用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年考小過程的總結同反思
樓主: 快樂火雞
go

今年考小過程的總結同反思   [複製鏈接]

我覺得直私係會睇地址
比重唔會好多但仍好決定性
即係貴價私樓同普通私樓唔會差好遠
但如果公屋同私樓,我覺得會有影響

而家年代唔同,唔止淨係講個細路本身要叻,家庭資源係好緊要,直私特別重視,有資源自然見識多、學習機會多、家庭支援多,學校申請轉直資都係因為想多資源 (至於係唔係公屋富戶,學校應該不會去探討)

講叻,除非係神童啦,如果唔係,大家都係只係升小一,叻果批又唔會爭好遠,直私咁多考生揀,正路會揀個叻+長遠支援多既小朋友

或者係雞同雞蛋既關係?等於名幼卷幼都有表現好/一般既學生,不過比例上會有分別
造成結果好似名幼比較多考私小成績好

yin0101 發表於 22-12-14 08:26
我覺得直私係會睇地址
比重唔會好多但仍好決定性
即係貴價私樓同普通私樓唔會差好遠

如果你話直私會睇地址,不如講佢地會睇埋小朋友出世的醫院!

千禧小朋友知識水平(不斷催谷下)上升不少,同樣,私校直資對收生標準也上升。YLE,奧數,樂器,朗誦,普通話...能考的項目都希望小朋友在報小學前取得證書,這個怪現象看不到終結。

大家加油。

回覆 melodychui 的帖子

哈哈~ 當我拎出世紙嗰陣,發現原來醫院名係會寫係出世紙度,即刻覺得嗰十萬蚊好抵比~
不過呢個講下笑啦,學校邊有咁得閒理你醫院。

至於地址,我覺得一般直私唔會睇…….

神校我就覺得好詭異喇,仲要人交住址證明,驚你講大話,咁如果你唔睇唔計分,又使咩證明呢…..

快樂火雞 發表於 22-12-10 15:50
踏入十二月,主要直私的小一面試已經基本結束,家長所能做的就是靜靜地等待結果。在這短暫的安寧時光,我也 ...

呢個post與其話係總結及反思,不如話係迷思

信嘅咪繼續花大量金錢去谷仔女攞十八般武藝嘅獎/cert, 攞朋友半山地址報學校,甚至唔好入龍校

唔信嘅,咪繼續內補做好面試基本功

其實有人指出唔需要獎唔需要補咁多,都係好心提醒家長唔好洗咁多冤枉錢而已。

又,論壇嘅野,打手商家滲入,自己睇路啦

回覆樓主:

當局者迷

CamilleLily 發表於 22-12-14 08:56
或者係雞同雞蛋既關係?等於名幼卷幼都有表現好/一般既學生,不過比例上會有分別
造成結果好似名幼比較多考 ...

我覺得某程度上 讀名幼的目標 比例上大多傾向讀直私或傳統名津, 呢一群會較積極考學校.
普通卷幼相對係少人考啲. 家長群唔同, 取態唔同, 入直私的人數亦較少.

kimlam953 發表於 22-12-14 10:15

我啱啱睇到龍校個point, 係喎, 我大女嘅時候基本上個個都係有龍讀龍, 講緊幼稚園嘅時候, 亦都好少討論會鼓勵人唔讀龍; 反而而家好多鼓勵其他人讀名幼aim higher, 究竟幾多係成功例子而鼓勵人? 有幾多係商業因素呢? (我看嘅只係網上嘅大風氣,而並不是針對個別人士)

nman0802 發表於 22-12-14 10:08
回覆 melodychui 的帖子

哈哈~ 當我拎出世紙嗰陣,發現原來醫院名係會寫係出世紙度,即刻覺得嗰十萬蚊好 ...

好奇想知邊間學校要收住址證明?

keep-calm 發表於 22-12-14 10:53
好奇想知邊間學校要收住址證明?
SPCC

kimlam953 發表於 22-12-14 10:15

似乎你的总结和我意思完全相反
我说的是大部分的奖或cert都没什么用。幼稚园的评估才是最重要的。

chan123123 發表於 22-12-13 16:05
我覺得敏感咗,真係唔關事。 例如tsl & yw 一個月都係千幾蚊學費,一般家庭都可以effort到。有叻嘅小朋友 ...

我都覺得係家長敏感咗,住私樓嘅小朋友好多都一個offer都無,人哋唔會諗係地址問題,依家競爭咁大無offer都正常

快樂火雞 發表於 22-12-14 11:03
我说的是大部分的奖或cert都没什么用。幼稚园的评估才是最重要的。
...

「校外獎項要有代表性  小朋友多多少少都有一些校外的獎項。但有些獎項只係豬肉獎,比如什麽什麽數學比賽的金獎,什麽什麽體育競賽的優異獎等等。
但從身邊朋友的反饋來看,校外比賽,基本上要去到三甲才是一個加分項。如果無三甲的話,可能對村幼會有所幫助,如果本身係名幼,可能都不用浪費時間了。
但另一方面,有些不起眼的獎項可能有更大幫助。比如某些朗誦,合唱,因爲某神校特別注重。」

請問邊句提過是無用?你係要人拼三甲呀

但其實唔少有直私offer嘅人,係一項比賽都無參加過

kimlam953 發表於 22-12-14 11:09
校外獎項要有代表性    小朋友多多少少都有一些校外的獎項。但有些獎項只係豬肉獎,比如什麽什麽數學比賽的 ...
你對拿三甲的家庭投入是不是有什麽誤解?

想拿三甲的家庭,投入之大不是普通人能想象的,而且目標只在神校。

如果目標只是正常直私,獎項完全可以放棄

比賽要看是什麼機構搞,是否有認可性,可以看看該比賽是否有很多心儀學校的小學部參賽及拎團體獎,便可知心儀學校是否看重該比賽。

不過現時應該有一半以上的比賽是派豬肉的。

以今年面試經驗所得,有幾間一線或以上直私,在面試家長時是跟家長提及的

快樂火雞 發表於 22-12-14 11:23
你對拿三甲的家庭投入是不是有什麽誤解?

想拿三甲的家庭,投入之大不是普通人能想象的,而且目標只在神校 ...

咁不如你改一改topic做考神校過程吧,免得那些目標Smc TSL 真道 港同 SPB etc 嘅被你誤導而亂灑金錢拼三甲

kimlam953 發表於 22-12-14 11:42
咁不如你改一改topic做考神校過程吧,免得那些目標Smc TSL 真道 港同 SPB etc 嘅被你誤導而亂灑金錢拼三甲 ...
沒必要改。
知道點博三甲的人,無需要教。
唔知道點博三甲的人,連文章都看不懂。

試過的人就知道,博三甲的難度不下于神校

快樂火雞 發表於 22-12-14 11:03
...

咁一定要讀私幼,基本上學校為左幫學生考小,所有K2k3評估都係……

快樂火雞 發表於 22-12-14 11:48
沒必要改。

乜係三甲?

快樂火雞 發表於 22-12-14 11:48
沒必要改。

其實第一頁幾位唔同意你4點嘅都係神校家長
當然我亦無必要再提身邊神校家長一個校外內獎都無嘅呢個事實

前設太多嘅人,同佢講啲乜也是浪費口水

只係希望唔好太多焦慮家長被你誤導
‹ 上一主題|下一主題