用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區1B一1C女聽聽大家意見
樓主: 0030
go

深水埗區1B一1C女聽聽大家意見   [複製鏈接]

0030 發表於 22-12-14 08:58
其實預左係補底班了
學校有資源都放晒去拔尖…補底就.

0030 發表於 22-12-14 07:17
深水埗區1B一1C女,小朋友早二年已講明要讀男女校,英文差,C grade,排斥英文  不大喜歡讀書,讓她溫書 ...

如果男女校, 又1B-1C, 真係可以自1循道, 自2試黃棣珊/其他。

乙1男女校黃棣珊係好選擇, 因為佢唔太喜歡讀書, 唔好去銘賢到谷了。

記得你要車程短, 所以唔可以試太遠....

男女校車程唔遠既, 我諗到既有黃棣珊/循道/銘基/丘佐榮/銀禧

如果排斥英文, 其實可以考慮培道, 不過佢唔想女校....係怕到時科科英文佢難適應ONLY, 但我覺得你女係有能力讀既, 只係佢唔鐘意英文, 但到時迫到埋身我覺得佢會讀得掂(C左英文, 無補習, 有1B-1C, 證明佢有能力讀的)

大家都加油丫~我同你同網大抽獎~(我昨日填左FORM轉返去深水埗抽)

回覆 worldcat 的帖子

她的班主任系一個我覺得好有責任心和愛心的老師(不誇張,真的難得碰到甘好的老師),幾乎日日會whatapps關心小朋友的情況(因為她知道我女ipad成癮,老師評估過),一直鼓勵家長和老師配合幫助小朋友戒

回覆 Tunghk 的帖子

谷不了,也不受谷~銘賢就無考慮過了~其實乙一能入黃隸珊已經心滿意足了~其實我就心目中就兩個選擇:自一黃笏南,自二油麻地循道,自一深水埗黃隸珊,自二油麻地循道,其他學校就應該不考慮了~

回覆 HK-MAN 的帖子

她不是尖子的材料,補底合適她的水平,就希望中學能開竅,谷底能慢慢發奮進步~不要在谷底躺平

0030 發表於 22-12-14 09:39

她的班主任系一個我覺得好有責任心和愛心的老師(不誇張,真的難得碰到甘好的老師) ...

遇到好班主任真係可遇不可求啊, 替你高興~

循道行電子學習, 上堂好似常用到IPAD
循道我聽左好多次網上簡介會...因為我喜歡佢既全人教育同埋學習上使用很多電子應用增加趣味..
我見佢好多科..就算家政..都要用IPAD上網搵菜譜, 煮完影相再網上分享等等~
佢未落車前, 本來諗住乙1循道就CLOSE FILE的....

所以如佢IPAD成癮, 要考慮呢點, 當然有2面..可以更沈迷, 亦可以因為佢喜歡電子野, 所以用IPAD學習佢願意學~

你心儀邊幾間,大家交流下

我就覺得循道落左車,如果我女有幸入到,雖然英文差,能入中文班(好似記得有一班中文班),都可以了~

回覆 Poyau 的帖子

唔識睇數據

0030 發表於 22-12-14 09:47

你心儀邊幾間,大家交流下

阿女喜歡上智, 所以返來抽上智

因為呈2衰左數學, 應該保唔住1A, 自行會照試上智. 而之前心儀既其他學校已無機會, 但勝在ALL In, 叫做照去見, 起碼唔後悔咁咋~

因為我要留返大抽獎, 所以自2上智, 乙1上智, 自1再諗...但唔預中, 只係唔想佢有遺憾, 叫做試過囉...

如果喜歡女校真的不用煩了~

0030 發表於 22-12-14 09:39

她的班主任系一個我覺得好有責任心和愛心的老師(不誇張,真的難得碰到甘好的老師) ...
唔係話老師唔好,只係同樣情景發生係大部份小朋友身上。
除左揀學校,都試下報出面英文常規課程(非補習),睇下可唔可以提升返英文興趣。
但同時要限制使用電子產品。

要限制使用電子產品,不肯聽人講,強硬的方法都試過無效,英文常規課程(非補習),不肯去,我話報間直資試下面試,都不肯呀~很固執

0030 發表於 22-12-14 07:55
冇閲讀習慣(emoji)(emoji)冇話英文,中文書都少睇(最多睇漫畫),沉迷ipad
你阿女資質很不錯,不要浪費天賦呀!

0030 發表於 22-12-14 10:10

如果喜歡女校真的不用煩了~

學校有問我係咪想個女讀女校,(因為佢問我轉網諗住選什麼學校)....我話唔關我事架...係佢自己選~
我們其實有睇過男女校架, 循道就是男女校..^^仲有睇過幾間1c/2a直資都係男女校 ~銀禧/銘基我地以前都有睇過網上簡介會...

始終係佢讀..佢自己喜歡重要過我喜歡,.所以我昨日再問佢..今日交轉網表啦, 你係咪真係決定左架啦..我地無得返轉頭架啦~
我仲提佢...上智係自主學習, 要自律, 你得唔得架? (當然啦..抽唔抽到另一回事啦....)

回覆 cherrieshum 的帖子

不自律,不肯聽人講,底子又差,都不知點搞,天賦都用來打機闖關了

0030 發表於 22-12-14 07:55
冇閲讀習慣(emoji)(emoji)冇話英文,中文書都少睇(最多睇漫畫),沉迷ipad
我女又係沉迷 ipad, 英文沒問題, 反而科中文真係難搞, 補埋習都係得 B, 都唔知仲可以點幫佢, 又唔肯閱讀中文書, 她說對中文無興趣

ha930 發表於 22-12-14 10:38
我女又係沉迷 ipad, 英文沒問題, 反而科中文真係難搞, 補埋習都係得 B, 都唔知仲可以點幫佢, 又唔肯閱讀中 ...

補習有B,你仲想點?

我呢d補習先勉強剛剛達標B,我都不知幾開心啦

樓主係米有 2 個小朋友 ? 1B-1C 係細女 ?

LeeCC 發表於 22-12-14 10:44
補習有B,你仲想點?

我呢d補習先勉強剛剛達標B,我都不知幾開心啦
當然希望拉到車邊上A 啦, 成績表好睇好多
‹ 上一主題|下一主題