用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 CSFC vs OIC
樓主: cmath
go

[英國] CSFC vs OIC [複製鏈接]

hehehaha2017 發表於 23-1-6 05:40
美國頂尖大學, cambridge,oxford 都多人搵唔到食
名校得個名, 父母應考慮撤底改變想法

原來係咁,只是好奇,點解咁多人要勞師動眾去外國讀補習社,學校的確有特別市場,我見畢業名單多數都係華人/印度名,白人少,不過佢地都唔多會target medic呢啲科目,英國醫護人工唔高又辛苦。
國內人就好崇尚Ivies, 佢哋本身祟尚名牌,屋企大把錢有生意都唔係為打工,有朵市場大便多機會。
不過for discussion sake, 如果純為沖成績,會否留香港讀IB更「高成效」?香港IB尖子比率全世界數一數二。

hehehaha2017 發表於 23-1-6 05:40
美國頂尖大學, cambridge,oxford 都多人搵唔到食
名校得個名, 父母應考慮撤底改變想法

好奇想知邊度有數據得知大把美國頂尖大學/oxbridge 的學生搵唔到食?

「oic,cardiff,concord入oxbridge 率都急插
因為, 英國頂尖大學, 開始本土化 好多位, 俾返英國藉學生」…… 點解其他中學又無入Oxbridge 率急插現像嘅?我見Brighton College的oxbridge rate 依然好高喎。

hehehaha2017 發表於 23-1-5 07:17
師兄 非常有道理 的評論

學生, 父母頂尖而宜, 此間中學不能夠用頂尖來形容

學生可能係頂尖,家長未必,真正頂尖家長唔會送仔女入A工廠

sleung2020 發表於 23-1-6 15:10
非常同意

sleung2020 發表於 23-1-6 15:10
非常同意

sumikogurashi 發表於 23-1-6 10:22

好奇想知邊度有數據得知大把美國頂尖大學/oxbridge 的

https://www.brightoncollege.org.uk/news-and-events/articles/university-success-2022/
https://www.brightoncollege.org.uk/news-and-events/articles/congratulations-to-our-offer-holders/

https://www.brightoncollege.org.uk/news-and-events/articles/record-a-level-results/

2019年37個OFFER

2022年24個OFFER

已大插

BRIGHTON 同CONCORD  COLLEGE  都 OXBRIDGE OFFER 都已大插不少

入到名校, 父母, 子女有美麗的幻想, 讀完會點點, 現實是2回事

名校畢業, 搵唔到 食, 屬正常, 有些科目, 市場無需求

之後名校,  畢業, 上唔到, 落唔到, 差的工, 睇唔上眼

藍領工,  大把, 但白領 舒服工, 少

競爭大, 這只是 簡單的常識

我 2年前, 問名校  OXBRIDGE 做乜跌得咁勁

佢地答案是, 美國封殺了 中國人

中國人轉報  英國的大學

今後, 你所見的咩BRIGHTON, CONCORD ,  OIC,CARDIFF   收OXBRIDGE 都 只會反覆向下

中國被封殺高科技

所以,  唔好再咁執著名校, 最緊要, 畢業出來 搵到錢

照顧自己的收入,  不須別人擔憂, 就夠, 超標有突

不要有名校大學上腦 ,  要名牌的2,3,4線科 , 都死都要入名校

會壞腦的

而, 點解, 名牌大學, 會搵唔到食? 原因就是父母中了計

在民主社會, 發展後, 父母收入 多左,  對子女, 對政府要求多左

開多左大學學位, ALEVEL A 容易左,    量化寬鬆

但個工作機會,  社會 經濟發展, 跟唔上

多左10%  名牌大學畢業, 但工作機會, 只多左1,2%

一經濟轉差, 名牌, 失業, 搵唔到食, 要父母, 接濟, 有幾出奇

這是新常態   , 以後只會越來越嚴重

同埋名牌大學, 用2,3,4,5線科,. 會  賺錢, 給外國學生, 高學費

之後補貼本地 1線 學位的人才

讀完名校, =無讀, 無乜特別的, 掛個名, 名校生

父母,  只睇上網, 睇排名, 幾多幾多

之後幻想子女, 入去, 畢業會什麼名成利就, 最終後果, 可能是 悲哀

所以, 思想方法, 就係, 用老板的角度諗野

一出來, 要搵錢, 起薪要夠高, 有牌, 供應少

大學選錯科, 走多幾年冤枉路, 無謂

964000 發表於 23-1-6 07:23
原來係咁,只是好奇,點解咁多人要勞師動眾去外國讀補習社,學校的確有特別市場,我見畢業名單多數都係華人 ...

你個女麻有個學生, 德國人, ib strem  高分
去左 哈佛讀communication ,

父母上左岸, 子女可以自由選科

華人 父母,  難出現

一落街, 就係錢,  差向, 管理費, 經營一頭家 ,  一個月開支6-7萬以上 屬常態

我都未計去旅行  

加多 老人家, 老人院, 一覺唔好彩 自己有病, 幾萬, 幾十萬咁去

香港小孩, 直接, 簡單,  分流 , ib ,alevel,ib,dse 什麼

在自己盡力範圍 , 爭取最好成績, 最好科

沖高個收入, 除非父母打算接濟子女, 但這非 教育, 出生的原意

原意, 小孩, 自己 在自己的天空 拼

可惜這是理想,  現實是學費  ,生存成本太高

這世界上,沒有伊甸園, 卻有kk園

現實總之殘酷, 子女搵唔到食, 父母難推開 自身責任 , 灌輸大量不現實的幻想

只能隨遇而安, 希望  及祝福 那班 離地父母 及其子女無事

hehehaha2017 發表於 23-1-6 20:47

請問甚麼是KK園?

nicolemummy 發表於 23-1-6 20:49
請問甚麼是KK園?

kk園, 你都唔知, 你無睇新聞? 拉返去oic  ,cardiff

oic 就 似kk 園  8點30分pm 英國時間, 之後, 大概9點幾, 可以自由

之後就鋤書

hehehaha2017 發表於 23-1-6 20:53
kk園, 你都唔知, 你無睇新聞? 拉返去oic  ,cardiff

oic 就 似kk 園  8點30分pm 英國時間, 之後, 大概9點 ...

hehehaha2017 發表於 23-1-6 20:53

oic 就 似kk 園  8點30分pm 英國時間, 之後, 大概9點 ...

但KK園之後,都係入呢D大學和學科,我知收生都要求高,但其實人地在其他中學勤力D都入到,我知係比例問題,但你話齋佢主要收「頂尖學生」,呢D學生讀咩中學都入到,付出和收成似乎不成正比。

hehehaha2017 發表於 23-1-6 20:47
其實説的也不無道理,理想同現實!但有時仔女對有錢途既科目無興趣,父母都好無奈。

yuyueng 發表於 23-1-7 11:09
其實説的也不無道理,理想同現實!但有時仔女對有錢途既科目無興趣,父母都好無奈。 ...

呢啲嘢冇得迫,否則可能怨你一世
‹ 上一主題|下一主題