用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧   [複製鏈接]

juneforgbb 發表於 22-12-17 10:15
其實音小音中家長唔多怕比人指點,太介意依樣嘢,通常都會揀返d 傳統學校,只係坊間對音小/音中太多"傳聞" ...

音小的課程緊廹,比插班前的一線津小還要快,中英文默書比傳統的要花更多技巧才能應付,並不是死背就過關。

中文背默非常長,約 2-3 段150 字。沒有特別的技巧根本背不到。

音樂創作科上課用中文,考試用英文和意大利文,真不容易。

先頭想轉間沒太忙碌的學校,發覺現實和傳說不太一樣,時常都反覆思考有沒有轉錯校。

AndrewHo_FB 發表於 22-12-18 10:08
音小的課程緊廹,比插班前的一線津小還要快,中英文默書比傳統的要花更多技巧才能應付,並不是死背就過關 ...
所以世界上沒有整天玩樂而成績好的學校,都是努力耕耘才有收獲。

cherrieshum 發表於 22-12-18 11:21
所以世界上沒有整天玩樂而成績好的學校,都是努力耕耘才有收獲。
其實選擇好學校的一個目的,就是希望可以耕耘的同時可以像玩樂一樣happy...

AndrewHo_FB 發表於 22-12-18 10:08
音小的課程緊廹,比插班前的一線津小還要快,中英文默書比傳統的要花更多技巧才能應付,並不是死背就過關 ...

要「愉快學習而有好成績」,其實得兩個較大可能性:
1. 學生本身係天材 (至少能力係above average一截)
2. 學習無時限無deadline (如用10年時間讀小學既嘢,點都輕鬆D啦!)
3. 無要求既學習(即係唔需要理結果,咁一定happy啦!)

相比愉快學習,我更加相信「台上一分鐘,台下十年功」呢句說話

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

打錯字唔係真係hea,係真係忙

都真係hea,但我覺得可以接受,因為功課真係唔多,所以可以用時間溫下書

cherrieshum 發表於 22-12-17 22:12
謝謝回答。請問如果是其他科目,老師用英語教授,還是廣東話?

我未去到中學部,所以唔敢肯定答你,希望有家長可以答到,不過小學部,,英文教的其他科目,老師會講中文,但有d 老師講開英文,會講英文多過中文

cherrieshum 發表於 22-12-18 11:21
所以我從來唔同意ek嗰啲咩"xx學校成績好又happy" 嘅言論,根本係同不勞而獲嘅理念一樣

juneforgbb 發表於 22-12-18 12:50
都真係hea,但我覺得可以接受,因為功課真係唔多,所以可以用時間溫下書
...

少功課,所以學生有時間溫習,背後意思咪係想家長發功囉

某一線津校,少功課,有家長初時好happy,但臨考試發現數學書的練習無做過,學校派答案回家,叫家長自己同小朋友做,自己教,個家長xyz#%

LeeCC 發表於 22-12-18 14:49
其實香港不少學校所謂既「愉快學習」,只係「學生係學校可以愉快咁學習」,D「衰」嘢留番俾家長自己攪

minichong28    發表於 22-12-19 10:43
Zleep    發表於 22-12-18 15:19
LeeCC    發表於 22-12-18 15:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LeeCC 發表於 22-12-18 14:49

我打錯字,唔係真係hea, 係真係忙 因為好多測默,少功課先可以有多d 時準備測默,太多功課,真係未必夠時間,除非小朋友好生性啦

如果高小,測默通常小朋友可以自己溫習

不過又咁講,讀私校家長冇support, 講出黎都冇人信啦

多功課,學校發功;少功課,家長發功。

學校對著全班 30+同學-起發功,每日十樣八樣功課,但每個同學的問題都不同,所以效力參差,成果也是最差;而家長知道自己小朋友欠什麼,由家長發功,效力直滲患處。

但最好由小朋友自己發功,因為他們對自己的短處最淸楚,當去到 DSE 或以上,應該全部由小朋友發功。

hkpapa852 發表於 22-12-18 11:59
要「愉快學習而有好成績」,其實得兩個較大可能性:
1. 學生本身係天材 (至少能力係above average一截)
...
Hkpapa, 你似乎犯了一個謬誤。
愉快學習和精進學業是矛盾的嗎???

eit2003 發表於 22-12-18 15:18
Hkpapa, 你似乎犯了一個謬誤。
愉快學習和精進學業是矛盾的嗎???
首先要說明一下,你心目中點樣先係愉快學習?
大部份人心中所謂既愉快學習,其實係「不勞而獲」

hkpapa852 發表於 22-12-18 15:21
...
既勞且樂

juneforgbb 發表於 22-12-18 15:09
我打錯字,唔係真係hea, 係真係忙 因為好多測默,少功課先可以有多d 時準備測默,太多功課,真係 ...

我阿仔阿女全部在小一或小二自己搞掂,因為我不想辛苦自己,他們沒有任何補習,所以偶然會忘記帶東西,也偶然會忘記做功課,我只會幫他們溫習默書,尤其中文,今天搞好,第二天又忘記,好氣忿,也好辛苦。我以前小時候,也是全自動波,父母不會理會成績,我一樣也可以完成會考,A Level,入大學。

學生冇嘢學並不會覺得愉快,「愉快學習」是指在學習中學到知識,能夠得到別人認同,從而得到滿足感。
學習壓力唔能夠過大或過細。
好既學校,學生教學是應該因人而異,拔尖補底。
我見有直資學校,小學同一班既數學功課,分為進階版,基本版,全對次數足夠多,就會每日做進階版,相反全對次數少,就會變返做基本版。學生要證明自己能力,自然會認真對待功課。(如果唔交功課,就要星期六返學校做完補齊)。
每次中文聽寫亦包括鬥寫某個主題既成語,後者是加分項,不限個數,有限時間內,字要冇錯先有分。想做加分最多自然唔能夠偷懶。

eit2003    發表於 22-12-18 20:52

hkpapa852 發表於 22-12-18 15:21
...

大部分人心目中嘅愉快學習應該係

活動多,學業唔好太chur太大壓力. 俾家長自行發功,最最最緊要有間band one中學backup

回覆樓主:

近年好似無乜人再提"活動教學"?

cherrieshum 發表於 22-12-18 17:12
我阿仔阿女全部在小一或小二自己搞掂,因為我不想辛苦自己,他們沒有任何補習,所以偶然會忘記帶東西,也 ...

已經好好啦,偶然忘記,我囝係必然忘記

adriantai 發表於 22-12-18 21:16
大部分人心目中嘅愉快學習應該係

活動多,學業唔好太chur太大壓力. 俾家長自行發功,最最最緊要有間band  ...

活動多,相關活動應該都要有意義,增加小朋友既視野或者自信。

學業唔好太chur, 因為香港小學教學大綱並不深,中文及數學都比內地淺(而內地教學大綱適用全國)。有啲學生反復操練考試更快更准更細心爭排名,從長遠睇倒不如自修高年級課程。(香港DSE數學只係相當於內地高一程度)。

有間band1中學support, 要爭排名既可以去爭,想更多時間發展興趣既亦冇問題。有興趣又投入既可以行得更遠。

‹ 上一主題|下一主題