用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真小 VS 音小 (至急救援~!)
go

九真小 VS 音小 (至急救援~!) [複製鏈接]

各位大大,
在九真小及音小之間應如何取捨呢?
此問題已困擾了兩三個星期,
望各位可以從學術,校風或發展方面給予一點意見。
另外對於女校,
會對小女個人發展產生特別影響嗎?
還是沒有特別,不用擔心呢?
或者問題或會有些笨,敬請見諒,希望有高人可指教一下。
感恩感恩。

5    0    0    0

我會選九真,升中進可攻,退可守。
女校唔使担心校風。

回覆樓主:

九真小
如果直上,兩間中學差不多banding, 但九真免費,位置亦較佳。
另外,九真小有呈分讀得好可外闖,音小一讀十二年,中途要轉走比較難

RandyGeralt 發表於 22-12-5 15:57
各位大大,
在九真小及音小之間應如何取捨呢?
此問題已困擾了兩三個星期,

至於女校,視乎喜好。有些家長有偏好。
我自己就中意小學男女校,中學單性。

回覆 RandyGeralt 的帖子

男女校or 女校 係個人喜好, 如果你已經對女校有一定concern, 咁你要諗下升埋九真中學就讀足咁多年女校, 不過九真小有呈分, 到時升中想轉返男女校都可以
音小冇呈分, 想轉去其他中學, 基本上都係考直資中學為主, 亦都可以參加自行。
兩間中學banding都唔錯, 九真進取D, 音小一條龍壓力細D

我都有呢兩間offer, 九真小係男女校, 不過好少男仔, 細校, 好谷, 但升中成績好, 最差都有九真中, 屬B1B。
音小係happy school, 但中學DSE 成績好似只是中上, 近年有所進步, 但印象中都不及九真中... 聽聞兩間學校都好有愛心, 睇你想唔想畀小朋友多D音樂訓練, 同埋讀得輕鬆D, 如果係就選音小, 想成績勁就九真, 如小朋友 handle 到都應該讀得開心。

請問有九真中每年大約收幾多九真小的數字嗎?

smellywhale 發表於 22-12-6 10:33

我都有呢兩間offer, 九真小係男女校, 不過好少男仔, 細校, 好谷, 但升中成績好,  ...
九真中都只係剛站穩B1C水平, 未有耐達B1B水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

https://   
dse.
bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/167

請問呢個準確嗎?

九真好似近年先轉英中?
音中今年dse 成績不俗,都有1b~1c

九真比較谷/傳統,音小"相對"上輕鬆

有冇呈分?男女校or 女校?係考慮因素

smellywhale 發表於 22-12-6 15:54

https://   
點解你認為佢準呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實我都不是太清楚。請問有更加準確的reference 嗎?
另外想問下音中屬於Band 幾?

音小不用擔心呈分,輕輕鬆鬆入 B1 中學。

音小功課不多,但有很多評估和默書,英文有 unseen dictation, 中英文有背默,並非想像中那麼 happy.

如果你不想接龍,亦可中途去叩其他學校的門。

回覆 smellywhale 的帖子

2022 DSE 音中好過九真中, 如只看公怖的科目...

如果小朋友/家長谷得,就九真。想輕鬆啲,就音小。

九真功課測考好多,全年無休。

感謝各位大大的分享,
令我多了角度思考。
不過我又多了一個迷思。
既然九真小/中都係甘谷啲學生,
音小連呈分試都不用考(壓力及用功呈度應該較少吧)。
但點解最後成果會係大家都係B1C水平嘅呢?
係音小/中教學特別有技術?
定果啲評級網有可疑呢?例如Big Exam.

RandyGeralt 發表於 22-12-6 22:07
感謝各位大大的分享,
令我多了角度思考。
不過我又多了一個迷思。

D band 1 b/c 一向都彈上彈落嫁啦,有咩出奇呢? 所以band 1 就好,係都要細分既話,係啦,信邊個?!(emoji)

Band 1A 本來就同b/c 有點距離,但b/c 差唔多啦….

聽聞九真小有三分一至一半學生都不會升九真中, 會去男女拔, 德望, 香港真光... etc
考不到更好的才會直升去
九真中, 所以谷唔係冇用的。

smellywhale 發表於 22-12-7 09:06

聽聞九真小有三分一至一半學生都不會升九真中, 會去男女拔, 德望, 香港真光... e ...
間間直資私立小學都吹噓到自己有半級人升中考入名校, 但現實呢?
除咗寫個校名出嚟, 夠唔夠膽好似3私1直開晒校名列晒入讀人數?

不過如果你計埋音小學費同九真小差不多(好似平D), 但音小校舍地方大五倍, 設施完善好多, 男女數目又平均啲, 咁音小真係抵讀好多, 但如果你想小朋友有機會升讀B1A 神校中學, 咁就九真小。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