用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區1B一1C女聽聽大家意見
go

深水埗區1B一1C女聽聽大家意見   [複製鏈接]

深水埗區1B一1C女,小朋友早二年已講明要讀男女校,英文差,C grade,排斥英文 不大喜歡讀書,讓她溫書/補習/額外做練習都不肯,軟硬都唔食, 但學校功課肯做(但happy school無幾多功課),田徑校隊(近二年最好成績校際第六名),奧數校隊(坊間奧數初賽的豬肉獎)保守點自一深水埗黃隸珊,自二油麻地循道,不知道有無機,其實心儀黃笏南,又心思思想搏盡D,雖然知道搏左也系白搏(知今年自行收的大概1A-1B),自一黃笏南,自二油麻地循道,歡迎比D意見
   3    0    0    1

循道一向重英文,但無奈落左車,你覺得學校自行有機會揀學生的時候,會唔會揀英文C呢?

我只係知過往自行入到的同學,英文都係強的,當中有人中文稍弱

LeeCC 發表於 22-12-14 07:30
循道一向重英文,但無奈落左車,你覺得學校自行有機會揀學生的時候,會唔會揀英文C呢?

我只係知過往自行 ...

其實心知英文差自行冇運行,預左大抽獎   

0030 發表於 22-12-14 07:17
深水埗區1B一1C女,小朋友早二年已講明要讀男女校,英文差,C grade,排斥英文  不大喜歡讀書,讓她溫書 ...

一定要學好英文,升中後會好麻煩。

深水埗區1B一1C女,小朋友早二年已講明要讀男女校,英文差,C grade,排斥英文  不大喜歡讀書,讓她溫書 ...
英文C,也是 band 1生嗎?

cherrieshum 發表於 22-12-14 07:34
英文C,也是 band 1生嗎?

學校給的banding係1B(僅供參考),我自己估計1C

cherrieshum 發表於 22-12-14 07:33
一定要學好英文,升中後會好麻煩。

講左幾年了英文對中學的重要性,唔聽都冇計,問過要不要補下英文,又唔肯

0030 發表於 22-12-14 07:32
其實心知英文差自行冇運行,預左大抽獎

呈3努力keep住band 1,深水步抽黃棣珊,香島

就算是2A既英中,其實都重英文。要令呀女加強英文,才係上策。
如果上到英中,所有科目都用英文,怕唔怕讀得好辛苦(emoji)

LeeCC 發表於 22-12-14 07:41
呈3努力keep住band 1,深水步抽黃棣珊,香島

但循道只比深水埗區2個位,可能到時不夠膽搏了 會放乙一黃棣珊

amonyee 發表於 22-12-14 07:43
就算是2A既英中,其實都重英文。要令呀女加強英文,才係上策。
如果上到英中,所有科目都用英文,怕唔怕讀 ...

佢唔肯聽人講的,不然我都冇咁煩

0030 發表於 22-12-14 07:40
講左幾年了英文對中學的重要性,唔聽都冇計,問過要不要補下英文,又唔肯
...
其實要在幼稚園時期就要培養閱讀英文圖書的習慣,最好也能講基本會話。建議:多看有英文字幕的影片,從而學到聆聽和字詞

cherrieshum 發表於 22-12-14 07:51
其實要在幼稚園時期就要培養閱讀英文圖書的習慣,最好也能講基本會話。建議:多看有英文字幕的影片,從而學 ...

冇閲讀習慣(emoji)(emoji)冇話英文,中文書都少睇(最多睇漫畫),沉迷ipad

0030 發表於 22-12-14 07:55
冇閲讀習慣(emoji)(emoji)冇話英文,中文書都少睇(最多睇漫畫),沉迷ipad

咁都有band 1,學習能力應該唔會差,就係欠動力,從這方面搞搞佢,令佢有動力向上

LeeCC 發表於 22-12-14 08:01
咁都有band 1,學習能力應該唔會差,就係欠動力,從這方面搞搞佢,令佢有動力向上
...

班主任話佢應該係1A的材料    ,不過由初小1A一路跌至宜家1C

英文唔落苦功..讀邊間都好易跌落補底班...

你話邊沿人就自行黃棣珊,B1生正常黃棣珊留返係乙一。
我會揀自一循道   自二就睇下搏唔搏乙一循道。真係唔想搏先乙二放埋黃棣珊,否則留空就算。
但小朋友唔想去學英文,入到邊間B1都係死。老土一句,搵多幾間英文常規班試下(唔係補習班)。

黃棣珊疫情下表現......

黃棣珊 2022 JUPAS offer
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873104

HK-MAN 發表於 22-12-14 08:27
英文唔落苦功..讀邊間都好易跌落補底班...

其實預左係補底班了   

0030 發表於 22-12-14 08:08
班主任話佢應該係1A的材料    ,不過由初小1A一路跌至宜家1C

呢類說話都成績表評語一樣,都係COPY & PASTE ga jar,唔好咁認真。
係小學階段,大部分小朋友都會係1A材料。佢專心啲就1A,佢小心啲就1A,佢玩少啲就1A,佢英文/數學/中文好啲就1A,佢努力啲就1A。。。。。。

但最大問題就係點教同規範小朋友學習,同埋小朋友肯去跟住做。10個老師9個都係無實際建議。
‹ 上一主題|下一主題