用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉! ...
樓主: sasa29
go

St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉!   [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 22-12-17 11:49
因為 money money money..................
Spcs真係好抵讀,$3000內學費,雙學制,兩邊成績都好,不過有個危機係,如果一心以ial做踏腳石出國讀書,咁就要好勤力喇,否則賠了夫人又折兵,情況同spc好似。

PTL_L 發表於 22-12-17 11:56
Spcs真係好抵讀,$3000內學費,雙學制,兩邊成績都好,不過有個危機係,如果一心以ial做踏腳石出國讀書,咁 ...
你指可能入唔到IAL? 如是,SPCS的IAL學額應該比SPC多。當然所有直資開非DSE課程學額都有限制,都要留意下是對的

PTL_L 發表於 22-12-17 11:56
Spcs真係好抵讀,$3000內學費,雙學制,兩邊成績都好,不過有個危機係,如果一心以ial做踏腳石出國讀書,咁 ...

唔明白這段意思。可否詳解?

SPCS IAL考香港的大學成績亮麗。考外國應毫無困難。即使不讀IAL,也很不錯。

sasa29 發表於 22-12-16 22:46
真的麻煩了

YWGS 按英文姓名排面試時間。如有需要,又可改時間。

以往有會員同一天in 3間都正選,不要咁早放棄任何一間。

nicolemummy 發表於 22-12-17 12:33
唔明白這段意思。可否詳解?

SPCS IAL考香港的大學成績亮麗。考外國應毫無困難。即使不讀IAL,也很不錯。 ...
朋友真實case,佢兩夫婦一心想送小朋友出國讀書(主要死咗科中文),讀Spcs最合適不過,抵讀之餘,成績好,仲可以考埋igcse,小朋友成個中學都仲可以留起自己身邊,又可以有出國讀名u優勢。但千算萬算,算漏自己小朋友既能力,小朋友成績唔理想,入唔到IAL team,想即時送走出國讀grade 10(好似係),但已經趕唔切喇,因為想預高中送走小朋友,係要s3學期尾知成績後,s4時申請出國,完咗s4要起行,佢已經趕唔切送走小朋友,要留番起Spcs讀dse team ,但一定炒中文,所以佢哋兩頭唔到岸,見到佢哋都頭痛!

bettyay 發表於 22-12-17 12:28
你指可能入唔到IAL? 如是,SPCS的IAL學額應該比SPC多。當然所有直資開非DSE課程學額都有限制,都要留意下是 ...

認同,但小朋友既能力,係算唔到,所以先講一句「要勤力讀書」,亦都印證埋小學成績幾超前都好,中學先見真章!

回覆 PTL_L 的帖子

你這樣說, 又真係唔錯. 在香港以後$3000 一個月的價錢, 可以考英國有的IGCSE 和AL, 每年慳50萬啦. 當只讀AL, 已經慳100萬.

nicolemummy 發表於 22-12-17 13:19

你這樣說, 又真係唔錯. 在香港以後$3000 一個月的價錢, 可以考英國有的IGCSE 和AL, 每 ...
係呀,所以我都建議樓主,撞時間既話,捨ywgs 留Spcs

舊年可能我會揀英華,今年諗法有改變,Spcs主要有lAL兩制值得揀。

PTL_L 發表於 22-12-17 13:00
朋友真實case,佢兩夫婦一心想送小朋友出國讀書(主要死咗科中文),讀Spcs最合適不過,抵讀之餘,成績好, ...
所以唔可以坐定粒六入IAL,放棄中文。我講自己個

kirstyau 發表於 22-12-17 13:57
係呀,呢個只係優勢之一,唔係必然,不過好多父母揀中學時,未諗到呢步

kirstyau 發表於 22-12-17 13:57

請問IAL 有幾多班?DSE 幾多班?

nicolemummy 發表於 22-12-17 13:19

你這樣說, 又真係唔錯. 在香港以後$3000 一個月的價錢, 可以考英國有的IGCSE 和AL, 每 ...

SPCS 2022 AL A* 及 A*-A 比例
較英國女校居首 SPGS 更佳
更有4人取6A* (全英格蘭得5人考6科)

SPCS 2022 A level results
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3873108&pid=49182862

SPGS 2022 A level results
https://spgs.org/academic/a-level-and-pre-u-results-2022/

PTL_L 發表於 22-12-17 13:00
朋友真實case,佢兩夫婦一心想送小朋友出國讀書(主要死咗科中文),讀Spcs最合適不過,抵讀之餘,成績好, ...

咁朋友仔真係太大安旨意!近年IAL爭得勁,唔夠位就唯有講成績排名,咁一定更加唔可以俾中文拖後腳,同學家長之間都知!大家都要努力讀先去到心儀學制。所以而家就算讀IAL的中文都唔係差啊

bettyay 發表於 22-12-17 14:30
咁朋友仔真係太大安旨意!近年IAL爭得勁,唔夠位就唯有講成績排名,咁一定更加唔可以俾中文拖後腳,同學家 ...

雖然都係個別例子,但真係可以引以為戒,確實Ial中文攞**比dse攞**易唔少。

bettyay    發表於 22-12-17 14:38

storymum 發表於 22-12-17 14:05
請問IAL 有幾多班?DSE 幾多班?
2班IAL, 4班DSE !不過唔係講幾多班,係話可以修讀人數,修IAL 唔可以多於全級人數一半

PTL_L 發表於 22-12-17 14:36
雖然都係個別例子,但真係可以引以為戒,確實Ial中文攞**比dse攞**易唔少。 ...

你講2個學制的中文程度都唔同,咁梗係IAL粒星易好多啦

而我只係講佢哋本身的中文能力,雖然唔一定勁到DSE 取星,但都應該唔會炒嘅

bettyay 發表於 22-12-17 14:43
你講2個學制的中文程度都唔同,咁梗係IAL粒星易好多啦
所以係個別囉,亦講明,讀咩學制都好,都要努力,唔懶得,亦唔會輕鬆好多。

PTL_L 發表於 22-12-17 14:45
所以係個別囉,亦講明,讀咩學制都好,都要努力,唔懶得,亦唔會輕鬆好多。 ...
十分認同邊個學制都有努力才有好成績

回覆樓主:

我個人吾接受母語差,吾要求有星,都要有4啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