用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區1B一1C女聽聽大家意見
樓主: 0030
go

深水埗區1B一1C女聽聽大家意見   [複製鏈接]

回覆 medicine 的帖子

決定甘樣填了自一黃笏南,自二油麻地循道

0030 發表於 22-12-14 11:13
回覆 adriantai 的帖子

日日講,講極都不聽我有咩辦法,鬧也鬧過,ipad收也收過~都無改善,我也擔心我氣 ...

想問吓,ipad 都收左,點解在無改善的情況下俾返佢

回覆 lm251099 的帖子

不吃不喝,全家拆屋甘搵ipad~要么就發脾氣,大哭大鬧扯你,扭計讓你交出來

0030 發表於 22-12-14 14:53
回覆 Poyau 的帖子

黃棣珊有1c吧雖然坊間話1B

黃棣珊 B2A/1C 趨向 2A?
2022年只有7/8科5+/4+高於全港
2020年近全數科目4+高於全港

2022年 5+ | 4+ > 全體考生
----------------------------------------------------
黃棣珊 7科 | 8科

全體考生 5+ | 4+
----------------------------------------------------
主科 10.9% | 33.0%
選修 16.9% | 40.8%
甲類 13.0% | 35.6%

主科 5+ | 4+
中文 9.5% | 31.0%
英文 10.0% | 26.3%
數學 14.9% | 39.0%
通識 9.3% | 35.6%

選修 5+ | 4+
中國文學 13.7% | 36.0%

M1 30.5% | 53.7%
M2 35.1% | 57.7%
物理 27.4% | 49.3%
化學 26.9% | 52.2%
生物 20.0% | 44.8%

中史 12.8% | 37.5%
經濟 17.0% | 45.3%
地理 12.6% | 37.3%
歷史 13.9% | 46.1%

企會 15.0% | 43.8%
企管 7.9% | 30.9%
資通 10.4% | 28.7%

視藝 6.8% | 22.9%

《深水埗區》#11
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867325&pid=49102783

回覆 Poyau 的帖子

thanks

0030 發表於 22-12-14 15:12

不吃不喝,全家拆屋甘搵ipad~要么就發脾氣,大哭大鬧扯你,扭計讓你交出來 ...

咁即係買你怕  , 在吾傷害自己嘅大前提下,我吾好採佢,在佢在場時,交給老師代為保管

多多藉口,一時又話做功課需要用ipad(有點科目系電子書),一時又話要睇eclass裡面有老師出的通告,不過我也念過,要她自己想通,要自我控制心癮,一味靠強硬唔得

0030 發表於 22-12-14 07:17
深水埗區1B一1C女,小朋友早二年已講明要讀男女校,英文差,C grade,排斥英文  不大喜歡讀書,讓她溫書 ...
排斥英文又要入英中?其實不如諗吓香島
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我也試過不理她,由得她吵她鬧她搵,但她實在搵不到,會扭你,我訓系度,她會用手撐開你的眼睛,不停甘吵你要ipad~一兩個小時都試過~

回覆 hkpapa852 的帖子

又等到一專家回复了,有1b-1c念住都有band1,點都要報band1英中吧,香島應該會放乙三

0030 發表於 22-12-14 17:13

又等到一專家回复了,有1b-1c念住都有band1,點都要報band1英中吧,香島應 ...
入得B1中學,預咗要面對大量英文,阿女準備好未先?香島用中文會較一般官津B1中學多,而且應係拔尖型學校。叻仔叻女可能會有較多support
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

循道好似有一班中文班,所以我想報的原因

hkpapa852 發表於 22-12-14 17:18
入得B1中學,預咗要面對大量英文,阿女準備好未先?香島用中文會較一般官津B1中學多,而且應係拔尖型學校。 ...
最緊要是,讀香島,他日英文dse差都可返大陸大學讀,如果小學英文7字頭,其實預左上中學可能會唔合格,加上又戒唔到IPAD癮。

0030 發表於 22-12-14 17:34

通常係成績唔好先被分去中文法
而且循中幾十年嚟都係用英語教學,忽然要用中文教學校可能自己都唔知成效如何

我識個老師之前在WFN教英文,佢都話WFN英文係比較深,樓主要比心理準備女女,我都好喜歡WFN,果陣自行都有揀,小學英文B,有幸收到面試通知

0030 發表於 22-12-14 17:10

我也試過不理她,由得她吵她鬧她搵,但她實在搵不到,會扭你,我訓系度,她會用手撐 ...

放心,循道學校嘅ipad只是用黎做功課或者學校指定的app,其他封鎖唔比用。

0030 發表於 22-12-14 17:13

又等到一專家回复了,有1b-1c念住都有band1,點都要報band1英中吧,香島應 ...

希望你唔好介意我咁講,見你回覆都幾包容小朋友,你真係同佢傾清楚先好報香島。
大坑東香島中三中四係會換血,如果小朋友積極性唔夠又成績唔好,要有心理準備時會被要求轉校。

0030 發表於 22-12-14 17:06

多多藉口,一時又話做功課需要用ipad(有點科目系電子書),一時又話要睇eclass裡面 ...

ipad 照俾佢,吾俾用嘅apps 鏟走佢,logout apple store , 咁佢係吾係會安裝吾到apps

0030 發表於 22-12-14 17:34

你話呀女排斥英文⋯但又有b1b-1c, 又真係唔係好明⋯會唔會你女其實英文都唔差,只係小學卷比較深?個個同學都唔係高分?

另外,你要預WFN對英文要求都高,要做好多唔同科目既book report 同group project . 都係用英文做既⋯亦都要求學生自主學習,做好多課前自習⋯
學校都推行用ipad 學習,所以每日都要帶機番學校,學生要有自己控能力,
呢啲你都可能要考慮清楚⋯

BTW, 我唔知今年WFN自行係咪全in, 不過如果唔報唔甘心,咁一試都無妨⋯
反正大抽獎係SSP,女仔有優勢。

amonyee 發表於 22-12-14 20:01
你話呀女排斥英文⋯但又有b1b-1c, 又真係唔係好明⋯會唔會你女其實英文都唔差,只係小學卷比較深?個個同 ...
WFN Info day 講左如果同過往申請量差唔多就會全in(約400-500申請)
‹ 上一主題|下一主題