用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧 ...
go

【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧   [複製鏈接]

一條龍付費學校出現後, 在升小一時開始多出了一個所謂 "入龍校可減低升中壓力, 專心應付日後公開試升大學" 既 "美好願景" 選擇, 但現實又如何呢?
不少龍校在DSE初期成績仍然不理想, 其中一個 "原因" 就歸咎於畢業生"並非親生仔" (本人絕不認同此說法).

到了2022, DSE已過了11年, 應該要準備和調整的, 相信學校都做了, 之前所謂 "未有親生仔畢業" 既龍校, 都至少已有一屆畢業生了, 到底佢地表現如何呢?

到底入咗一條龍學校係咪可以安枕憂呢? 係咪 "人氣高" 既龍校成績就一定理想呢?

以下係呢個帖會先回顧一下其中10間"頗有人氣"既付費"龍校"近7年既DSE表現:

• KL2: 聖瑪加利男女英文中小學 (SMC)
一間運作類似地記 (地利亞) 既學校, 早年經常俾人嫌棄和低估 (包括我), 成績竟然比一眾年年幾千人追捧既直賌龍校更出色, 真係學校都係"人不可以貌相". 唔好再做 "外貌協會" 同 "人氣協會" 既會員啦!

• KL4: 國際基督教優質音樂中暨小學 (ICQM)
大眾水泡, 學費貴唔抵讀, 一直係大部份家長對呢間學校既印象. 過往呢間學校只曾因兩次出名: 校長受訪關於創校既辛酸, 同埋當年個「數理神童
除此之外, 不時更俾人椰揄, 自稱音樂學校但都未見過佢有學生係音樂比賽攞獎, 收生近乎係 "呼吸學校" 水平。 難得仍有一班家長不離不棄, 多年嚟默默為此校爭取到不錯既公開試成績

• KL5: 福建中學 (FSS)
小學部以新派開放方式教學, 與絕對傳統既中學部如何融合呢? 其實真係一個有趣既組合. 考小一時人氣尚算高, 中一收生要求也不低, 但成果暫不見得太理想

• NT4: 基督教香港信義會宏信書院 (ELCHK)

• NT7: 培僑書院 (PKC)

• NT7: 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 (WKF)

• NT8: 保良局羅氏基金中學 (Law's)

• NT8: 香港華人基督教聯會真道書院 (Logos)
創校校長以教養自己資優子女方式創立 11 年中小學制, 但可能太醉心於"研究", 早年攪出不少"離地"笑話, 如高調鼓勵學生"雙修" DSE 同 IBDP, 話可以讓學生同時排 JUPAS 同 Non-JUPAS 兩條隊, 增加入大學機會. 結果嚇到EDB同JUPAS都要出聲明澄清呢個方法係唔可行. 開 IBDP 又玩Gimmick sell bilingual diploma rate (一個其實大學唔多理既"achievement).
現實係, 早年成績尚算理想, 但日子一久, 11年中小學制+仿IB教學方式, 令DSE成績江河日下, 只有 IBDP 仍有表現

• NT8: 優才(楊殷有娣)書院 (GT)
曾被本人稱為"神氣學校", 因為校長"頗大口氣"地話自己既畢業生多年嚟都係100%入到大學, 加入公開資料透明度不高, 考小學時"家長課"既"神氣"安排, 對此校不太有好感
不過呢, 佢成績的確係直資龍校中, 最早達B1水平而又能長期保持到既, 仲要係一間補底能力相對較好既龍校
所以, 又無怪佢地校長當年咁"神氣"

• NT8: 播道書院 (EC)
播道印証咗咩叫學習上 "越快樂越墮落", 同時亦証明咗, 只要肯努力, B2中學終有一日, 都可攀上 B1水平, 不過代價係快樂不再

poonseelai    發表於 22-12-17 14:00
PingWu_FB    發表於 22-12-17 12:02
   39    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KL2: 聖瑪加利男女英文中小學 (SMC)

還記得當年有會員係小一版話呢間學校小學係B2, 但中學係B1時, 我曾經講過以下既說話 (當時根本無有人有呢間學校既DSE成績):
一間主收NCS為主既學校, 基本上無乜本地家長會係小一階段去追捧, 加上無業績無名氣, 中途唔會有咩叻人插班入去, 升中時亦唔會有, 到底有冇可能佢既中學部有B1水平呢?

最後我就俾 SMC 打咗我塊面一下, 因為我之前都唔係咁睇得呢起間學校, 但佢既DSE成績一D都唔失禮, 尤其佢既英文科, 比一眾B1B中學還要好.

