用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道書院
go

真道書院

小兒現小一,打算下年插班,其實心儀真道書院想入小二目前喺將軍澳循道學校同真道書院揀其一
有冇家長分享吓邊間適合活動教學🙏

angelsarpolo 發表於 22-12-6 07:00
小兒現小一,打算下年插班,其實心儀真道書院想入小二目前喺將軍澳循道學校同真道書院揀其一
有冇家長分享 ...

其實點為之你所謂既「活動教學」?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-6 08:13
其實點為之你所謂既「活動教學」?
少功課小朋友有多閱讀的機會
英文偏向

angelsarpolo 發表於 22-12-6 09:00
英文偏向
呢兩樣同活動教學無乜關係喎?
英文偏向, 咁係咪即係想讀英小呢?

香港9成既官津小學都係津小, 只有幾間頂級名校, 同主收NCS既官津小學 (基本上都係被一般家長視為寶校既英文小學), 先係英小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

angelsarpolo 發表於 22-12-6 09:00
英文偏向
我唔了解另外一間,但真道係鼓勵閱讀,功課都少,英文比津校深一年,只有英文堂係英教

jbbmom    發表於 22-12-7 11:56

angelsarpolo 發表於 22-12-6 07:00
有冇家長分享 ...

二選其一,係插到有offer才叫選。

你考完插班,有offer先諗。