,應該得4左 ...

係M記出嚟英文只係4有啲失禮嘅。

Rpp 發表於 22-12-18 14:29
所以有M記家長要轉校囉。我覺得幾好可以自由分配時間放係弱科自谷。

有呀!妹同學中一下學期港島M記轉協記

kirstyau 發表於 22-12-18 14:36

有呀!妹同學中一下學期港島M記轉協記

有的,九龍塘M記都有轉其他校,話M記老師Hea教,照本宣科,其實間間學校都有老師hea教。

Rpp 發表於 22-12-18 14:49

有的,九龍塘M記都有轉其他校,話M記老師Hea教,照本宣科,其 ...

hea唔hea教真係講彩數, 朋友家長成日問女學校啲老師點,我都話真係講彩數 ,我女遇到好唔代表你遇到好,我個差又唔一定你個差。

好似大女高中有個教得好差, 做家長可以點, 就算同學校投訴我唔覺得幫到啲咩, 唯有幫女搵補習,參考書,補充練習,PP by topic…

kirstyau 發表於 22-12-18 14:59
hea唔hea教真係講彩數, 朋友家長成日問女學校啲老師點,我都話真係講彩數 ,我女遇到好唔代表你遇到好,我 ...
係,非常認同,真係間間學校都有Hea 教老師,就算小學時都係,但好彩係,中學生係可以自己收下風,出去又補下咁囉!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