用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧   [複製鏈接]

10090 發表於 22-12-21 06:45
同意,唔明白慳一年來做什麼
十二年中小學教育係教育局設計出來,我唔覺得一間學校嘅專家會勁過政府入邊嘅 ...
課程係當年創校校長"參考"自己既"資優"子女能力而設計既課程
咁話明係資優, 讀少一年又點會有問題呢? 但呢個世界係咪咁多資優學生? 就算係, 係咪個個可以用同一方法去教?

要常人去按資優學生既進程學習, 入咗咪"知憂" (知道要擔憂) 囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-21 09:31
課程係當年創校校長"參考"自己既"資優"子女能力而設計既課程
咁話明係資優, 讀少一年又點會有問題呢? 但呢 ...

記得有真道家長分享過少了那一年係平日教學時間長D, 假期短D, 減少考試後其他活動繼續教書, 其實間間學校也做到, 問題係未必啱每一個孩子, 當然唔試過又唔知得唔得, 朋友孩子入了ib班, 話dse班學生如覺未ready考公開試, 可repeat 一年, 佢孩子那年其中一班dse班有一半人repeat, 反正dse人數又無上限

hkpapa852 發表於 22-12-21 09:31
咁話明係資優, 讀少一年又點會有問題呢? 但呢 ...

呢間係當年上一代升學專家 uncle-dos 極力推薦的中學,佢d仔都轉咗去讀,話可以讀少一年,又可以 IB 加 DSE 同時一齊讀云云….…

小鹿揀學校 發表於 22-12-21 09:45
呢間係當年上一代升學專家 uncle-dos 極力推薦的中學,佢d仔都轉咗去讀,話可以讀少一年,又可以 IB 加 DS ...

記得當時真道話同年可一齊考ib and dse, 在EK引起熱烈討論, 我想極都唔明點做到, 最後發現原來係唔得嘅

Sing13 發表於 22-12-20 23:05
前面既討論亦是同樣用真道DSE學生(後面个班?)嚟VS。

直資同官津band2中學唔同,前者亦會有班叻既學生 ...

官津band2可能入學最好成績個位都不如人哋band1入學最差成績個位。

如果以小六成績計, 可能係, 但以中六畢業計, 相信未必會係

B1中學, 就其係B1C個堆, 升local degree都係~50%, 但B2中學, 都可以有20%-40%, 即係B2中學起碼都有20%人係中六畢業時比B1C中學既學生叻

按Banding派位, 除咗話"標籤"咗學生外, 其實有咩問題? 孔人亦有云要 "因才施教", 按能力分組別, 派去能力合適既中學, 其實無錯喎? 勉強要B2學生去讀B1中學, 現實中有幾多個有好結果?

可悲既只係香港既社會風氣同教育政策, 從來沒有為"不適合讀書"既學生提供其它出路.
自從教改話要廢棄職訓開始, EDB為能力不夠學生提供既出路, 只係其它"低階進修途徑", 如AD/HD, 甚至毅進, 展翅, 目的只係叫人 "不斷進修自入到大學" 為止, 務求減少社會上出現大多 "低學歷" 既勞動人口 (因為會增加不少失業, 或就業不足數字, 繼而引發更多社會問題)

但入咗龍校係咪就解決到 "能力不同" 既問題呢? 坦白講, 我認為入咗龍校可能會有更可悲既結局.
龍校保証你讀到中六又如何? 如果小朋友本身力有不逮, 勉強升上龍中可能只會更加跟唔上進度, 到時又點算? 俾你直升好似只係俾咗個 "假希望" (以為升到一定讀到, 日後一定會變好) 你.

現實一點, 香港既收費龍校, 尤其係 "新派" 個D, 除咗提供 NSS 同 海外課程 (好似都係話俾叻人讀嫁喎?), 佢也又為 "不太合適讀書" / 力有不逮 / 非B1能力水平既學生,提供咗D咩呢?

唔好計其它出路,如職訓,BTEC等,EDB提倡既 Apl (應用學習課程), 有幾多間龍校有協助學生去報讀?

有B1中學部既龍校唔需要報? QC, DBS, SSGC, SJC都會協助有需要既學生報Apl, 咁可能佢地根本唔係B1中學囉!

咁中學部得B2水平既呢? 又無其它出路,又唔幫學生報Apl,咁即係想點? 收人學費叫人自生自滅?

講到尾,大部份所謂直資龍校,咪尤係只追求成績同入U率! 咁係咪一個負責任既做法呢?

其實不少傳統名校,都有對"能力唔夠"既學生提供支援,如上文講既協助報讀 Apl,其它如 SPCS 初中其實都有 BTEC 低階課程(如係班女普遍唔會選繼續讀上去)

或者大家得閒去睇下我幾年前係小一版寫呢篇廢話:

選校感想

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

73662710 發表於 22-12-21 09:09
今年開始有iAL。咁樣會少啲人走!
仍未知道IAL可否開成功呢!

poonseelai 發表於 22-12-21 09:53
記得當時真道話同年可一齊考ib and dse, 在EK引起熱烈討論, 我想極都唔明點做到, 最後發現原來係唔得嘅
...
得又如何?夠膽 IB DSE 一齊讀?以為魚與熊掌,可以兼得?
最怕兩頭唔到岸,兩邊都炒晒⋯

cherrieshum 發表於 22-12-21 10:01
仍未知道IAL可否開成功呢!
今年應該已有第一屈學生了!

