用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 CSFC vs OIC
go

[英國] CSFC vs OIC [複製鏈接]

已有Sixth Form Offer,想請教CSFC與OIC應如何選擇?兩間學校源出同門,風格類似,成績相近。想知道學校氣氛,OIC是否學術上更加嚴格?一年以後中途淘汰率是否更高?是否可以占牛津地利之便?師資是否穩定,全職定係客串教學?考U出路有冇比較?學生感受如何,有冇用家現身說法?唔該嗮大家!
   12    0    0    0

cmath 發表於 22-12-13 01:05
已有Sixth Form Offer,想請教CSFC與OIC應如何選擇?兩間學校源出同門,風格類似,成績相近。想知道學校氣 ...

Wales exam board 摘*率較高

Poyau 發表於 22-12-13 14:44
Wales exam board 摘*率較高

多謝!

cmath 發表於 22-12-14 08:29
多謝!

但個原創者去了OIC, 所以有D人又話好D
同準備開Y9, 到時sixth form 會少位D

回覆樓主:

OIC Brighton?

醒目開學勳章

其實兩間真係差唔多,不過今年 Cardiff 成績好似好過 OIC
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

OIC 應較CARDIFF 好
OIC 老師教得唔好, 無得續約

所以PUSH 學生勁, PUSH 老師也勁

不單要學生優秀, 也要老師優秀

我大概講下 OIC

大概Y12,  有180人

Y13 有139 人

大概, 40 人左右不達標,  , 無得升返原校

MATHS  考EDEXCEL

FURTHER MATHS 考EDEXCEL

PHY - OCR

CHEM,BIO  -考wjec eduqas

Y12 要考 AS LEVEL  , 即一半 EXAM PAPERS

考得差, 無得升 原校

Y12 入面, 180人   大概90 個 是香港人

2,3星期, 係咁測驗

一般Y12,  會聖誕後考MOCK

OIC 是聖誕節前, 就考

SCIENCE 狂派練習, 係咁谷, 係咁谷

CARDIFF 也類似, 不過以前,CARDIFF 都係  SCIENCE 都係 WJEC

考EDEXCEL  MATHS 更易A星

2jkidsfather    發表於 22-12-14 17:08

esmehouse 發表於 22-12-14 16:32
其實兩間真係差唔多,不過今年 Cardiff 成績好似好過 OIC

因為學校好積極將跟唔上嘅學生趕走

回覆 hehehaha2017 的帖子

好针对好有用的信息!Thanks!
兩校都好有挑戰!不過之前好似看到貼文,話CSFC定係OIC校內的練習仍然唔夠多,最好自己再揾點練習...
OIC趕走20%的Y12?我聽講CSFC大概~5%(唔知準唔准)?升班標準都係AAB?
BTW,今後三年Non-Jupas返流香港讀大學的前景如何?

