用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 23-1-5 09:09
原來如此
HKU 今年大字標題寫明:
https://admissions.hku.hk/apply/jupas

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-5 11:07
HKU 今年大字標題寫明:
https://admissions.hku.hk/apply/jupas

咁以后d學校可能由谷中文变谷*了

twhkleung 發表於 23-1-5 11:13
咁以后d學校可能由谷中文变谷*了
B1名校就得, 如果普通B1中學或非B1中學, 攪好3322, 等學生夠資格申請JUPAS degree先實際
大佬, 普通中學既學生, 有幾多人攞到5+ (唔好計5*/5**)? 當你有5科4, 再加中文得2, 入到D咩科呢? (非B1中學, 不少學生都只得2X.....)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-5 11:23
B1名校就得, 如果普通B1中學或非B1中學, 攪好3322, 等學生夠資格申請JUPAS degree先實際
大佬, 普通中學既 ...

https://join.hkust.edu.hk/admissions/jupas

check 过UST,如果選水泡科,好似呀仔咁,只要有3322,其它1個5其它4就Ok了,应該有不少非B1校生都会有。其实係咪真係咁难呢?返而我想講,收到咁低份,其实会唔会入到去讀唔掂呢?

twhkleung 發表於 23-1-5 11:47
https://join.hkust.edu.hk/admissions/jupas

check 过UST,如果選水泡科,好似呀仔咁,只要有3322,其它 ...

如果唔係8大既course, 近年基本達3322就入到, 只係有冇人想讀

twhkleung 發表於 23-1-5 11:47

check 过UST,如果選水泡科,好似呀仔咁,只要有3322,其它 ...

三大水泡科入學難度只是相對較低
取33222 五科21+(包括54444)
屬日校前列20% B1B 水平

Poyau 發表於 23-1-5 12:25

請問水泡科是哪些科?

原來係咁!長智識,謝謝poyau

LeeCC 發表於 23-1-5 12:28
請問水泡科是哪些科?

三大 五科2X有機學科

Poyau 發表於 23-1-5 12:30
三大 五科2X有機學科

有機學科是什么意思呢?organic chemistry ?

twhkleung 發表於 23-1-5 12:29
原來係咁!長智識,謝謝poyau

不用客氣

2022年文憑試
---------------------------------------------------
日校考生 41,196
取33222 17,269

最佳五科
積點 人數 (% 考生)
---------------------------------------------------
33+ 239 (0.58%)
30+ 921 (2.24%)
27+ 2,201 (5.34%)
24+ 4,427 (10.7%) ~B1A
21+ 8,356 (20.3%) ~B1B
18+ 13,304 (32.3%) ~B1C
15+ 16,565 (40.2%)
12+ 17,269 (41.9%)

twhkleung 發表於 23-1-5 12:34
有機學科是什么意思呢?organic chemistry ?

有機會獲取錄學科

Poyau 發表於 23-1-5 12:52
有機會獲取錄學科

有邊d科目?

LeeCC 發表於 23-1-5 14:05
有邊d科目?

港大以下課程收生分數相對較低

6028 BA(LS)
6054 BA
6092 BEd(ECE&SE)
6951 BEng(EngSc)
6963 BEng
6468 BNurs
6901 BSc
6717 BSS
6731 BSW
6822 BJ

Expected Scores
https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2022-06/HKU%2520Expected%2520Scores%25202022.pdf

https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2021-07/HKU%2520JUPAS%2520Admissions%25202021%2520Expected%2520Score_0.pdf

Admission Scores
https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2022-11/2022%2520JUPAS%2520Admissions%2520Score.pdf

https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2021-10/HKU%2520JUPAS%2520Admissions%25202022_0.pdf

Poyau 發表於 23-1-5 15:19
港大以下課程收生分數相對較低

6028 BA(LS)

乜原來eng收生成績低架?我仲以為eng應該難入添

LeeCC 發表於 23-1-5 15:58

港大 BEng 計 E+M+B3 LQ 24
假如無* 要 55444 難易只是相對

LeeCC 發表於 23-1-5 15:58
3大engineering 收生分數低唔係今日既事,係起碼近10年都係咁低

想來想去, 覺得埋個分數同"水泡"埋個叫法有d問题...
原來21分入埋d科係已經係1b生,我重一直以為"水泡"科係好低分都入到之意

咁我已後都唔敢用埋两個字來形容埋d科了, 因為埋兩個字唔單貶低左埋d科,更貶低左選埋d科既學生, 佢地假假地都係1b生水平,試問自己身边親戚朋友和自己的小朋友加起來, 係咪百分百1b以上呢!

Poyau 發表於 23-1-5 12:52
不用客氣

2022年文憑試
唔知有冇办 correlate到 學校5+ > 35% 相當於, e.g., 24+ 4,427 (10.7%) ~B1A,之類?
‹ 上一主題|下一主題