用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區1B一1C女聽聽大家意見
樓主: 0030
go

深水埗區1B一1C女聽聽大家意見   [複製鏈接]

回覆 hugub 的帖子

WFN全in

回覆 worldcat 的帖子

今年好似500+

回覆 amonyee 的帖子

所以話成績AABB無太多意思,最主要系全級的排名,我有個朋友一線小學,數學C,學校都話她有1b的banding

0030 發表於 22-12-15 09:35

所以話成績AABB無太多意思,最主要系全級的排名,我有個朋友一線小學,數學C,學校都 ...

所以你話小朋友英文唔好,可能又未必係唔好。

其他全A,英文C系真的不好,事實英文次次都系考最差

回覆 0030 的帖子

我女呈一  中文C 其他B 自2 Band1 中學收。
佢最強係中文,相反grading 最差。
有時成績表真係唔係反映實際情況。

自1係要揀最心儀學校!

fanlingfriend 發表於 22-12-19 00:15
回覆 0030 的帖子

我女呈一  中文C 其他B 自2 Band1 中學收。

成績的grade真係反映唔到d乜。
我識小朋友全A band 2

不過係望上去好䏲d

建議樓主正視况迷iPad問題,英文多用時間,再努力點可以追上。而iPad像已成為貴小朋友生活,甚至身体一部份,成為小朋友comfort zone。張來遇到問題,困難就第一時間就跳去iPad到。現階段,禁止小朋友小朋友用iPad已是不可能,那就換個方法,先了解小朋友用iPad做什麼,如果是打机,就逐步限制打机內客及時間。如係睇youtube,而佢又鐘意跑步,就同佢一齊睇外國跑步資訊或器材介詔,從興趣學英語。要清楚话俾小朋友聽,現時並不反對用iPad,只是更好運用iPad。再多講一句,時常聽到电了通訊生產商大力推銷産品,但不准自己小朋友接觸,因為他們明白潛在問題。

lot888 發表於 22-12-19 09:04
建議樓主正視况迷iPad問題,英文多用時間,再努力點可以追上。而iPad像已成為貴小朋友生活,甚至身体一部份 ...

thx,道理日日講

0030 發表於 22-12-19 18:57
thx,道理日日講

比少少我自己既做法作參考! 我小朋勁度鐘意打機睇YouTube !唔限制佢會唔停咁睇! 幸好我管得嚴唔放手,係疫情用多左時間用電子產品咁我就係download 左familylink 係自己手機搖控佢! 佢所有app同基本用時間都可以設時間! 我每日只開3個鐘主機包埋做功課! 遊戲既game就係佢完成佢既功課就設定1小時左右比佢娛樂! 當然做唔晒功課係冇既! 時間到部機或遊戲會自動cut唔駛叫佢收機傷感情!而家我小朋友都仍然受控架!你橫掂收機都做到咁比返佢時咪同佢傾下!大家當每人讓1步囉!

回覆樓主:

我想請教大家我小朋友小五我唔知點預備佢下學期呈分請問各位有冇攻略呀? 我小朋友勁憎數! 憎到唔可以有焦慮所以唔迫得!其他科就冇問題!小學係band 1考試比其他學校深!多謝指教

回覆 raytem 的帖子

我 不想強制管制她,其實學校有買app lock機的,希望她自己有一日能學會自律,雖然不知道要等到何年何月~我只會日日提醒她,沉迷ipad的壞處和學習差的後果~

數學應該要多操練不同題型吧~個人覺得~

raytem 發表於 22-12-20 12:19
我想請教大家我小朋友小五我唔知點預備佢下學期呈分請問各位有冇攻略呀? 我小朋友勁憎數! 憎到唔可以有焦 ...

數學其實相對上是最易搞的一科。
衹要肯操肯做,必有進步。

問題是小朋友抗拒,"憎",咁更不可能肯操。
一係外判,數學班每星期有功課,焗他操。如果唔肯去,就媽媽出山親自人釘人教。佢唔明時,同佢一齊探討一齊去學。比耐性耐心。令佢由唔識唔明變又明又識,重建他的自信,驅除他對數學的抗拒感和厭惡感。

一條唔識計的數,媽媽用心教,過程中的互動,產生的效果不衹是學識計一條數,而是作爲父母影響了子女心態。到遇到下一條佢唔識計的數,他有正面解難的心態和技巧,開始建立成功的滿足感,慢慢便不會再那麽抗拒了。

0030 發表於 22-12-20 12:21

我 不想強制管制她,其實學校有買app lock機的,希望她自己有一日能學會自律,雖然不 ...
師兄似乎只係想舒發吓,並不想有任何行動,咁就順其自然啦。

回覆 lot888 的帖子

不是不想管,是有講但不聽,又不想用太強硬的方式驚影響親子關係

raytem 發表於 22-12-20 12:19
我想請教大家我小朋友小五我唔知點預備佢下學期呈分請問各位有冇攻略呀? 我小朋友勁憎數! 憎到唔可以有焦 ...

發展到憎數學,可能係累積左多年的挫敗感

每個人都有強弱項,有人對數字敏感,有人對圖形敏感,找出小朋友強的topic,做得到就讚,慢慢建立對數學的信心,讓佢知道自己唔係完全唔得。

回覆樓主:

我女又係好憎數學,但無奈係主科又唔可以放棄。操數一排在2次考試內由C上B,再由B上A,自信心返晒黎。雖然口裡說討厭,但見佢係笑住講的。其實所謂既「憎」係會隨著自信心提升而減退的。

rabbittwin 發表於 22-12-20 15:54

我女又係好憎數學,但無奈係主科又唔可以放棄。操數一排在 ...

我女直到現在都係,不過上到中學後,學校有一個數學伯樂老師起疫情期間都非常好既keep住佢哋學習既態度,我女由小學時「憎」,到高小時「一般憎」,到初中「憎少少」,到而家「主動要求提升數學能力」,而成績亦因「態度」而改變不少,所以「隨著自信心提升而減退」。

0030 發表於 22-12-20 15:24
回覆 lot888 的帖子

不是不想管,是有講但不聽,又不想用太強硬的方式驚影響親子關係 ...

絕對明白,好言相勸都沒有好結果,都係弄得大家不開心。
‹ 上一主題|下一主題