73662710 發表於 22-12-21 10:03
今年應該已有第一屈學生了!
我問過升學組老師,他說今年未知可否開辦IAL成功,之前也是不夠學生,所以未能成功。

poonseelai 發表於 22-12-20 23:16

我都唔同意只用真道dse vs 全民dse成績,如果當真道ib ...
香港既直資龍校,只係識為"叻學生搵出路",對唔叻既學生真係見唔到有咩支援
叫學生一條龍直上,只係識 "不停放大叻學生有幾叻",但又無 "支援" 能力不夠既學生,咁又係咪負責任既做法呢?

hkpapa852 發表於 22-12-21 10:48
香港既直資龍校,只係識為"叻學生搵出路",對唔叻既學生真係見唔到有咩支援
叫學生一條龍直上,只係識 "不 ...
都係既, 真係唔多覺直私龍校對讀唔到的學生有特別支援 (我亦冇去了解), 不過我估有D家長知道仔女成績唔OK, DSE都唔多掂的時候, 就開始幫仔女諗定後路, e.g. 提早去外國升學

小鹿揀學校 發表於 22-12-21 09:45
呢間係當年上一代升學專家 uncle-dos 極力推薦的中學,佢d仔都轉咗去讀,話可以讀少一年,又可以 IB 加 DS ...
問題係讀少一年為左咩? 唔通學樓上講, 早D出黎做野?
不過我都識人同我講過, 話讀小一年就畢業, 感覺上叻D.......

juneforgbb 發表於 22-12-21 11:06
問題係讀少一年為左咩? 唔通學樓上講, 早D出黎做野?
不過我都識人同我講過, 話讀小一年就畢業, 感 ...

載定頭盔先,纯個人感覺,11年制,考得好或無咁好都可用來做賣點或解釋,2018年校網咁寫,近兩年無啦:

2018 IB exam results:

"Despite their young age, six students have obtained 43 points and two students have got 42 points."

2018 DSE exam results:

各同學修讀十一年學制課程,年齡較其他考生少一歲,考獲這些成績尚算不俗。

hkpapa852 發表於 22-12-21 09:57
官津band2可能入學最好成績個位都不如人哋band1入學最差成績個位。

如果以小六成績計, 可能係, 但以中六 ...

「講到尾,大部份所謂直資龍校,咪尤係只追求成績同入U率! 咁係咪一個負責任既做法呢?」

當然是負責任既做法,好多龍中七八成學生有degree offer。另外既讀副學士等,絕大部份學生都會選擇繼續進修,中學投入社會工作既少之又少。

直資大部分家長都係中產家庭,願意為自己小朋友學習付出金錢,絕大部份都是希望自己小朋友能夠進入大學。

好多直資學校都開辦海外課程,提供給更多入大學途徑給學生,沒一條路保證成功,但起碼可以俾學生更多選擇,發揮自己優勢。

官津直屬中學將自己小學部培養既學生送出門外,美名其曰「更好既去向」,學生是否認同?

如你所言有部分band2學生將來比得上band1C學生,直資band2學生佢哋直升上去又有咩問題,就算唔想上直資中學部,去扣間band2中學咁難咩?

如果入左官津band2中學,中文教學,而好既大學大部分都是英文教學,將來即使入大學,是否讀得掂。

poonseelai 發表於 22-12-21 11:12

載定頭盔先,纯個人感覺,11年制,考得好或無咁好都可 ...
年輕D考到好成績好似係好事,但學校有冇同家長講,外國有D大學課程,未夠秤 (唔夠18歳)係唔會收嫁?

cherrieshum 發表於 22-12-21 10:07
我問過升學組老師,他說今年未知可否開辦IAL成功,之前也是不夠學生,所以未能成功。 ...

5個人都咁難?我地这屈比較多數理好,中文弱,所以應該沒有問題。
今屈收生時(指S1), 講明開iAL, 因為唔可以吃言,所以三年後-定要開!

近年小學部有很多小朋友英文和數學超强,中文相對弱,如果要入大學好的科目,中文會拖後腿,開iAL可以挽留佢地!

Sing13 發表於 22-12-21 11:20
「講到尾,大部份所謂直資龍校,咪尤係只追求成績同入U率! 咁係咪一個負責任既做法呢?」

當然是負責任既 ...
其實讀中文中學入大學轉英文教學完全沒有問題,主要是看個人能力!以前也有中文中學學生升讀医學院!

如果smc開左IAL, 可能就真是band1B了。(直資開海外課程考試,學生考唔好既都極少。)
亦有可能好多學生准備好去外國,開唔開iAL都冇所謂。

Sing13 發表於 22-12-21 12:01
如果smc開左IAL, 可能就真是band1B了。(直資開海外課程考試,學生考唔好既都極少。)
亦有可能好多學生准 ...
其實近两年沒有iAL, dse也是band 1B成績。两年後沒有LS, 整體會更好。 SMC LS也很差的。

73662710 發表於 22-12-21 12:05
其實近两年沒有iAL, dse也是band 1B成績。两年後沒有LS, 整體會更好。 SMC LS也很差的。 ...

我自己覺得SMC同聖士提反,都是band1, 因為剩低既學生百分比唔高,不作band1 abc評級,較為適合有打算出國既學生。
SMC 53/(38*3)=46% 學生參加DSE,當中2/5既非華語學生DSE要求又唔同。
‹ 上一主題|下一主題