用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO visa / Student visa
go

[英國] BNO visa / Student visa

小女明年9月升大學,有考慮到英國升學,但始終都要等7月放榜後先可以確定。

諗緊如果放榜後決定去英國讀,直接申請以父母BNO身份獨立申請BNO visa好,定照正路申請 student visa,過到去再申請BNO visa。主要唔知BNO visa 需要等幾耐先批核,我見有啲人好快,但有啲人又要等好耐,擔心會趕唔切開學批到。

唔知有無高人可以指點吓,其實可唔可以 student visa 同 BNO visa 同時申請,買個保險既呢。

大食媽咪 發表於 22-12-12 09:22
小女明升9月升大學,有考慮到英國升學,但始終都要等7月放榜後先可以確定。

諗緊如果放榜後決定去英國讀,直 ...
兩個都申請,會不會很煩惱呢?

2jkidsfather 發表於 22-12-12 10:14
兩個都申請,會不會很煩惱呢?

是會很煩惱,哈哈。但一方面又想直接申請BNO visa,另一方面又怕BNO visa 批核時間趕不上開學,所以先至會忽發奇想  

大食媽咪 發表於 22-12-12 10:46
是會很煩惱,哈哈。但一方面又想直接申請BNO visa,另一方面又怕BNO visa 批核時間趕不上開學,所以先至會忽 ...
到出年,申請BNO visa的所需時間應該不會太多

大食媽咪    發表於 22-12-12 14:24

醒目開學勳章

大食媽咪 發表於 22-12-12 09:22
小女明升9月升大學,有考慮到英國升學,但始終都要等7月放榜後先可以確定。

諗緊如果放榜後決定去英國讀,直 ...
不可以,只接受簽證申請人在同一期間下提交一個簽證申請

2jkidsfather 發表於 22-12-12 12:09
到出年,申請BNO visa的所需時間應該不會太多

而家已經好快

2jkidsfather    發表於 22-12-12 13:21

peggy 發表於 22-12-12 12:31
不可以,只接受簽證申請人在同一期間下提交一個簽證申請

I see.Thx~

sleung2020 發表於 22-12-12 13:13
而家已經好快

我就係見有啲好快,幾星期甚至幾日就掂咗,但又見有啲要等成半年,所以心大心細唔知點做先係最好

回覆樓主:

順便問多樣,如果遞咗BNO visa 申請,之後withdraw,咁會唔會影響將來再申請架?
因為我諗緊好唔好申請咗BNO visa 先,如果耐無聲氣先withdraw 再申請student visa 。
(唔好意思,太多諗法 )

如果完左大學後, 取消 BNO Visa 又可唔可以呢?

回覆 Ericau 的帖子

係咪應該無取消必要?萬一畢業後唔想再留英,可以隨時離開,5年內meet唔到申請PR留英日數要求而又無俾錢再續,個visa都自動玩完架啦。

大食媽咪 發表於 22-12-12 14:24

係咪應該無取消必要?萬一畢業後唔想再留英,可以隨時離開,5年內meet唔到申請PR留英日 ...
想退番VISA錢

2jkidsfather 發表於 22-12-12 14:30
想退番VISA錢

原來係咁。諗咁多都無諗到呢啲添

醒目開學勳章

大食媽咪 發表於 22-12-12 13:23
順便問多樣,如果遞咗BNO visa 申請,之後withdraw,咁會唔會影響將來再申請架?
因為我諗緊好唔好申請咗BNO vi ...

未批可以withdraw

大食媽咪 發表於 22-12-12 14:24

係咪應該無取消必要?萬一畢業後唔想再留英,可以隨時離開,5年內meet唔到申請PR留英日 ...
明白, thanks

大食媽咪    發表於 22-12-12 16:59

2jkidsfather 發表於 22-12-12 14:30
想退番VISA錢
咁又無諗過退番 visa 錢喎, 5 年後都唔知咩世界, 係擔心阿仔到時想返港發展

Ericau 發表於 22-12-12 15:57
咁又無諗過退番 visa 錢喎, 5 年後都唔知咩世界, 係擔心阿仔到時想返港發展
講笑咋

Ericau    發表於 22-12-12 16:14

peggy 發表於 22-12-12 15:04
未批可以withdraw
我知未批可以withdraw。雖然應該真係有關當局先會知,但其實我係想知萬一真係withdraw咗,再重新申請時唔知會唔會有影響

醒目開學勳章

大食媽咪 發表於 22-12-12 16:59
我知未批可以withdraw。雖然應該真係有關當局先會知,但其實我係想知萬一真係withdraw咗,再重新申請時唔知會 ...

應該冇,係移民group 見有人withdraw 後,遲d再apply都批左。bno visa 好多一星期內就批,不過見少部分真係好耐先批(over 2個月以上)

回覆 peggy 的帖子

多謝晒你既資訊