用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區band 1A女
go

東區band 1A女 [複製鏈接]

二線小學級頭4,心儀BPS
自一會揀BPS, 自二揀咩好
   2    0    0    0

peggy_pigpeg 發表於 22-12-14 14:00

英華女/聖提女/MSS?

peggy_pigpeg 發表於 22-12-14 14:00
樓上講SSGC,入左點算?無得再抽BPS咯.
MSS,需要睇是否有放洋打算,以免到時好朋友個個半途退學,然後返來話想去試下鹹水點辦?

回覆 Poyau 的帖子

想請教如果東區2線小學級5內可自行試bps,咁即係東區一線小學級10內都可以試bps嗎?

因為成日聽人講bps最好級5內先好試
咁一線小學同二線小學係咪應該唔同?

當大家都冇特異功能咁計

medicine 發表於 22-12-14 14:36
樓上講SSGC,入左點算?無得再抽BPS咯.
MSS,需要睇是否有放洋打算,以免到時好朋友個個半途退學,然後返來話想 ...
都係多條路起津校可以行,其實都唔係大問題,不過外來生比較少放洋,大多是直小生一早已考慮會放洋,係時間問題。
揀mss最大考慮係學校style,係咪自己小朋友適合。

PTL_L 發表於 22-12-14 15:48
都係多條路起津校可以行,其實都唔係大問題,不過外來生比較少放洋,大多是直小生一早已考慮會放洋,係時間 ...
提得好.

emilytam826 發表於 22-12-14 15:32

想請教如果東區2線小學級5內可自行試bps,咁即係東區一線小學級10內都可以試bps嗎?

BPS 選約70%自行申請人面試
以往面試名單約二百人
看看學校以往級10有無得面試

BPS Admission
https://www.bps.hk/admission

School Prospectus 2022-2023
https://drive.google.com/file/d/1-5dlkVwtetO_IWLHoRhuW0TJpr0LezAD

Schedule
https://drive.google.com/file/d/1P2Fd9QiEu6XiG94mbEDSpjl8IJivgMcy

FAQ
https://drive.google.com/file/d/1xGGKXlVZ_3GPkJSh4XUrleiK28oFnMHu/view?usp=sharing

Application Guideline
https://drive.google.com/file/d/1AdADfxZ2P__x8lS7j7nG5lOeM3WQJTEN

https://drive.google.com/file/d/1msTnmTrpVnKWMnUj_8rES73UFPf435wf

港島區女校,其實來來去去都係徥4個選擇:BPS/MSS/SSGC/YWGS計埋男女校都係多一間 CCS

留意下面試邊間唔撞時間囉!

如果有考直資SPCS,就必定會撞其中一間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

emilytam826 發表於 22-12-14 15:32

BPS似乎唔會係自行階段多收東區學生
排名唔夠高既東區學生去搏可能係浪費機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如自二揀坑真係咪好穩陣?其實知道自行BPS應該無望,有諗過自二YWGS, 但應該都係同掉張form落海冇分別。想搏下大抽獎BpS⋯⋯但係又驚隨機no. 唔靚就慘慘

同埋我個女冇特異功能,只係喺學校比較多服務,同校內成績獎,拎過一次東區模範生

或許自行

1 BPS
2 YWGS

都不錯  

peggy_pigpeg 發表於 22-12-14 18:25
同埋我個女冇特異功能,只係喺學校比較多服務,同校內成績獎,拎過一次東區模範生
...

我姪女早2年一樣, 佢同你女差不同情況又係第四, 獎項又係甘上下, 佢自行Bps and Ccs 都有得見, 最後都係抽獎入Bps.

回覆樓主:

BPS自行第一階段喜歡收區外學生,但如果一線東區級前十名自行後補入都大機會的

自二 張祝珊啦

小朋友成績那麽好,可以盡情申請自己喜歡,又適合自己的學校。不要求穩陣而考慮求其次的學校。這種成績,退一萬步,叩門也容易。

tkhhung 發表於 22-12-15 13:50
自二 張祝珊啦

阿女唔鐘意

200904 發表於 22-12-15 14:51
小朋友成績那麽好,可以盡情申請自己喜歡,又適合自己的學校。不要求穩陣而考慮求其次的學校。這種成績,退 ...

咁就一於搏一鋪,自一bps, 自二ywgs

回覆 peggy_pigpeg 的帖子

祝小朋友考入心儀的中學!

peggy_pigpeg 發表於 22-12-15 14:51
阿女唔鐘意

自2 跑馬地聖保祿 或Marymount 或YWGS
‹ 上一主題|下一主題