cmath 發表於 22-12-15 17:39

今年讀緊y12,   同學應該是179人
我所見, 大概40-50 人跟唔到

上年y12, 應該170人, 左右, 上來得返140

踢走30人

升班標準, 我要再問多次, 因為好似是3條a, 我要問返

其實踢人走, 好似不道德, 但你上到大學, 一樣 容易出事

好似學車, 渣車咁, 你 開頭, 有小撞, 個人有危機感

你之後  無咁易大撞

你乜都無撞過, 一大撞 就玩完

一個國家,城市,最值錢, 醫生, 律師, 工程師, 教授

你見到 香港政府, 都 想挽留醫護就知

攪oic, cardiff, 就係博醫生, 律師, 工程師, 醫療系,唔會攪其他古怪野

你香港人, 交咁多稅俾政府, 當然主力回流返香港讀大學

當然, 佢想要個更大鳥籠就無計, 可以回港 就盡量回港non jupas

但無得迫,  選錯 怪父母一世

公醫8專科流失翻倍 急症最多 不覺很多人考獲專科即走 醫局前高層盼當局交代數據

https://news.mingpao.com/pns/%E8%A6%81%E8%81%9E/article/20221128/s00001/1669573258763/%E5%85%AC%E9%86%AB8%E5%B0%88%E7%A7%91%E6%B5%81%E5%A4%B1%E7%BF%BB%E5%80%8D-%E6%80%A5%E7%97%87%E6%9C%80%E5%A4%9A-%E4%B8%8D%E8%A6%BA%E5%BE%88%E5%A4%9A%E4%BA%BA%E8%80%83%E7%8D%B2%E5%B0%88%E7%A7%91%E5%8D%B3%E8%B5%B0-%E9%86%AB%E5%B1%80%E5%89%8D%E9%AB%98%E5%B1%A4%E7%9B%BC%E7%95%B6%E5%B1%80%E4%BA%A4%E4%BB%A3%E6%95%B8%E6%93%9A

https://tw.news.yahoo.com/%E5%A1%94%E5%88%A9%E7%8F%AD%E9%98%BB%E6%96%B7%E6%A9%9F%E5%A0%B4%E8%B7%AF-%E9%BB%9E%E5%90%8D%E9%86%AB%E7%94%9F-%E6%95%99%E6%8E%88-%E4%B8%8D%E5%87%86%E9%9B%A2%E9%96%8B-141946134.html

[size=18.005px]由於逃亡喀布爾機場的人越來越多,塔利班突然下令,禁止阿富汗人前往機場,並且封鎖前往機場的要道。塔利班發言人放話,像是醫生、工程師、教授,這些都是阿富汗的人才,不會讓他們離開。但想逃的人,還是想盡辦法逃,甚至整個人泡在臭水溝,也不放棄逃命的機會。

hehehaha2017 發表於 22-12-17 07:50

OIC系3A升班?seems OIC 升班標準更嚴格,淘汰率更高,但最終A*A率仍然比CSFC略低。可以這樣理解嗎?學校嚴格要求的同時,support如何?定係需要如同香港一樣,自己出邊揾補習啊...

hehehaha2017 發表於 22-12-17 07:50

想問下,如果升唔到Y13要走, 可以去甚麼學校? OIC有冇類似姊妹學校可收容繼續學業?

見到有個 Oxford Sixth Form College, OSFC,於OIC同屬Nord Anglia 教育集團,唔知係唔係姊妹學校。

wtcys 發表於 22-12-18 20:41
想問下,如果升唔到Y13要走, 可以去甚麼學校? OIC有冇類似姊妹學校可收容繼續學業?
...
以我所知, 是同CARDIFF   踢人去,那幾間
你勤力, 正常, 應可以輕鬆過關

cmath 發表於 22-12-17 10:01
OIC系3A升班?seems OIC 升班標準更嚴格,淘汰率更高,但最終A*A率仍然比CSFC略低。可以這樣理解嗎?學校 ...

3A定4A
2022年,  是不能作太多準, 因為 GRADE 開始收緊返

不同考試局,  收緊情況不一樣

2023年, 會走向正常, 去返2019年疫情前

睇下仔女, 頭1,2個月, 情況點先

不用急找補習

有機會, 班細路仔,  自己跟到

暫時OIC 讀左3個月, 都OK

一定易過DSE 先

cmath 發表於 22-12-15 17:39

我也選擇了OIC。
我同時相信CSFC也是個同學仔非常勤力的好學校。
都希望孩子學會面對競爭,建立真正的自信。
有冇OIC2023的同學,有機會可以一起傾下啊。
新年快樂,EK的同學家長~
Happy New Year!

請問有冇人會去讀Y11?  我心大心細唔知去唔去好。agent 話因為阿仔係細b, 讀Y11對將來入大學年齡會好d。又話Y11去可以考埋GCSE 會好好多。

但我見呢度好多小朋友都係去讀Y12,咁究竟需唔需要考返GCSE/IGCSE 呢?

感謝(emoji)(emoji)

cmath 發表於 22-12-18 22:04
見到有個 Oxford Sixth Form College, OSFC,於OIC同屬Nord Anglia 教育集團,唔知係唔係姊妹學校。 ...

之前問過agent, 佢話如果Y12被踢出來,只可以去讀Foundation, 因為唔會有學校收Y13 新生

咁樣讀書法,有無咩校園生活?
‹ 上一主題|下一主題