用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 14+ 應該讀 UK Year 9 or 10
go

[英國] 14+ 應該讀 UK Year 9 or 10 [複製鏈接]

小兒在港讀緊國際學校,希望2024年9月到英國升學,到時係14+ (5月出生),上網看過又問過下啲agents,網上資料說Year 9和10都有,我看到的Year 10就多少少,agents就多數講Year 9,主要說比較多位學位,多啲學校揀之類。

我起初未做什麼資料蒐集,就心想應該去英國開始讀GCSE 兩年,即Year 10及11,應該是這樣,但原來可能要降一班入Year 9,想不通,希望知道用家們一般會怎樣選擇,我知道每個家庭也可能有自身考慮,但作為參考也好啊,謝謝。

0    0    0    0

回覆 i.c.u 的帖子

我仔2023年8月14歲,因為香港讀中文中學,所以下年去讀yr 9 ,打好英文底,習慣下先!

i.c.u    發表於 22-12-6 09:50

i.c.u 發表於 22-12-6 09:17
小兒在港讀緊國際學校,希望2024年9月到英國升學,到時係14+ (5月出生),上網看過又問過下啲agents,網上 ...
照正常年齡計(英國入學計年齡,入學嗰年9月1日足14歲)係應該入Y10。但係私校校長有收生酌情權,所以有學校肯收入Y9都唔奇。
我諗你要考慮嘅係:

- Y9係主要收生年,位多好多。Y10基本上學位總數同Y9一樣,即係話如果全部Y9直升就冇位收插班,只係得好少退學/轉校位。

- Y10得少量退學位騰出嚟收生,你認為邊啲學校會多啲Y10位呢?正常嚟講,越好嘅學校越少人走,位越少。咁有位嘅學校係咪你心儀嘅呢?

- GCSE課程係兩年嘅設計,Y10-11讀理論上夠晒。呢樣唔係問題,Y9開始就多啲時間適應。純粹喺準備GCSE呢方面,唔一定需要。

- 如果你想佢充分享受寄宿體驗,咁Y9入就可以玩足5年。尤其係Y9因為未有太大GCSE壓力,可以試多啲活動。

- 如果錢係考慮因素,咁Y10去都冇咩問題。

2jkidsfather    發表於 22-12-6 13:06
i.c.u    發表於 22-12-6 11:08

beastiebistro 發表於 22-12-6 10:01
照正常年齡計(英國入學計年齡,入學嗰年9月1日足14歲)係應該入Y10。但係私校校長有收生酌情權,所以有學 ...

謝謝,非常詳細的分析。

我都係用直接想法,好似遲咗一年畢業好唔底咁。一心都係想讀Year 10,不過學位真係可能只得少少,甚至冇,糾結中。

i.c.u 發表於 22-12-6 11:02
謝謝,非常詳細的分析。

我都係用直接想法,好似遲咗一年畢業好唔底咁。一心都係想讀Year 10,不過學位真 ...

一世人幾十年命,爭嗰一兩年其實唔爭好多,我認為冇話抵唔抵嘅。因為我係傳統英式寄宿死硬派支持者,所以我就會選擇Y9,等小朋友玩多一年。有時間可以睇下我啲日誌,我有記錄原因。

beastiebistro 發表於 22-12-6 12:28
一世人幾十年命,爭嗰一兩樣其實唔爭好多,我認為冇話抵唔抵嘅。因為我係傳統英式寄宿死硬派支持者,所以我 ...

好啊,謝謝分享,爬下你的日子誌先。

小兒在港讀緊國際學校,希望2024年9月到英國升學,到時係14+ (5月出生),上網看過又問過下啲agents,網上 ...

政府一定year 10, 私校可以選擇讀低一屆,因為私校多收你一年學費梗係開心啦。

i.c.u    發表於 22-12-12 21:56

你讀開國際學校的,英文冇可能跟唔上,如果讀低一屆,怕太悶讀得懶散

i.c.u    發表於 22-12-12 21:57

eli_leung 發表於 22-12-10 05:17
政府一定year 10, 私校可以選擇讀低一屆,因為私校多收你一年學費梗係開心啦。
...

唔係間間私校可以

如果唔係成績問題,最好跟返年齡好啲!
Year 9啲而且覺係清閒好多,可以參加多好多活動,多啲時間適應,不只英文而係環境的整體改變
但青少年自有自己的諗法,會覺得自己好似留咗班咁,家長要同小朋友有充分溝通,不過佢哋之前係唔會明白,到時亦會後恢,如果今年有報year 9,2023去讀year 9,係最好的選擇,寄可享受year 9的寄宿生活,又適齡入學,不過現在可能已經遲咗報名

i.c.u    發表於 22-12-12 21:57
2jkidsfather    發表於 22-12-10 12:45
‹ 上一主題|下一主題