用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS嘅小朋友如何學好中文
樓主: Fenny2014
go

[小學] 讀IS嘅小朋友如何學好中文 [複製鏈接]

964000 發表於 22-12-10 15:25
ESF升上去好少入(到)Chi A, 因為佢哋小學本身最高stream都唔係咁native level, 主要係local school插班/ ...
GSIS目前好像沒有Chinese A的選項?但它會指定學生讀SL或HL的Chinese B嗎,还是學生有選擇權?

bonbon1106 發表於 22-12-10 16:35
回覆 poonseelai 的帖子

我都想知一般中學讀六年外語,係咪可以應付language B ?我對呀囡嘅法文零知識XD

記得當年老師要求讀咗兩年外語才建議考B SL, 如果6年應該可以考高d程度

回覆 poonseelai 的帖子

ic . 咁可能 language B HL . 我以為讀2 年外語只考ab initio.

mattmm 發表於 22-12-10 16:38
GSIS目前好像沒有Chinese A的選項?但它會指定學生讀SL或HL的Chinese B嗎,还是學生有選擇權? ...

今年IB 有2人bilingual咗,唔知係German A定中文 A呢。
GSIS升上去的好多會揀German B, 不過都可以繼續照上中文。最高stream的中文native stream好深的,小學時最高stream升上中學都係入第2/3 stream,其實佢地年年參加學界中文debate都成日贏的中文都教得好認真,但會就返本身level,total有5個stream.

poonseelai 發表於 22-12-10 16:27
又或者乜外語都唔學去考 ab initio, 其實並非想像中咁易, 孩子同學避中文A考french 定 Spanish ab initio, ...

咁勇

964000 發表於 22-12-10 17:06
咁勇

原則上從未學過才可考ab initio 喎

Fenny2014 發表於 22-12-10 16:00
好多謝你嘅詳盡解釋。我就係驚我女由LS讀左幾年過去,老師會要求佢考chi a。我諗我要預佢起碼讀chi a SL? ...

如果你小學就轉校,一路升上去,我諗中文同本身國際學校上嗰啲唔會爭太遠。我知道唔止一個由local school插RC小學嘅小朋友,中文只係入到near native class,去唔到native class。

回覆樓主:

到IB選科的時候,好多同學都會預到一個好實際考慮。到底想要好成績的保險或是考bi-lingual diploma 但係成績有可能低一,二分。例如讀中文 B(SL/HL)會成績拿7分,但係如果讀中文A (SL)成績好可能拿5或6分。你到底會怎樣選擇呢?

弱弱一問,英文係咪自己揀language A 的HL /SL ?
定所有國際學校都考 language A HL ? Thx

barque 發表於 22-12-10 18:35
到IB選科的時候,好多同學都會預到一個好實際考慮。到底想要好成績的保險或是考bi-lingual diploma 但係成 ...

睇你目標大學及科目,如果係好大競爭,一分也不能少,會考慮如何盡取高分,暫時bilingual diploma 對入大學無額外着數,考到係自己努力一個recognition

bonbon1106 發表於 22-12-10 19:08
弱弱一問,英文係咪自己揀language A 的HL /SL ?
定所有國際學校都考 language A HL ? Thx  ...

ESF學校,英文只提供language A, 至於HL 定SL,學生可以自己選擇。

因為要按大學學科的入學條件,所以理科生多數不會揀Eng A HL。

回覆 Radiomama 的帖子

Oic . 原來係咁。thx

barque 發表於 22-12-10 18:35
到IB選科的時候,好多同學都會預到一個好實際考慮。到底想要好成績的保險或是考bi-lingual diploma 但係成 ...

呢個問題都真係好難答到,唔知小朋友到時會點揀。不過前面有回覆提過,都要睇老師俾唔俾你咁揀?

mandy_ng207 發表於 22-12-10 17:34
如果你小學就轉校,一路升上去,我諗中文同本身國際學校上嗰啲唔會爭太遠。我知道唔止一個由local school ...

竟然係咁,果幾個小朋友係咪本身係LS中文讀得唔係咁好?其實入唔到native class算唔算係好事?(emoji)

Fenny2014 發表於 22-12-9 11:22
請問小朋友由LS小學讀左兩三年轉去IS,可以點樣keep住中文水平?小朋友本身中文程度唔錯,都鍾意同有興趣學 ...

建議你回歸初心,也要放鬆心情。

學好中文可以一生受惠,學到幾多都好,無必要追求什麼LS的level。也不要以為IBDP 的中文A算得上什麼一回事。肯學已經算贏。

我覺得可以放鬆心情從整體去看,讀國際學校和其他方面的發展遠比學習英文和中文重要和多,例如學生的學習模式唔同咗,更多閱讀的時間和較全面的發展。這些對學生將來的發展有更好的幫助。

自己覺得將來的社會會越來越重視STEM, 中英文只是其中的一少部份。

2jkidsfather    發表於 22-12-12 09:36

Radiomama 發表於 22-12-10 23:32
建議你回歸初心,也要放鬆心情。

學好中文可以一生受惠,學到幾多都好,無必要追求什麼LS的level。也不要 ...

明白,好多謝你嘅詳細分析同埋建議,我都會適當調整返自己嘅心態,佢學到幾多就睇佢自己造化啦

barque 發表於 22-12-11 00:23
我覺得可以放鬆心情從整體去看,讀國際學校和其他方面的發展遠比學習英文和中文重要和多,例如學生的學習 ...

的確當初轉去IS,唔係因為要避中文或想英文更好,而係覺得呢種學習模式更適合佢,想佢享受學習嘅樂趣,希望培養佢嘅soft skills同埋personality。謝謝你

Fenny2014 發表於 22-12-11 11:48
的確當初轉去IS,唔係因為要避中文或想英文更好,而係覺得呢種學習模式更適合佢,想佢享受學習嘅樂趣,希 ...

其實不用太多計算,教育不是只限於學習語言,過程也很重要,小朋友自然會行一條啱自己長處的路出嚟。

2jkidsfather    發表於 22-12-12 09:36

我想請教大家,小朋友學校學簡体中文,家長會係屋企教繁體還是簡体中文?我一直這兩年也教繁體中文,沒有理過佢學簡体字情況,最近發覺佢寫簡体不順錯哂,老師冇點理,定我應該教佢簡体字,幫佢應付學校需要先,增加佢學中文自信幫佢學簡体,不教繁體好?
‹ 上一主題|下一主題