用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS留位費
go

[小學] IS留位費 [複製鏈接]

請教各位有經驗既家長
自己係N無人士,所以為小朋友多報幾間IS(都係大眾認識的傳統IS),一般留位費都幾萬或更多。

有間上星期in完,今日就收offer,都係好既學校不過唔係我最心儀。如果將來心儀嗰間派offer,轉過去就損失幾萬蚊留位費。

報IS過程心態上係咪都預咗蝕留位費?定會照讀下年再報插班?

0    0    0    0

Adiezz 發表於 22-12-5 16:05
請教各位有經驗既家長
自己係N無人士,所以為小朋友多報幾間IS(都係大眾認識的傳統IS),一般留位費都幾萬 ...

其實讀一陣去插班,好多時都要蝕留位費⋯因為插班通常係學期中叫你去,一般IS退學最少都要兩個月前通知,有啲係要一個學期前通知,插班嘅時候好多時係叫你下一個月就開學,根本通知唔切現在學校,都係要蝕幾萬蚊學費。咁諗會唔會好過啲?

mandy_ng207 發表於 22-12-5 17:05
其實讀一陣去插班,好多時都要蝕留位費⋯因為插班通常係學期中叫你去,一般IS退學最少都要兩個月前通知, ...

謝謝,明白你意思
除非Y1 有offer等到Y2先轉,否則都會蝕。

因為係第一個offer,而且都係好既學校,我都會接受先,將來好彩有其他選擇再諗

如果等緊果間係你心儀,都係會預sit,我果時都一樣

同埋如果第一間係熱門學校, 我都會俾左先

預左會蝕一間。不過最多都係蝕一間。所以都要諗清楚,因為你考幾間呀。

hetiebaby 發表於 22-12-8 09:56
如果等緊果間係你心儀,都係會預sit,我果時都一樣

謝謝
因為間間出offer時間唔一樣(12月中、1月中、5月中),要諗得好清楚先留位
我諗都要預損失留位費

有的時候也是要看跟學校的緣分

如果報名的都是真正會想去讀的學校,不管哪一間先錄取都可以接著,日後有其他option再考慮

我家兩個小朋友其實沒有浪費過留位費,因為目標非常明確,幼兒園/升小都只報名1-2家我們覺得最適合小朋友的學校,最終去了第一個給offer的學校

mattmm 發表於 22-12-8 17:33
有的時候也是要看跟學校的緣分

如果報名的都是真正會想去讀的學校,不管哪一間先錄取都可以接著,日後有其 ...

本身諗住報2間,但N冇報報下有啲Panic,就報多咗兩間。呢幾間都係傳統IS ,所以有offer呢間唔係最想要但最後會入去讀都接受到

Adiezz 發表於 22-12-8 15:39
謝謝
因為間間出offer時間唔一樣(12月中、1月中、5月中),要諗得好清楚先留位
我諗都要預損失留位費

建議留一間就得,如果目標明確。
‹ 上一主題|下一主題