用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS嘅小朋友如何學好中文
go

[小學] 讀IS嘅小朋友如何學好中文 [複製鏈接]

請問小朋友由LS小學讀左兩三年轉去IS,可以點樣keep住中文水平?小朋友本身中文程度唔錯,都鍾意同有興趣學,肯自己睇中文書。唔想去補習社學嘅,自己係屋企教會唔會好難追到LS中文水平呢?睇佢新學校,中文程度低左兩級,真心唔希望佢中文程度就停留係轉學呢年(emoji) 請問大家仲有咩好嘅方法?謝謝大家先!
   9    0    0    0

你試下自屋企教, 祝你成功。

但係乜野叫LS中交水平?
咁IS英文水平又係咩? 淨係識聽識講你都收貨?
人人把尺唔同。
有家長識寫睇寫講就收貨;
有人要攞IB Bilingual diploma 中英都要埋7先叫OK;

其實你想要咩?

oooray 發表於 22-12-9 12:21
你試下自屋企教, 祝你成功。

但係乜野叫LS中交水平?

謝謝你嘅建議,我知大家期望唔同,我嘅理解係讀LS出黎嘅人,應該日常生活同工作都可以滿足到聽說讀寫嘅要求?
我唔需要佢攞IB Bilingual diploma,識得睇新聞同報紙,寫到日常用嘅中文已經收貨☺️

同問。kumon幫唔幫到手?

我個女母語係英文,幼稚園四年都係國際學校,小一入咗本地女校,小二聖誕節就走了,之後又去返國際學校。我一心搵一間中文比較深同埋繁體字嘅平民國際學校(香港有四五間中文程度比較深嘅國際學校),嗰幾年都係入最深嗰班,一路讀上去,基本上全部人已經變晒本地學校插入去嘅同學仔。
今年暑假轉左入英基(12歲),全世界都話英基(不包RC)中文好淺,其實最深嗰班都係超級深。例如year 7 (等如本地學校小學六年級)已經學咗木蘭辭,舊國際學校year 8 先學。(只能說國際學校不是鬥快)
依家呀囡讀 near native 班path 5. ( second language 的學生讀path 1-4. )18 人一班大約六個同學攞簡體字版本material, 12個同學攞繁體字版本material . (仲見返3 個小一女校同學仔)
要同本地學校比較,明顯有分別,因為有時有啲本地學校數學同埋科學都會用中文教,自然中文字都識多啲。
最後,中文補唔補習好睇你想咩程度,我有比個女補習係因為我普通話唔好,唔想教壞佢。一個星期補習一個鐘或者個半鐘,對國際學校嘅小朋友來講好小事,因為冇大量功課。
最後,亞囡依家啱啱接觸文言文,阿媽我都投降。啱啱家長日問老師呀囡跟唔跟得上,佢叫我唔使擔心,IGCSE 110 分滿分文言文只佔12 分。
我心諗繼續讀上去,仲有咁多時間慢慢學,只要唔係追進度,追落後一定慢慢上到去。
另外,阿女廣東話一年比一年好,因為越來越多本地學校嘅小朋友轉入國際學校,大家一齊傾偈玩,中文都好咗。

回覆 Fenny2014 的帖子

如果佢肯自動波睇中文書(唔係你逼佢), 保持呢個習慣,已經可以完全滿足你嘅要求+跑贏大部份同學+IB中文SL (HL唔敢講)攞7.補習嘅野, 佢自己有要求無妨; 冇得逼。

我D細路完全唔睇中文書, 一個一早drop左, 一個冇drop但到Year 11因為想成績好D先去主動學習, 以前買D中文書番黎佢又唔睇, 一係話睇完然後又唔知去晒邊。

未出世我都話自己教, 結果一次都冇教過。

我仔Y1-13在RC, 中文成績不錯,但也不喜歡中文,聽講讀寫都可以,不過只是限於上學考試用。考完IBDP, 佢話唔會再主動接觸中文。

所以不要妄想在日常生活用中文;不過去茶餐廳、酒樓佢可以叫到吃的就是。

中文書有買有讀,都係為了應付閱讀報告,同一本書每年都寫,交功課給不同的中文老師,可以過關。我無所謂,因為至少同一本書佢睇咗兩三次,寫兩三次,Ok.

有些家長起初花好多心機幫仔女培訓中文,但最後到IBDP 又drop 中文修西班牙文或法文,所以到頭來都係唔會用中文。

Kumon 真係冇用,中文和英文數學都幫唔到,慳返啲錢和時間吧。

bonbon1106 發表於 22-12-9 13:59
我個女母語係英文,幼稚園四年都係國際學校,小一入咗本地女校,小二聖誕節就走了,之後又去返國際學校。我 ...

多謝你嘅詳細回覆,我屋企有中文語境,小朋友聽、講廣東話同普通話都流利。我係想佢讀同寫嘅程度可以keep到LS average嘅水平。
我唔抗拒補習社,但我應該會試下自己同佢多D伴讀,同埋教埋佢之前讀嘅LS中文課本。謝謝你

Radiomama 發表於 22-12-9 14:08
我仔Y1-13在RC, 中文成績不錯,但也不喜歡中文,聽講讀寫都可以,不過只是限於上學考試用。考完IBDP, 佢話 ...
請問您家裡有中文環境嗎?

