用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 CSFC vs OIC
樓主: cmath
go

[英國] CSFC vs OIC [複製鏈接]

pigpigapple 發表於 22-12-29 22:38
咁樣讀書法,有無咩校園生活?
如果衝到A level好好成績入咗Oxbridge,可能跟住3年都係有好美麗嘅校園,但都係冇校園生活。但大把人都期望著。所以是要看目的。

bellma 發表於 22-12-29 19:59
請問有冇人會去讀Y11?  我心大心細唔知去唔去好。agent 話因為阿仔係細b, 讀Y11對將來入大學年齡會好d。又 ...

你估考幼稚園咩,大B有著數。已經十幾歲,由於年紀而有IQ或能力上的差異已經不存在。所以,其實沒有需要讀低一級,除非唔夠歲數,學校唔收就唔同(因為英國係按年齢收生,Y12, 收大約16歲)

pipeter.john 發表於 22-12-29 23:00
如果衝到A level好好成績入咗Oxbridge,可能跟住3年都係有好美麗嘅校園,但都係冇校園生活。但大把人都期望 ...
入咗Oxbridge,可能跟住3年都係有好美麗嘅校園,但都係冇校園生活 . . .  Why ? ? ? ? ? ?

giver 發表於 22-12-29 23:56
入咗Oxbridge,可能跟住3年都係有好美麗嘅校園,但都係冇校園生活 . . .  Why ? ? ? ? ? ? ...
上堂D嘢教得超快,又深。很多時間自己溫習。邊有時間去好好enjoy咁詩情畫意嘅校園美境。當然有D科相對輕鬆。

hehehaha2017 發表於 22-12-17 07:50
今年讀緊y12,   同學應該是179人
我所見, 大概40-50 人跟唔到

我識幾個oxford professor係響唔同college同學科嘅review board,佢哋決定升班分honour之類,提過好少踢學生走

cmath 發表於 22-12-27 23:29
我也選擇了OIC。
我同時相信CSFC也是個同學仔非常勤力的好學校。
都希望孩子學會面對競爭,建立真正 ...

Here (emoji)(emoji)‍♂️

pigpigapple 發表於 22-12-29 22:38
完全同意

bellma 發表於 22-12-29 19:59
請問有冇人會去讀Y11?  我心大心細唔知去唔去好。agent 話因為阿仔係細b, 讀Y11對將來入大學年齡會好d。又 ...

我唔會考慮讀實質冇一年的GCSE, 攞嚟搞,入大學基本上睇A level 成績,GCSE 粉會衝出嚟話唔係呀,GCSE 成績係reference 嚟㗎,你可以自己睇睇心儀大學的學科收生要求就會明多啲。另外,用-年時間都冇嘅GCSE course 考6-7 科已和兩年GCSE course 的10 科比下去,你諗下有冇好處,而香港好多學生都係Yr12 入學嘅,亦入到好大學。

這是oic 情況, phy, 不斷測驗, 考mock

phy, 測完又測, 10月8日測, 11月12日又測

之後11月29日mock

之後  上機後, 返學,  又好快測, 測返晒教過的野

父母洗咁多錢, 去oic

是想 子女 的精彩人生

精彩人生,  成績為主 , 所謂校園生活 為 次

什麼叫校園生活? 成績差, 校園生活是毫無意義的事

oic , 最大風險

反宜, 是收了 質素差的 學生, 入學試容易

當能力一般小孩, 入 到來,  就會很痛苦

所以父母, 要留意子女能力

一般就不要來, 來就是出丑

有心讀, 學校, 會train 你仔女

你唔識教仔女, 學校的角色便很重要

選了重視校園生活的學校, 父母好大機會後悔

因為學校老師, hea 教, 放假就放假, 理得你仔女死活

考緊alevel ,攪grad dinner ,  大量活動
你仔女成績差,  學校叫父母唔俾 咁大壓力子女

叫子女訓多點覺, 隨遇而安

子女拖拖下, 成績就拖死

頂尖名校的 目標簡單

幫  下一代, 搶佔 社會精英階層....

