用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧   [複製鏈接]

愉快學習係一個縮寫,其實係,(老師上堂愉快,學生自己學習)。真是一個美丽的誤會。

LeeCC    發表於 22-12-18 22:33

我見有直資學校功課唔多,但project唔少.
從小一開始,收集資料,整理內容,設計海報,畫四格漫畫,系全班面前演講,或錄視頻等可算家常便飯.
小朋友主動性,創意,講嘢,畫畫…唔會埋沒左所長.
冇標準答案既題目,老師點樣做到客觀評分,更加需要學習及經驗,學校亦要有成套教學理念及目標。
而且一個專注於某個主題既小學生,知識可能比老師更豐富。

如果將來是出國留學,就應該擇活動教學,但 project 不容易做。

但如果最終是要應付 DSE, 那麼就真是填鴨式。

回覆樓主:

愉快教育去到高考,一樣要操卷。
去到中學往往是要學生加以分析,睇書多既就發揮優勢啦。
填鴨式行到幾遠,如果換左考試模式仲得唔得?例如份中文卷高分,代表中文就好嗎?如果用國語ppt同華人介紹,人地是唔是都覺得你中文好。
如果冇升中既壓力,可以自修中學課程。(甚至學生知道既嘢比中學历史書教既更多)相反,冇人會去跳級呈分吧。
正如我之前講,我認為好既學校應該是因材施教,拔尖補底。
學校貫徹愉快教育是要有成套理念同實踐,比填鴨式更難。

家長心目中的愉快學習:仔女自行搞掂學習,家長倍感愉快

gabejang    發表於 22-12-20 12:04

hkpapa852 發表於 22-12-15 11:50
一條龍付費學校出現後, 在升小一時開始多出了一個所謂 "入龍校可減低升中壓力, 專心應付日後公開試升大學"  ...

這些人氣直資/私立中學,banding是否這樣?

SMC- B1C

ICQM- B1C

福建 – B1C

宏信 – B2B

培僑 – B1B

WKF – B2A

羅氏 – B1C

真道 – B2A

– B1C

播道 – B1C

DD仔 發表於 22-12-20 09:51
這些人氣直資/私立中學,banding是否這樣?SMC- B1CICQM- B1C福建 – B1C宏信 – B2B培僑 – B1BWKF – B2 ...
宏信同真道, 你都俾高咗
一間3322率可能30%都無, 一間都係得~40%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-12-20 09:51
這些人氣直資/私立中學,banding是否這樣?SMC- B1CICQM- B1C福建 – B1C宏信 – B2B培僑 – B1BWKF – B2 ...
呢啲學校裡面過半數小一入學都競爭激烈......

gabejang 發表於 22-12-20 18:13
呢啲學校裡面過半數小一入學都競爭激烈......
所以我咪用 "人氣" 學校囉!
不過有D有人氣無業績啫!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-20 18:08
宏信同真道, 你都俾高咗
一間3322率可能30%都無, 一間都係得~40%

宏信 B2C, 真道B2B?
喺以前有唔少人係放棄3C而讀真道㗎

DD仔 發表於 22-12-20 18:18
宏信 B2C, 真道B2B?
喺以前有唔少人係放棄3C而讀真道㗎
而家都係講緊梗係有龍讀龍,3C只係讀唔到龍校先去的大後備嘛

bettyay 發表於 22-12-20 18:30
3C係大後備都好過盲目追龍
係咪開始覺得音小其實已經唔差呢?

bettyay 發表於 22-12-20 18:30

我仲以為依家多咗人知道好多新龍嘅成績其實只係B2而有所改變tim, 我哋升小一年代就真係好多人都好鍾意真道。

hkpapa852 發表於 22-12-20 18:42
3C係大後備都好過盲目追龍
係咪開始覺得音小其實已經唔差呢?

同意真係唔應該盲目追龍!但從來都唔會覺音小差,只係覺得音樂操藝太有要求,唔啱自己孩子!反而一向都唔喜歡真道吹捧小學五年教曬小學課程,趕到甩褲的學習模式,之後谷完一輪都唔見得公開試成績好好

DD仔 發表於 22-12-20 18:44
我仲以為依家多咗人知道好多新龍嘅成績其實只係B2而有所改變tim, 我哋升小一年代就真係好多人都好鍾意真道 ...

改寫字詞示範:
「真」係得「道」
「宏」大理想,「信」者得救

bettyay 發表於 22-12-20 18:49
同意真係唔應該盲目追龍!但從來都唔會覺音小差,只係覺得音樂操藝太有要求,唔啱自己孩子!反而一向都唔 ...
暑假後開學要測番暑期功課範圍先係「愉快學習」嘛!

bettyay    發表於 22-12-20 19:09

DD仔 發表於 22-12-20 18:44
我仲以為依家多咗人知道好多新龍嘅成績其實只係B2而有所改變tim, 我哋升小一年代就真係好多人都好鍾意真道 ...
都有精明家長識揀嘅,但都有一廂情願相信到時唔對路,無呈分都可以憑實力升中轉校,有啲真係得嘅!但唔係人人做得到
我就實際啲搵間小學會陪我一齊拼搏升中,即使孩子未必優秀,但學校一定盡力把孩子包裝得靚靚,找合適的中學收留

回覆樓主:

直資基本上全部小六學生直上中學,band1至band3都有,學生之間差異大。
睇叻個班唔會差過band1A/B中學。以上唔少band1C,band2A學校三大率達到2x%。WKF亦常有學生入牛劍。
直資VS input全部band1生既官津中學(等於三間小學叻既學生集合而成),亦唔可能間間都優勝。而一間位於中間既官津小學亦會有1/3 band3學生。地區一線小學好既亦只有一半入band1中學。
如果一啲傳統名校冇叻既外來生加入,又唔淘汰自己小學部學生,成績又會如何?
家長選校亦會睇學校成績,有貨交自然更多人追捧。
相對而言,直資學生英文較好,忽略中文科,結果3322唔太好。
另外,唔知SMC如何取得咁好既3322,由學校公布既中文五級以上百分比只是同全港平均差唔多,是否外籍學生在中文科要求唔同。
另外直資學校新創辦時更加少人選,(好多創校只有十幾年),隨著生源改善成績亦有機會改善。

真道係B2B, 相信好多人都估唔到,每年咁多人報名。其實一直唔了解真道點知要讀小一年

juneforgbb 發表於 22-12-20 19:57
真道係B2B, 相信好多人都估唔到,每年咁多人報名。其實一直唔了解真道點知要讀小一年
...

IB 2022平均成績, CKY是39.4,真道是39.3,後者11年學費平唔少。
真道IB成績超過所有英基學校(IB中既窮人恩物)。

‹ 上一主題|下一主題