Fenny2014 發表於 22-12-9 14:16

多謝你嘅詳細回覆,我屋企有中文語境,小朋友聽、講廣東 ...

其實所有野都係同付出時間成正比,你想keep返LS中文水平便要花同LS學生付出在中文的時間一樣,起碼回家每日花一個鐘在中文練習/閱讀/寫作。不過時間是零和遊戲,當你花多啲時間在這里,其他時間又少咗,自己睇下想點,仲要你小朋友有興趣又配合先得,否則要逼就適得其反變成憎中文,所以勸你隨緣,盡咗人仕就算。

Fenny2014 發表於 22-12-9 11:22
請問小朋友由LS小學讀左兩三年轉去IS,可以點樣keep住中文水平?小朋友本身中文程度唔錯,都鍾意同有興趣學 ...

我自己讀完小三就去咗外國,之後冇再學過中文。你要求嘅睇報紙寫日常中文我全部都做到,因為父母係屋企同我地都係講中文所以就做到啦。
我老公讀到中四先去外國,有時佢仲要問我D中文點寫。其實而家好多人打中文都係用語音輸入,只要識講識睇就可以做到「寫」呢個要求。
而我仔小一轉國際,你要求嘅中文程度佢基本上都做到。
其實成日有人話讀IS中文keep唔到,但咁多人又為咗小朋友去英國,我又唔見佢地對於小朋友嘅中文程度有好大concern。所以你唔使擔心,你小朋友已經讀咗兩三年LS,我做得到相信你小朋友都做到!只要係屋企keep住講中文就冇問題啦!

我個女母語係英文,幼稚園四年都係國際學校,小一入咗本地女校,小二聖誕節就走了,之後又去返國際學校。我 ...

IS中學native stream的中文不嬲好深,係預可以考IB ChiA,連LS轉過來但PTH唔好的學生都話好甘。
我女間學校話中文係third Lang, 但最高stream Y5都要作文作一版幾A4紙(有guideline跟住作),又擬人又排比,每隔個星期默十幾個詞語連拼音,其實我覺得都唔淺,可能我女渣
但佢哋讀極中文都麻麻,因為根本用英文稔野,同唔會睇中文書,日常亦冇需要用中文讀寫。
正如你在LS學英文,如果只靠那些課文和練習,從不看英文書和節目,全部野中譯英,都唔慌會學得好

lovegeneration 發表於 22-12-9 15:10
我自己讀完小三就去咗外國,之後冇再學過中文。你要求嘅睇報紙寫日常中文我全部都做到,因為父母係屋企同 ...

識講中文真係好關鍵,如果講都唔講中文的,再學中文真係拉牛上樹
如果家中講PTH的更事半功倍,因為IS的中文其實也包括學PTH

oooray 發表於 22-12-9 14:07
回覆 Fenny2014 的帖子

如果佢肯自動波睇中文書(唔係你逼佢睇), 保持呢個習慣,已經可以完全滿足你嘅要求+ ...

佢原先學校冇咩培養閲讀興趣,佢係間唔中會自己揾書睇,暫時我叫佢睇書都肯睇嘅,唔係逼嘅希望可以保持到個習慣啦。你細果個肯主動去學都幾好呀

回覆 964000 的帖子

我都好頭痕,阿女始終英文母語,雖然我同佢講廣東話,但係普通話點都唔係佢母語。有好多人,為咗避開中文讀第三語言,呀囡都讀緊法文,到時考邊科,考 first language / 2nd language 都要放長雙眼睇。我一心呀囡讀中文second language HL 可以攞高分,但可唔可以咁樣揀又係另一個問題。

964000 發表於 22-12-9 15:02
其實所有野都係同付出時間成正比,你想keep返LS中文水平便要花同LS學生付出在中文的時間一樣,起碼回家每 ...

明白,睇黎我要調整下自己嘅心態。謝謝你

Radiomama 發表於 22-12-9 14:08
我仔Y1-13在RC, 中文成績不錯,但也不喜歡中文,聽講讀寫都可以,不過只是限於上學考試用。考完IBDP, 佢話 ...

我以前係傳統教育培養出黎,印象中中文真係學到好深。不過的確出黎工作之後,用嘅中文程度係好低嘅。我諗要調整一下自己心態,一下見到中文簡單咁多,有少少錯愕,都驚可惜左個小朋友本身打好嘅中文底子。
除左日常應用程度夠,考IB時,中文揀SL會否被大學challenge努力唔夠?HL係咪會好D?

講起廣東話,我都唔明點解個小朋友一路升上去廣東話會越嚟越好⋯⋯
我仔幼稚園係唔識聽唔識講廣東話,五歲入year 1開始有同學同佢講廣東話,而家year 4搭校車直程同人哋用廣東話吹水。
不過我好清楚佢母語仍然係英文~

lovegeneration 發表於 22-12-9 15:10
我自己讀完小三就去咗外國,之後冇再學過中文。你要求嘅睇報紙寫日常中文我全部都做到,因為父母係屋企同 ...

你當初中文水平應該係叻果批黎,我小朋友P3寫作文都仲有好多字唔識寫,不過佢識用電話語音輸入,再抄過去 我地屋企長老都同佢講中文嘅,希望keep到語境啦
‹ 上一主題|下一主題