用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS嘅小朋友如何學好中文
樓主: Fenny2014
go

[小學] 讀IS嘅小朋友如何學好中文 [複製鏈接]

bonbon1106 發表於 22-12-10 13:00
回覆 Radiomama 的帖子

如果讀多幾年中文仍然拉牛上樹但被迫揀language A 墊底,我諗我都可能揀法文 langu ...

IBO 對學生修讀語文科不同程度是有指引規限,學校守規矩跟指引是正確的。

所以我之前話,小學家長未認識IB規則,在小學時美好意願想盡力培育學好中文、要入A班;但到中學時又極力希望仔女跌去B班。

bonbon1106 發表於 22-12-10 13:00

如果讀多幾年中文仍然拉牛上樹但被迫揀language A 墊底,我諗我都可能揀法文 langu ...

家長可以自己選, 轉去一間比你選中文B, 識人咁做

回覆 poonseelai 的帖子

入學前問定邊D學校比,邊D學校唔比

我到依家year 8 都未係好認識。我一路以為係計,中文係咪真係你second language .
所以一路覺得可以考Chinese language B (我唔介意HL/SL).
有好多朋友更加教路,話突登考衰D,跌落差嘅班。
只希望每年更多本地學校學生插入,咁就自然比native班淘汰

bonbon1106 發表於 22-12-10 13:22

入學前問定邊D學校比,邊D學校唔比

ESF中應該RC最嚴, 原因可能因它是PIS, 至少7成local students, 記得shatin college真係得好少考chi a

May 2022: 9/143 got bilingual diploma

https://shatincollege.edu.hk/ib-diploma-results-may-2022-sha-tin-college/

其實我見依家一級300 人,最尾都又係真係好小人考 bilingual. 當然近年已經一年比一年多。

咁繼續讀到限期,睇吓科法文讀成點,再睇下有冇咁好文彩比老師捉去考language A . 到時先drop 吧。

弱弱一問,啱啱睇咗你條link,沙田只係九個考bilingual. 當中有中國人名字,另外有我估好似一個法國人,一個俄羅斯人姓名,請問bilingual 會唔會,可唔可以係佢哋國家嘅語言?

bonbon1106 發表於 22-12-10 13:40

弱弱一問,啱啱睇咗你條link,沙田只係九個考bilingual. 當中有中國人名字,另外 ...

可以, 就算學校無offer 某種語文language A, ESF 有offer school assisted language A, 詳情就唔清楚

Thank you . 原來我學校上年得6 個 bilingual . 咁應該可以放心。我自己知自己事,呀囡程度點都唔夠中國人/本地學校轉入的人勁

bonbon1106 發表於 22-12-10 13:47

Thank you . 原來我學校上年得6 個 bilingual . 咁應該可以放心。我自己知自己事 ...

中文A又唔係真係咁恐怖嘅, 我兩個孩子不是理科人, 又不是讀大學神校神科材料, 所以都鼓勵兩個讀英文 language & literature A HL, 中文 language & literature A SL, 係辛苦D, 取 bilingual diploma 又不會對入大學有幫助, 咁咪好傻? 其實又去返學習vs 考試問題, 孩子都講過如果選中文 B HL, 真可以hea好多, 但又好似浪費了兩年時間

仲有, 中國學生會選中文A HL, 選中文A SL 對手應該係香港和東南亞學生

只可以講 language B 適合返我小朋友程度,即使language B HL佢都應該要付出努力先考得好。language A 大約等於DSE 程度,唔係睇死佢,但係幾努力都應該係合格多少少。(啱啱year 8考完第一次試23/40)反而英文12年來完全唔理都top grade(當然應該好多國際學校小朋友英文都top grade)
而媽媽我當年中文亦都只係緊緊合格。

呀囡5 歲前基本上都九成聽/講英文。(爸爸+ 工人姐姐),只讀過本地學校一年三個月,仲要數學常識都係用英文教。中文真係有限公司。
今年難得學緊法文,睇佢造化XD

bonbon1106 發表於 22-12-10 14:14

只可以講 language B 適合返我小朋友程度,即使language B HL佢都應該要付出努力 ...

印象中, 大部分esf考Chi B SL, 我朋友孩子幾年前在island school畢業, 少數中文 B HL, 中文A 更少

我印象中也是,所以兩年前報咗呢間英基中學。不過真係一年比一年多本地學校嘅小朋友插入國際學校,尤其英基收費性價比。港九新界梗又一間喺左近。係我諗多咗,應該唔使擔心咁多,應該唔會輪到我考bilingual

bonbon1106 發表於 22-12-10 14:55

我印象中也是,所以兩年前報咗呢間英基中學。不過真係一年比一年多本地學校嘅小朋 ...

ESF升上去好少入(到)Chi A, 因為佢哋小學本身最高stream都唔係咁native level, 主要係local school插班/母語係mandarin先有機會升到入去。其實就算CIS由細開始重視中文,最後都只得20+%bilingual,對於自少IS大first Lang英文的學生真係好難入到ChiA ,所以你不用太擔心。
RC係特別少少,因為佢係PIS, 話明70% local, 對IB局來說你咁多local 又太多Chi B都好難解釋。但我都聽過有人避Ch A轉咗去SC.

回覆 964000 的帖子

係啦,可能老師唔想呀囡咁早放棄中文先唔比咁早轉低一班。但又唔好意思話呀囡冇資格讀bilingual

Radiomama 發表於 22-12-10 08:59
也認識一些在大學選修social science, business, media, culture study的同學,在IBDP時讀Chi B HL, 主要 ...

好多謝你嘅詳盡解釋。我就係驚我女由LS讀左幾年過去,老師會要求佢考chi a。我諗我要預佢起碼讀chi a SL?咁樣嘅話,中文都係要抓緊D,唔可以太放鬆?

bonbon1106 發表於 22-12-10 15:31

係啦,可能老師唔想呀囡咁早放棄中文先唔比咁早轉低一班。但又唔好意思話呀囡冇資格讀 ...

其實轉低太淺學唔到野咪嘥時間,有得學梗係學多D野,考咩到時先算啦,至多學定多個外語「防身」。

964000 發表於 22-12-10 16:13
其實轉低太淺學唔到野咪嘥時間,有得學梗係學多D野,考咩到時先算啦,至多學定多個外語「防身」。
...

又或者乜外語都唔學去考 ab initio, 其實並非想像中咁易, 孩子同學避中文A考french 定 Spanish ab initio, 有少少後悔

我都想知一般中學讀六年外語,係咪可以應付language B ?我對呀囡嘅法文零知識XD
‹ 上一主題|下一主題