用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 比較
樓主: rabbittwin
go

比較   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 23-2-6 12:35
1800/1900=平均 95分,係神人級數嘅!

我哋高中呢幾年,平均約 84 ~86分 已是級1 ...

我睇番我哋中三嗰年, 級2 只係 86分,印象中級1 都只係高一分半分,

同你哋呢屆的水準真係差好遠!

但當年中三分科計,英文級1 只係85分,中文級12 更只有 81分,語文科+ LS 的分係會低d,

如何做到 平均 95分?
難度是一位識吟詩作對的鬼仔?

小鹿揀學校 發表於 23-2-6 14:40
我睇番我哋中三嗰年, 級2 只係 86分,印象中級1 都只係高一分半分,

原來係差幾分1700先真

好彩你指正,否則誤導左人

我是護書簿

小鹿揀學校 發表於 23-2-6 14:40

想請教,成績表會否有全級每科mean? 總成績mean?每科排名?
考級中間平均分要大約幾多?

擔心緊星期六家長日!

謝謝。

ppmmbb 發表於 23-2-6 16:36
想請教,成績表會否有全級每科mean? 總成績mean?每科排名?
考級中間平均分要大約幾多?
成績表是沒有任何 mean 的數據,只有排名,

我手上只有級前列的數據,而且級前列的數據比較準確,因為一個 normal distribution 的 graph,頭同尾因為人少,比較易估,但 mean 中游人數太多,誇張d講,1分之差可能已差十幾廿個位,若要我估,我估 mean 約 65~68分…

小鹿揀學校 發表於 23-2-6 08:52
係,都有筆試,包括 bible

計分有weighting ,
計要中三既考試既科目, QC 應該仲多
中, 英, 數, Phy, Chem, Bio, Geo, Life & Society, 中史, History, 普通話, PE, 音樂, ICT..... 唔記得有冇數漏
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-6 18:19
計要中三既考試既科目, QC 應該仲多
中, 英, 數, Phy, Chem, Bio, Geo, Life & Society, 中史, History, 普 ...
你上面所講的科,喇沙全部都要讀,喇沙仲要加多科 econ ....

小鹿揀學校 發表於 23-2-6 18:33
你上面所講的科,喇沙全部都要讀,喇沙仲要加多科 econ ....
唔駛考同要考,已經差好遠
QC每科都要考,除音樂同VA無筆試(都要交考試作品),其餘1x科都要筆試
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 23-2-6 18:33

同埋RS (Bible) 都計分。
PE, VA, Music 就唔計分

CPLA 發表於 23-2-6 18:46
同埋RS (Bible) 都計分。
PE, VA, Music 就唔計分
係噃,成日數漏,仲有經典的 melocida

hkpapa852 發表於 23-2-6 18:43
唔駛考同要考,已經差好遠
QC每科都要考,除音樂同VA無筆試(都要交考試作品),其餘1x科都要筆試
...
咁啦,總結一吓,

以上你講的科,LSC 都要讀同考試,再加上 LSC 要讀 econ ,bible,都要考試

VA 只在中二要交作品,

中一又要讀 D&T 木工,有同學第一堂鋸嘢已見紅…

音樂,PE 到中六年年都要考試,
音樂仲要指定學樂器 melocida ,即係下面嗰舊嘢…

回覆 小鹿揀學校 的帖子

Thanks.
‹ 上一主題|下一主題