3322率

整體3+比例

4主科3+平均

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

2015-2016

<30.75%

2016-2017

<25.90%

2017-2018

<22.77%

2018-2019

2019-2020

<=71.2%

<=83.95%

19.83%

2020-2021

80.90%

<32.20%

2021-2022

84.90%

28.45%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KL4: 國際基督教優質音樂中暨小學 (ICQM)

音小遠比中學部出色, 因為小一最早收生, 絕大部份家長都攪得好易入到, 可以話係考小一時既"大眾水泡". 加上佢唔係直資, 學費偏貴, 又無名氣又無業績, 所以呢間學校一直都俾人睇唔起, 我當年亦認為佢頂多只能去到B2A水平.
誰不知, 呢間又係 "打面中學" (又打咗我塊面一嘢), 佢既成績遠比預期好, 由早年長期得B2A水平 (其實主要衰中文), 到近幾年連3322率都保持到B1水平, 實在難能可貴.

真係要向一眾一直支持音小/音中既家長致敬...... 相信佢地都好豁達, 否則好難忍受別人指點/睇低佢地子女既學校咁多年.

3322率

整體3+比例

4主科3+平均

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

2015-2016

77.2%-80.7%

<88.60%

<25.45%

2016-2017

47.6%-59.3%

<75.50%

<15.95%

2017-2018

56.7%-66.7%

<81.69%

<18.90%

2018-2019

32.6%-50%

<69.55%

2019-2020

27.8%-54.2%

<70.15%

<15.77%

2020-2021

70.1%-76.1%

<86.70%

<19.80%

2021-2022

79.2%0-85.4%

<90.65%

<25.68%

KL5: 福建中學 (FSS)

中學部由港島區一間尚算有名氣既私校, 搬過九龍轉做直資, 之後再接手臻美承辦埋小學部.多年前中學部已被人吹噓為B1中學, 近年成績不振可能只係因為臻美當年既"非親生仔"所影響.
不過到了2022年, 所謂"12年親生仔"都畢業了, 成績不升反跌 (可能疫情關係啩!)
所以 "親生仔" 係咪一定可以提升到學校既成績呢?

3322率

整體3+比例

4主科3+平均

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

2015-2016

66.50%

<80.5%

49.30%

46.83%

17.80%

2016-2017

69.90%

<80.6%

50.60%

48.28%

16.00%

2017-2018

70.30%

<81.65%

48.80%

48.25%

17.10%

<18.7%

2018-2019

68.80%

<82.1%

54.60%

53.10%

18.90%

<25%

2019-2020

68.50%

<83.9%

51.60%

48.88%

19.80%

<20.43%

2020-2021

68.40%

52.80%

49.73%

20.30%

2021-2022

59.60%

53.70%

<56.35%

19.50%

NT4: 基督教香港信義會宏信書院 (ELCHK)

作為全港唯一一間一條龍開辦晒 IB PYP, IBP MYP 同 IBDP 兼本地學制既學校 (啟思中小學雖然都有晒呢三個 IB牌, 但佢地並非龍校), 當初係對佢有所期望.
可惜結果如一眾非名校一樣, 雙學制下, 非本地學制表現尚算不俗, 本地學制既表現簡直可以用 "慘不忍睹" 嚟形容
似乎証明了, 初小初中以非傳統學習模式運作, 學生到高中先轉去本地學制, 最終只會無運行

3322率

整體3+比例

英文3+

2015-2016

2016-2017

<=18.5%

2017-2018

~20%

57.85%

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

88.00%

NT7: 培僑書院 (PKC)

呢一間亦係我當年睇小既學校之一, 因為直至2014年, 此校既3322率都不過50%, 升讀Local degree都只得不足30%.
不過此校竟然和九真同一時間, 係2015年開始爆發, 而且表現遠比九真優勝. 4+同5+率一直反覆上升, 已達B1B水平. 但唯一令人奇怪既係, 高4+率時JUPAS率郤不見突出, 到底 3322率又如何呢? 會否好似部份學校一樣, 整體成績好, 但個別主科表現遠低於預期呢? 可惜沒有校內人仕提供資料, 未能得知車實情

另一樣嘢本來我係稱讚PKC, 就係 "為學習能力稍遜" 既學生提供了NCUK IFY的選擇, 而非只為尖子而設既 IAL 或 IBDP. 不過唔知係學校對 IFY 定位過份吹噓, 定係個別護校人仕既曲解, 竟然將 IFY 演釋為比 IBDP 和 IAL 更優秀既選項, 實在令人無言.

加上近年中一全級人數, 竟然只係同小六人數相約甚至更少 (雖然班數一樣), 到底點解會咁呢?

3322率

整體3+比例

4主科3+平均

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

2015-2016

54.00%

2016-2017

>57%

61.20%

27.10%

2017-2018

~63%

64.00%

2018-2019

~72%

66.00%

32.00%

2019-2020

~72%

59.00%

27.00%

2020-2021

~75%

68.00%

29.00%

2021-2022

~67%

71.00%

~31%

NT7: 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 (WKF)

一間有遠大理想既學校, 但要實踐到似乎遙遙無期. 早期多名校長高調讚美學校後一兩年就引退, 更令人對學校有所質疑.

