用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一般學校如何提出升中建議?
樓主: rabbittwin
go

一般學校如何提出升中建議?   [複製鏈接]

adriantai 發表於 22-12-16 20:40

性格天生既, 我從pn觀察好多小朋友(囝既同學/朋友既仔 ...

津校既英文語境就已經輸晒啦,當然免費就唔可能太多要求了 ,要外補下

rabbittwin 發表於 22-12-16 21:07
津校既英文語境就已經輸晒啦,當然免費就唔可能太多要求了 ,要外補下
...

除非英小,否則英文好難吾補/家長吾教又好好 ,但英小又可能要補中呢。

我仔津小,閱讀聆聽今次都95 & 100, 小學時家長發功就得。
真係完全吾洗跟既學生本身一定係資優,但實際吾多啦

rabbittwin 發表於 22-12-16 21:07
...
英語環境,直私都唔荒好,只有國際學校win

worldcat 發表於 22-12-16 12:14
回覆 0030 的帖子

學校做呢類統計真係有心GE,連學生揀的自一自二甲一乙一都擺晒出嚟,再話你知最 ...

咁公開,畢業學生又好似無私穩

adriantai 發表於 22-12-16 21:13

除非英小,否則英文好難吾補/家長吾教又好好 ,但英小 ...

我兩件只補oral喳~
我同佢哋講英文,佢哋玩我答廣東話,為有揾native speakers搞掂佢哋

自行唔係應該挑戰難少少的學校咩?第一次呈分試時,我主動問老師某1C 學校有冇機,佢話大抽獎時有,但自行就難,因為佢清楚我小朋友太文靜,無參加咩活動,無證書。面試表現唔特出肯定既,但又唔好放棄唔自行。

rabbittwin 發表於 22-12-16 21:46
我兩件只補oral喳~
我同佢哋講英文,佢哋玩我答廣東話,為有揾native speakers搞掂佢哋
...

初小玩drama, 之後啲grammar攪極都攪吾掂先轉補學術。我囝都吾係讀書型

zoe@3510 發表於 22-12-16 21:51
自行唔係應該挑戰難少少的學校咩?第一次呈分試時,我主動問老師某1C 學校有冇機,佢話大抽獎時有,但自行 ...

學校在自行階段會收高少少,如果要自行埋數,就可能要降grade或搏下,搏唔到要有心理準備落大抽獎玩過

回覆樓主:

幾年前小學老師會主動協調,避免太多同級數學生自行申請同一間中學,不過被家長話阻人前途。

呢兩年老師無出聲啦,由得學生自己對撼,家長又不滿老師唔提示而浪費自行名額。

greentea000 發表於 22-12-16 22:21
幾年前小學老師會主動協調,避免太多同級數學生自行申請同一間中學,不過被家長話阻人前途。

呢兩年老師無 ...

左右做人難,要服務周到去私小啦,私校要做業績一定好主動幫你

PTL_L 發表於 22-12-16 20:35
唔係啦,私校資源應該係最少,直資資源先最多,只不過收貴學費私校,特別無band 1中學back up既,一定要做 ...

私小係貴。
對於我們這些中下階層來說。
以我個人爲例:學費6K+車費1.4K+飯費0.5K+樂器2K
我冇補習
加埋已$10k

不過當年弱區拎住15分。有私小收飯應。
其他私小不清楚,我小朋友間貴得來(係我覺得貴,其他人可能覺得抵)我覺得尚算值。
師資/教材/設備/支援 都充足。

加上亮麗升中成績,其實那個收費已值了。我小朋友平庸,勉強升了中。但如級內頭1/3的同學仔們,真係輕鬆考取band 1a.

當然,我相信好多小朋友在津校也能有這樣的成績。不過二線或以下可能需更出力才有相似效果。

rabbittwin 發表於 22-12-16 22:06
學校在自行階段會收高少少,如果要自行埋數,就可能要降grade或搏下,搏唔到要有心理準備落大抽獎玩過
...

所以自行基本上衹有級頭才有信心考得對banding或更進取的offer。

級十以後不能進取,因爲這些位都給級頭"認購"了,不過等他們中自一,這些自二便流向級十的小朋友。

自行真是很難玩。高不成低又不想屈就。早埋單又唔甘心冇得抽更好。賭實力更賭運氣。

jesswu 發表於 22-12-17 09:42
私小係貴。
以我個人爲例:學費6K+車費1.4K+飯費0.5K+樂器2K

呢間值得值得

zoe@3510 發表於 22-12-16 21:51
自行唔係應該挑戰難少少的學校咩?第一次呈分試時,我主動問老師某1C 學校有冇機,佢話大抽獎時有,但自行 ...

自行選校視乎家長策略。冇話一定要進取定保守。
1. 進取型:
~ 級頭有信心橫掃,望高一線仍躊躇滿志,或
~ 級十進取少少搏面試表現,或等上列放位(中自一自動放自二)補上,或
~ 純粹唔甘心屈機離場選比自己banding低的,搏自行唔中都可等叩門

2. 門當戶對型:
~ 選配對返小朋友banding的學校,機會較大,但中標都不是百分百,因爲部分位可能比保守的前列生佔去了

3. 保守穩健型:
~ 選低半格穩入的。不過要先放棄抽更高banding。不想賭運的通常這樣選。
但要預到時見成績更差的碌入更好的學校,都能笑看人生,不感飲恨才好

adriantai 發表於 22-12-16 21:23
咁公開,畢業學生又好似無私穩
今次無學生名,但。。。講無私隱就今年校刊仲大問題。

jesswu 發表於 22-12-17 09:42
私小係貴。
呢個咪市場定位囉,所以先有私校存在既價值,亦好認同你講,「學費包埋」,你車費平啲,當年我哋車費都3K,學費5K再加⋯⋯,不過唔係所有有能力既家庭有能力都想付出呢筆數,又或有好多家庭付出到,確實,每月最少$10000,讀6年,唔係輕鬆既事。

PTL_L 發表於 22-12-17 12:00
呢個咪市場定位囉,所以先有私校存在既價值,亦好認同你講,「學費包埋」,你車費平啲,當年我哋車費都3K, ...

其實係架。成皮野一個月。
對於我一個小朋友尚可,如果我係2個真係供唔掂,又冇理由厚此薄彼。

幼稚園已比開,小學又比,而家中學又要比。衹能講甘之如飴。

jesswu 發表於 22-12-16 13:21
我女間小學有d模擬面試,由校長(+老師)主理。
之後會幫您執portfo
有講你大概banding, 再幫你建議2個自行。 ...
面試班始終有做好過無,但作為用家嘅我個仔話佢學校請人返黎搞嘅面試班無用,同埋形式唔一樣,反而影響面試當日表現。

BB-Tiger 發表於 22-12-17 12:39
面試班始終有做好過無,但作為用家嘅我個仔話佢學校請人返黎搞嘅面試班無用,同埋形式唔一樣,反而影響面試 ...
網友學校的面試班係老師親自落場教,校長做mock interview
所以同意面試班都要睇質素

PTL_L 發表於 22-12-16 21:13
英語環境,直私都唔荒好,只有國際學校win
我覺得直資英文很好,不用過濾,能說到一口流利英語。
‹ 上一主題|下一主題