用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一般學校如何提出升中建議?
樓主: rabbittwin
go

一般學校如何提出升中建議?   [複製鏈接]

jesswu 發表於 22-12-18 02:31
smc我小朋友考極也考不到  
幾次去到三面見埋校長都要打道回府
...
啊?那麼嚴格呀??難怪校長說縮班或移民潮對 SMC一點也沒有影響,因為仍有很多人在排隊。
看來我阿仔也是沒機會入讀 SMC了。

cherrieshum 發表於 22-12-18 11:28
啊?那麼嚴格呀??難怪校長說縮班或移民潮對 SMC一點也沒有影響,因為仍有很多人在排隊。
看來我阿仔也是 ...

我也不清楚。。事實smc好少收我女間小學,有傳以前收得多d但個個最後跳船,可能因為咁費事增加行政工作,揀擇d

jesswu 發表於 22-12-18 12:37
我也不清楚。。事實smc好少收我女間小學,有傳以前收得多d但個個最後跳船,可能因為咁費事增加行政工作, ...
我之前認識一個原本就讀九真小學的,後來SMC收了,但她又讓女兒讀國際學校。

jesswu 發表於 22-12-18 02:31
smc我小朋友考極也考不到  
幾次去到三面見埋校長都要打道回府
...
去到3rd in 已經好勁

2jkidsfather 發表於 22-12-16 12:32
咁冷漠.......

也不一定是冷漠,可能选择正确,不用多言,只是祝福!

儿子当年,通常班主任告知大约banding,阿仔随即问如何选择,她的答案是随便选。有些老友家长觉得太行货,我哋明白她的意思就夠了!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

自行沒有任何支援, 交大抽獎只通了一次電話, 完.

回覆 rabbittwin 的帖子

其實學校都算好,為真正教育而去教,唔會乿咁叫家長BAND1料就去報呢間或嗰間,以免令家長突然想頭大為名校而去報,覺得有實力自然叫你自行報喜歡既學校,家長選了後自然會比啲意見你.
可以同你講喺一般小學讀,而鐘意讀書既學生(我就唔太認同突然靠谷出來嗰啲),真係去邊間中學都可以出類拔萃.
‹ 上一主題|下一主題