另外, 上年有老師好好人, 但教得不好, oic 照炒

總之, 邊個老師,  教得不好, 學校投訴, 學校絕不姑息

唔係同你玩感情綁架

暫時我估chem 老 師, 最危險,   教得不太好

phy,maths ,bio 老師都ok

你子女要習慣, 在壓力中成績, 同埋在鬥爭中成長

imperial college  飛機工程, 我已經見到, y1 140人, y4 畢業 得返100  人

無左3成人, 未計留班

mech 考試, 是3成左右fail 要補考

如果怕輸,  怕 鬥爭

我個人建議不要 oic,  cardiff

選返 其他  有校園生活, 好行唔送

我最擔心, 反宜是父母一念之間, 拖死子女

出來社會,  你 一不行,  就要起身

唔 會同你感情

社會很現實, 唔會同你講感情

當然唔使諗

回覆 bellma 的帖子

我都唔識,只可以講講自己的睇法。

問題之一是I/GCSE對入讀大學有冇幫助。AL應該是UCAS大學收生的首要標準,好似Oxbridge先至會參考一點點I/GCSE,都唔知有幾多。

問題之二是I/GCSE對申請心儀SixthFormCollege的Yr12有冇幫助。聽落來似乎也是幫助有限,入學試針對性更強,準備時間更少,畢竟只有3-4科。

再考慮到親子關係和花費,就選擇了直接申請Yr12。

我唸,I/GCSE的主要好處係年齡唔夠16歲無法入讀Yr12,又想早點去英國適應,練習英文之餘,補番一點英式初中生活。

Yr12後被踢出來的出路真係唔清楚...

唔知大家咩睇法和建議~

為了俾網友, 知道更多OIC, 入面 發生什麼事

這是星期一 到五 的時間表, 星期六, 都要返學

攪到8點半晚上, 才得閒, 生活多姿多彩

什麼是校園 生活?

我答案, 就是盡力博醫科, 工程, 法律, 就是校園生活

透過大量鬥爭, 打做 人才

如前文提到,  上年收了170人y12, 升到y13 , 大概140人左右

三十個無法升班

今年y12 , 收了180人

oic  算相對易入, 入學試容易

如果你問我oic 是什麼? 如果你說是打做醫科生 的集中營,

什至說是 考醫科的 kk 園, 我  不會反對

透過大量鬥爭, 特訓, 將人的極限發揮出來

以方便小孩在21世紀, 走在最前線

捱唔住, 就唔好來,  這裡會令一般小孩出丑, 打沉自信

但大部份 小孩都非常享受oic 的生活, 想方法生存

因為這些oic 非常濕碎

原因是, 有機會讀港大醫科的話

一般港大醫科y1 的港大醫生  是讀到1-1點30am

港大醫科y2  的港大醫生, 是讀到1點30-2點am

這是最基本的醫生入場卷

這是oic 1,2,3月的測驗時間表, 逢星期六測驗

A,B 是WEEK A 或WEEK B

即係不是分GROUP A, B, 是一個學生,  隔周就測驗, 測驗, 測驗

一個學生, BIO,CHEM,PHY,MATHS 隔周,就測

總之測到你識, 測到你勁抽, 你去OIC 考中下, 都打得低其他名校最前個批

測到 你 科學知識, 熟過你的名字

你望下, 一般中學,  測幾多驗?  老師懶改卷

同學懶讀書, 唔勤力無後果

咁樣點迫出小孩的極限出來

你想學術上生存, 或做頂尖中的頂尖, 學校 同你想方法

不要問, 只要信

跟住學校已設定的路線圖 行

OIC 令你煩少好野,  父母角色 俾錢就可以

如果連學校都唔信, 就唔好來

今個星期五有測驗,  OIC 有數學測驗

數學一堂有三小時

數學功課日前, 俾左12B,12C,12D, 大概13條數

但一條數, 有機會再分了十幾 條

大方向, 是多功課, 你預三十幾條題 , 但某些是很簡,  10秒做到

OIC 學生 好慘, 我都覺得慘

但 父母可以提供 更好的方法

讀好書好難有得舒服

有麻用, 無的話, 我建議父母收聲, 出少句聲 當幫子女

子女最需要寧靜讀書, 而不是 父母 無用的安慰

父母陪子女, 是沒有用

我個人, 建議 Y12,13 ,  這2年, 一次旅行都唔好去, 12月個轉去左就算數

如果要去, Y11升Y12 暑假, 及Y13 考完ALEVEL 後

你可以照去旅行的,  跟唔到進度, 就後果自負

OIC 條路係好難行, 但做得幾多得幾多, 你照做 7,8成 也許穩拿精英入場劵

因為 父母不知OIC 發生什麼事, 我就 話俾你聽, 發生什麼事

CARDIFF  CONCORD 都類似 , CONCORD  都係每2星期測驗咁

因為做精英, 就是這一套,  父母妄想有一套 HAPPY SCHOOL  教育理念不現實

我擔心父母拖死子女前途, 但父母可以試返自己 個套, 你開心就可以

總之子女成績出事, 唔好怨天尤人, 話這個老師教得不好

OIC 是炒老師, 幾善良的老師都好, 個小孩 成績差

小孩 要問責, 但當成班都成績差, 問題就出在老師身上, 就會被炒

所以老師都不敢鬆, 你想想, 香港, 英國中學老師, 幾可 因教得不好被炒?

成為頂尖中學 是有原因

寫埋這篇唔寫, 總之大家知OIC, 或CARDIFF  發生什麼事就可以

我強烈建議本身叻的仔女, 入這類學校

因為要進行精英撕殺戰, 擺本身能力OK 的仔女在精英

因為將來, 你大學, 都有機會比OIC 更叻... 到時你點攪?

