用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗 vs 靈糧堂 vs 救恩 vs 聖瑪加利大?? ...
go

玫瑰崗 vs 靈糧堂 vs 救恩 vs 聖瑪加利大?? [複製鏈接]

幫大女揀學校時因考慮升小,目標明確。
而家到細女,因不用擔心升小,可跟家姐,反而唔知點揀…
細女活潑好動,多野講,開籠雀咁。所以想揀一間多活動/體驗式教學的幼稚園。

但又貪心地想同academic程度取得平衡,幫助涵接小一。

目前有玫瑰崗 & 靈糧堂offer~ 另外兩間仲等待中。

0    0    0    0

回覆 hil_hy_c211 的帖子

其實除左玫瑰崗叫有D 語境,其餘3間都無,一定要外補。甘我會唸玫瑰崗你會唔會外補? 如果唔會就讀,如果會我不如讀其餘3間,又唔使錢,反正都要外補,又唔使擔心小學,甘 choose the one you think it is the most suitable for your daughter.

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

即係另外三間學述都會太淺?定其實當中都會有學述教得不錯的學校?(未必要好深,純粹想搵個平衡)我只知聖大k.3都會教閱讀理解。

hil_hy_c211 發表於 22-12-8 10:59
回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

即係另外三間學述都會太淺?定其實當中都會有學述教得不錯的學校?(未必要好深 ...
適中吧,我又未覺得好淺,去到k3,句子,基本睇短文都無咩問題,但我唔知你會升咩學校,如果1線的話,你都要教下或外補會好d,如果唔係小一都會接得教辛苦。但你唔使玩小,就可以輕鬆教下。
‹ 上一主題|下一主題