用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃 請教
樓主: titusshiu
go

德萃 請教 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-12-19 13:30
ESF升中真係有assessment?
我幾個朋友子女升中時(係3間唔到既ESF小學)都無特別嘢做過喎?

升中喎,你朋友係咪講唔考中文 ja? 小朋友英文底夠厚,考完都唔覺?
正常英、數點都要考架,另外仲有 interview。至低限度都要 assess 學生英文程度跟唔跟到

993rs 發表於 22-12-19 13:43
升中喎,你朋友係咪講唔考中文 ja? 小朋友英文底夠厚,考完都唔覺?
正常英、數點都要考架,另外仲有 int ...
佢地Year 6個年未到12月,學校已通知佢中學部會包番喎
如果真係要考核,我諗佢地無可能升到上Year 7
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-19 13:49
佢地Year 6個年未到12月,學校已通知佢中學部會包番喎
如果真係要考核,我諗佢地無可能升到上Year 7
...

正常插小學係冇 written assessment。不過我唔係 ESF 用家,佢分水嶺係 year 7 定 year 8 我唔肯定。

我小朋友升中報另一間,assessment 都幾深。同期有醒過佢既小朋友一齊考,炒左英文唔收

993rs 發表於 22-12-19 14:29
正常插小學係冇 written assessment。不過我唔係 ESF 用家,佢分水嶺係 year 7 定 year 8 我唔肯定。

我 ...
ESF year 2 - 6 插班乜都唔駛考,有位排到你,同家長頃幾句交埋住址証明就收喎!完全「零」學術要求
中學部就唔知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-19 15:55
ESF year 2 - 6 插班乜都唔駛考,有位排到你,同家長頃幾句交埋住址証明就收喎!完全「零」學術要求
中學部 ...
This kid failed the ESF year 2 test:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873475&extra=page%3D1

poonseelai 發表於 22-12-19 22:26
This kid failed the ESF year 2 test:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=38734 ...
咦,咁似乎唔係間間ESF要求都低
港島區個兩間真係無嘢考,尤其堅尼地道個間經常有位

hkpapa852 發表於 22-12-20 08:18
咦,咁似乎唔係間間ESF要求都低
港島區個兩間真係無嘢考,尤其堅尼地道個間經常有位
...

其實ESF好多人想插班,唔係咁容易入,識得有兩個family,都係考咗兩次都唔得

回覆 Soundervolt 的帖子

就係呢啲宣傳手法最令人討厭, 全港有邊間學校好似佢地咁?
自己小學升中成績都係好一般般, 但就標榜自己目標係要升超級名牌大學 ...

zebrama 發表於 22-12-20 09:08
其實ESF好多人想插班,唔係咁容易入,識得有兩個family,都係考咗兩次都唔得
...
但港島兩間真係乜都唔駛考, 尤其Kennedy
排緊Quarry Bay都會得閒就問你: Kennedy有位入唔入?

排到只見家長都OK

回覆 smellywhale 的帖子

啱啱見到, 學校裡面原來係咁, 駛唔駛呀?  

supervi    發表於 22-12-21 13:45

smellywhale 發表於 22-12-20 09:30

我見到都笑咗

選德萃多一個風險要考慮,如果同佢合作提供校舍的團體玩 changing partner,到時如何安排?之前 Think 嘅中學咪試過咁

poonseelai 發表於 22-12-20 10:19
我見到都笑咗

選德萃多一個風險要考慮,如果同佢合作提供校舍的團體玩 changing partner,到時如何安排? ...
只要大埔鄉紳個仔未玩厭,風險都低
始終依家大部份合作團體同大埔鄉紳有關

poonseelai    發表於 22-12-20 12:18

smellywhale 發表於 22-12-20 09:30

有晒佈景,大可得閒租出嚟俾人攪升學講座/博覽會啦!
咁又可以搵一筆

zebrama 發表於 22-12-20 09:08
...
係呀, 有幾間小學由year 1 排 waiting 等到year 6 都未有得interview

supervi 發表於 22-12-21 13:56
係呀, 有幾間小學由year 1 排 waiting 等到year 6 都未有得interview

而家需求都大咗,多咗人打算喺外國升學,又人覺得傳統學校好辛苦

就算德萃,我覺得係百貨應百客,多數都唔想喺傳統學校嗰隻學習模式,但仍未決定可否選擇國際學校,每間學校都有佢好同唔好,只係選擇問題

zebrama 發表於 22-12-21 14:08
而家需求都大咗,多咗人打算喺外國升學,又人覺得傳統學校好辛苦

呢檔生意正正捉到一尐以為讀本地學制以外就可以輕輕鬆鬆又有唔錯收穫嘅家長。

聽起嚟真係幾吸引,輕輕鬆鬆唔難,但有唔錯收穫就唔容易。

卒記大光未有畢業出品,可能有客仔將來入到牛劍未定,不過翻看佢地同系列三間小學升中派位,標榜輕鬆背後收獲好似不似預期….

我同意選擇學校百貨應百客,但起碼需要了解付出、期望同收穫係唔係有好大落差。

讀書輕鬆或辛苦唔一定同學制有完全關係。因為能力、心態、期望等等都會影響輕鬆或辛苦嘅感覺。出國讀書亦未必一定輕鬆,我仔正在喺英國讀書,佢話依家學校仲chur過喺香港讀嗰間B1a中學。

Soundervolt 發表於 22-12-22 12:44
呢檔生意正正捉到一尐以為讀本地學制以外就可以輕輕鬆鬆又有唔錯收穫嘅家長。

聽起嚟真係幾吸引,輕輕鬆 ...
係呀, 認同你!

英國中學仲chur過香港B1a, 呢個真係估唔到喎 ...

請問係 State school 定係 Boarding school?

回覆樓主:

Deleted

smellywhale 發表於 22-12-22 14:33
係呀, 認同你!

英國中學仲chur過香港B1a, 呢個真係估唔到喎 ...

阿仔讀緊一間對成績要求非常高嘅boarding School,呢間學校同卒記一樣,目標都係G5大學或者Ivy League,chur唔chur根本同State、Grammar或Public School或任何學制冇關係,就算我家人喺香港讀德瑞(喺山頂正牌嗰間)學業都非常繁重。所以唔好以為讀國際學校或者去外國讀書就會一定比讀本地學喺輕鬆又容易有好成績。全世界讀書要有好成績根本就冇不勞而獲!

smellywhale    發表於 23-1-6 10:30

唔駛懷疑,叫得做德望加拔萃,最勁仲唔係佢?
‹ 上一主題|下一主題