現實中, 學校雖然有人氣, 而且 IAL 表現不俗, 但大部份學生需要面對既本地學制, 表現仍然係未如理想

3322率

整體3+比例

中文科3+

整體4+比例

2015-2016

~59.30%

2016-2017

>35.7%

2017-2018

~75%

74%

2018-2019

~75%

73%

2019-2020

~62%

2020-2021

<=64%

64%

2021-2022

<65%

~50%

NT8: 保良局羅氏基金中學 (Law's)

PLK旗下既學校, 唔駛講一定係 "催谷". HKAL年代成績不錯既羅氏, 在DSE初期仍有大批捧場客, 大眾仍認為羅氏一定係B1中學.
可惜考試制度改變後, 多年嚟羅氏既表現都不如昔日般耀眼, 目前只能在B1邊緣掙扎.

3322率

整體3+比例

4主科3+平均

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

2015-2016

52.7%-64.9%

<77.7%

49.50%

2016-2017

78.9%-81.3%

<90.05%

61.00%

2017-2018

79.4%-81.3%

<89.7%

60.50%

2018-2019

54%-66.3%

<77.55%

45.00%

2019-2020

59.2%-69.9%

<81.05%

49.75%

2020-2021

50%-58.5%

<76.9%

39.88%

2021-2022

58.3%-65.6%

<80.7%

50.63%

20.33%

NT8: 香港華人基督教聯會真道書院 (Logos)

作為全港第一間非傳統名校而開辧 IBDP 同 NSS 雙學制既學校, 最初 2/3年, 的確係幾成功, 至少 3322率可以維持在70%以上, IBDP 平均分亦在 ~35 (比當時既CKY 還要好)

3年過後, IBDP 成績持續上揚, 但 DSE 成績持續反覆向下.

學校以為資優生製定既 11年學習模式, 以仿 IB 模式去教學生應付本地學制, 似乎是一個失敗的試驗

3322率

整體3+比例

4主科3+平均

2015-2016

63.28%

2016-2017

56.31%

2017-2018

37.25%

2018-2019

51.43%

2019-2020

36.9%-61.1%

73.98%

2020-2021

53.60%

76.48%

2021-2022

<=45.2%

63.10%

NT8: 優才(楊殷有娣)書院 (GT)

一間歷史悠久既私小, 開辦直資中學結龍. 早期除了升小一時既"家長課"特別多人討論外, 多位校長"似是疑非"高調讚好學校既言論亦惹人注目撇除此校多年嚟公佈DSE既有趣手法, 事實上呢間學校既成績亦係值得令人稱讚
學校理念侒希望所以畢業生都能入大學, 佢既3322率至少証明學校有努力保好呢一點. 至於尖子成績, 係呢D名氣不足既學校, 不能太苛求了!
不過以一個小型辦學團體, 係一間一向收生不多既學校同時開辦DSE和IBDP, 到底會否適得其反呢? 拭目以待

3322率

整體3+比例

4主科3+平均

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

2015-2016

79.30%

40.50%

20.25%

2016-2017

76.70%

37.70%

18.15%

2017-2018

87.90%

75.90%

37.70%

24.55%

2018-2019

90.20%

31.60%

16.83%

2019-2020

87.90%

64.87%

29.27%

22.00%

2020-2021

81.40%

26.90%

19.20%

2021-2022

86.90%

26.90%

18.05%

NT8: 播道書院 (EC)

當年曾俾TKO家長戲言為 "越快樂越墮落, 越辛苦越有成績" 既播道同羅氏,播道一如句子一樣 (因為學校推崇愉快學習, 結果成績墮落), 初期既DSE又係 "慘不忍睹" (頭兩屆畢業生既3322率好似連40%都唔夠).校方可能因此痛定思痛, 大幅改革, 由 "快樂" 變為 "平凡". 以前投放大量資源既多項課外活動, 改為集中投放資源係同 "學術" 相關既活動, 其餘活動就順其自然. 再慢慢提升對學術既要求
日子有功, 幾年過後, 近年DSE成績已慢慢攀升至B1水平, 不過所謂 "快樂學校" 亦不再存在了!

3322率

整體3+比例

4主科3+平均

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

2015-2016

62.40%

76.35%

37.63%

2016-2017

54.50%

2017-2018

68.90%

52.00%

2018-2019

73.80%

83.18%

55.95%

2019-2020

<=70%

2020-2021

~72%

~60%

2021-2022

~73.3%

~27.03%

Reserved

回覆 hkpapa852 的帖子

熱切期待

回覆樓主:

部分有提供非dse課程, 等待中

Hkpapa出品,必屬精品。

回覆樓主:

期待hkpapa復出後的分析主題

回覆樓主:

感謝你

thanks!

回覆樓主:

無英華,spb?