用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS嘅小朋友如何學好中文
樓主: Fenny2014
go

[小學] 讀IS嘅小朋友如何學好中文 [複製鏈接]

bonbon1106 發表於 22-12-9 15:27
回覆 964000 的帖子

我都好頭痕,阿女始終英文母語,雖然我同佢講廣東話,但係普通話點都唔係佢母語。有好 ...

英文係母語嘅人中文真係好極有限,分分鐘學歐洲語言仲好⋯
我仔都係用英文諗嘢,佢而家有私補西班牙文,一星期個半鐘,我哋屋企完全冇人識西班牙文,又唔聽又唔講,但佢老師居然話佢進度好過一齊學嘅同學,(嗰個同學好似係讀LS的)。我哋同佢日日溫中文,但係努力咗半年,都仲未可以升班,依然在non-native。所以都係盡人事聽天命啦⋯⋯

mandy_ng207 發表於 22-12-9 16:16
英文係母語嘅人中文真係好極有限,分分鐘學歐洲語言仲好⋯
我仔都係用英文諗嘢,佢而家有私補西班牙文,一 ...

係,頭6年真係值入語言關鍵期preset咗
我女學外語都好易, 不費吹灰之力
教佢中文要用英文解釋,否則長篇大論都唔係好明
例如解釋呢啲字:
柳樹-willow
燕子- swallow
復蘇-recover
象聲詞-onomatopoeia (呢個字我永遠記唔到,我成日話”on咩咩pia”)
意境個D更加難教,中國文化中的「柳樹」係有個意境,絕對唔係”willow”比的感覺所以有時教佢中文都好攪笑
同埋佢地在IS有度好,就係成日都好有自信的,我女覺得自己中文「幾好」喎咁我當然大力鼓勵下

話說回頭,當我地覺得佢地中文second Lang好簡單,其實佢地都覺得我地D英文as second language 教D野好淺好簡單,「乜咁都要教」,易地而處就明白佢地學中文的情況。

Fenny2014 發表於 22-12-9 15:41
我以前係傳統教育培養出黎,印象中中文真係學到好深。不過的確出黎工作之後,用嘅中文程度係好低嘅。我諗 ...

IBDP 中文A SL加埋英文A SL已經係Bilingual Diploma, 無人會覺得唔夠challenge; 只要唔係諗住大學讀中文系,就絕對冇問題。況且佢哋大部分去海外升學,中文呢科真係冇人理會。

mattmm 發表於 22-12-9 14:32
請問您家裡有中文環境嗎?

屋企有中文環境,也曾幻想自己可以幫佢學好啲中文,不過事與願違。隨緣啦!

諷刺的是,小學的家長個個都想push 仔女讀中文A班,中學的家長個個希望老師放生俾孩子入去B班。

Radiomama 發表於 22-12-9 23:48
IBDP 中文A SL加埋英文A SL已經係Bilingual Diploma, 無人會覺得唔夠challenge; 只要唔係諗住大學讀中文 ...

謝謝你嘅解釋,我原先係指chi b嘅SL同HL。我諗按我嘅要求,小朋友未必去到chi a,但升本地大學非中文系嘅話,係要chi b HL或chi a SL先OK?謝謝你先

Fenny2014 發表於 22-12-10 08:37
謝謝你嘅解釋,我原先係指chi b嘅SL同HL。我諗按我嘅要求,小朋友未必去到chi a,但升本地大學非中文系嘅 ...

IBDP 只能揀3科HL, 3科SL, 3HL要同想考大學邊科相扣連;例如medicine, 一定會係Chem, Bio HL, 然後大多會揀一個humanity的subject 為HL (eg. Psycho, Econ, Business);
至於三個SL就會係兩科語文加數學。

香港的大學,要求中文A HL的科目,真係好少。HKU 的法律系要求有Chi B SL就可以,CU法律沒有修Chi 也可以。

Fenny2014 發表於 22-12-10 08:37
謝謝你嘅解釋,我原先係指chi b嘅SL同HL。我諗按我嘅要求,小朋友未必去到chi a,但升本地大學非中文系嘅 ...

也認識一些在大學選修social science, business, media, culture study的同學,在IBDP時讀Chi B HL, 主要是學校老師的判斷,按照讀咗若干年的中文,已達一定水平而要讀Chi B HL。

所以不是家長或學生自己話到考試前兩年揀一個容易啲嘅水平就可以改,學校和IBO對語文有規限。

所以有啲小朋友細細個就學西班牙文或法文,到IBDP時又話自己未學過而走去讀AB initio, 有點cheating感覺。

回覆 Radiomama 的帖子

我就係諗住呀囡點都係Chinese as second language la . 咁大個囡只係讀咗一年三個月本地學校,點知上個禮拜家長日老師都唔比轉低一班。想問,呀囡今年新年先開始學法文,八月入英基year 8 繼續入法文Acquisition 班 。同班同學已經在上年八月開始讀,大約讀多我大半年。假如我過2年唔drop . IGCSE /IB 點先算係考French language B / AB initio ? 唔係好識分

同埋有冇人必修英,數,science .再加中,法 and something something ?

bonbon1106 發表於 22-12-10 09:44

我就係諗住呀囡點都係Chinese as second language la . 咁大個囡只係讀咗一年三個 ...

如果Y8開始在學校讀法文,咁到IBDP必定是French B, initio是beginner level, for冇學過該語言的學生去修讀。

bonbon1106 發表於 22-12-10 09:49
同埋有冇人必修英,數,science .再加中,法 and something something ?

IBDP 有6 groups of subjects, 學生只會修兩個語言組別 ,我只認識Eng + Chi/French/Spanish/Korean/Hindi etc

其餘Maths, Humanity, Science要在各組選一科;第六組Arts or electives, 即是如果學生唔揀Arts related subjects 就可在Humanity 或Science group中揀第六科。

咁咪鼓勵好多人IB drop 中文囉 XD XD IGCSE 可英+ 中+ 法?

唔怪得知你話有人會cheat XD

bonbon1106 發表於 22-12-10 09:44

我就係諗住呀囡點都係Chinese as second language la . 咁大個囡只係讀咗一年三個 ...

我覺得如果可以,語文盡量一科A一科B好D。

Radiomama 發表於 22-12-10 10:16
如果Y8開始在學校讀法文,咁到IBDP必定是French B, initio是beginner level, for冇學過該語言的學生去修讀 ...

唔好打我,我覺考language Ab initio有D肉酸,避中文唔緊要,但起碼正正經經讀好科外語。

係囉。中文language B SL 已經唔深。我諗長期國際學校香港人都應該考得唔差。

我都想啊,唔知學校係咪要交數交人考language A ? 我見學校最後揀  bilingual  嘅人一年比一年多。 應該係因為每一年都越來越多本地學校嘅人插入英基。

bonbon1106 發表於 22-12-10 11:49

係囉。中文language B SL 已經唔深。我諗長期國際學校香港人都應該考得唔差。 ...

不是每間學校都會讓學生揀中文B, 也不是學生自己可以決定中文B讀SL定HL;當學校要求已達到某個程度的學生只可以選中文B HL或中文A時,各人有好多考試及報大學策略要考慮。

最後有些學生寧願選其他外語。

如果讀多幾年中文仍然拉牛上樹但被迫揀language A 墊底,我諗我都可能揀法文 language B . 我諗好多人都係咁諗。
如果唔係要交人數,真係諗唔到點解學校唔俾家長自己揀
‹ 上一主題|下一主題