在困難中, 求突破,  子女才能真正 進步及成長, 以及知道 將來大學的路比 OIC  的路更難行

同埋有機會, OIC 這班精英, 是你仔女, 將來數十年的朋友, 同事......

OIC 生活只是小插曲

hehehaha2017 發表於 23-1-5 06:40
今個星期五有測驗,  OIC 有數學測驗

數學一堂有三小時

唔覺得呢啲中學可以用頂尖嚟形容

sleung2020 發表於 23-1-5 06:59
唔覺得呢啲中學可以用頂尖嚟形容

師兄 非常有道理 的評論

學生, 父母頂尖而宜, 此間中學不能夠用頂尖來形容

hehehaha2017 發表於 22-12-31 20:08
這是oic 情況, phy, 不斷測驗, 考mock

phy, 測完又測, 10月8日測, 11月12日又測

呢兩間A工廠出名狂谷,train出嚟的學生interview得嗎?英國D大學鐘意收呢D係因為都只睇成績唔mind死讀書?我知美國D大學就唔會buy,佢地每年有幾多人入IVIES?

964000 發表於 23-1-5 07:27
呢兩間A工廠出名狂谷,train出嚟的學生interview得嗎?英國D大學鐘意收呢D係因為都只睇成績唔mind死讀書? ...
好多這些父母 好實際, 華人父母
一入這些學校, 唔係追求你講IVIES

是追求, 一畢業, 總之小朋友要搵到錢, 有個技能, 在社會有地位

有個小朋友  全 級頭2,3名,  4A星  樣是白人,, 成日參加 運動比賽,  全港 排頭十, 某項運動

美國藉, MIXED, 白人美國藉父親 ,  台灣藉 母親, 為了入IVIES

報  Harvard 的WOMEN STUDIES

都唔收 , 難入到, IVIES 玩下就算, 報下 睇下點

美國人都咁難入, 追求IVIES 會走火入魔

OIC 的IVIES 我要問問 但一諗就知唔會點好, 收都唔讀

https://www.ccoex.com/wp-content/uploads/2022/10/Cardiff-Prospectus-Copy-13.pdf

俾住CARDIFF  先,  入美國已經少,  何況IVIES

hehehaha2017 發表於 23-1-5 07:43
好多這些父母 好實際, 華人父母
一入這些學校, 唔係追求你講IVIES

Thanks ,睇了只有一個入Penn, 香港top tier IS都唔止,我都預佢風格唔啱Ivies, 隨便問下。
英國A level 3A* 4A*其實好多人有,好多top U都另外再interview, 呢倆間學校連入oxbridge率都好低,但睇咗你提供的升U profile, 都算目標為本,兩年攪掂幾抵唔怪得有市場

964000 發表於 23-1-5 08:05

Thanks ,睇了只有一個入Penn, 香港top tier IS都唔止,我都 ...

美國頂尖大學, cambridge,oxford 都多人搵唔到食
名校得個名, 父母應考慮撤底改變想法

以老板角度, 去諗野

子女一些科,

1 老板一出來請

2.  年紀越大, 收入越高

3.  穩定

4. 有機會開出來 開店

5.  有牌

你一個人, 讀完哈佛的women studies , oxford的ppe

可以做什麼?  賭大公司請你

賭到 自然好, 賭唔到, 就好大件事

父母多數放大某些成功的例子

名校可攻不可守 , 一旦經濟差, 長江集團中心空置升到2成

好多大公司裁員, 走人, 會有非常大問題

一陣攪到父母接濟讀完大學的子女 就大件事

更正返, 星期5 OIC  無數學考試, 是下星期六

所以, oic  ,cardiff  思想簡單
盡可能醫療科,  牙醫, 物理治療, 工程, 法律等

唔好攪其他科, 攪其他科, 好易出事

alevel 唔難拿4a星 唔敢講易, 正常 香港人 讀書, 應該有2a星, 3a星 或以上
根本oic, cardiff 踢人走的標準不高,

拿唔到cardiff, oic, 個 升班 成績, 學生, 父母應該問返自己 是否唔識教仔女, 或 自己無盡力

唔好將自己的失敗 去委過他人

oic,cardiff,concord  入oxbridge 率都急插
因為, 英國頂尖大學, 開始本土化 好多位, 俾返英國藉學生

同埋美國頂尖大學,ban 中國藉學生, 所以, 中國學生轉向了英國名牌大學

形成 香港人  要入 英國 入讀英國名校困難

我建議父母, 完全放棄,  入名校

攪返,搵到食 的科, 讓子女收入 及人生 起撈

讀書緊係為搵工, 返工高收入

唔係享受什麼校園生活 , 搵唔到食,  所謂校園生活識的人無人同情你

且踩多你2腳,  同你比下去

一沉百踩, 才是社會真相
互相 扶持,只能在小說中尋找

打拼人生仍需靠自己

‹ 上一主題|下一主題