用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 死亡之卷中文科真係咁難?
樓主: baby2baby
go

死亡之卷中文科真係咁難? [複製鏈接]

天外之人 發表於 22-12-21 11:25
回覆 10090 的帖子

對,我亦覺得冇咩大問題.(可能我對小朋友認知中文方面太有信心吧) ...

你小朋友中幾? 對中文有信心少了煩惱。

回覆 Rpp 的帖子

中五了.
其實高小時候都已經OK,初中更得知都可以出文章供人欣賞(幾本有我孩子的文章,還放在我的書櫃內間中閱讀),所以便對佢中文更冇咩問題.不過好似那位作者林黛嫚所講,一百個讀者就有一百個專業評審,個個都有自己專業意見及評價,所以好唔好~~~~~隨緣囉,文化修養自己覺得OK就好.

天外之人 發表於 22-12-22 14:39
回覆 Rpp 的帖子

中五了.

我個細嘅讀中文小學以為中文一定無問題,但係如今佢d吹水中作有80分,錯別字就全班第一名,一篇文閒閒地有20個錯字。字體又明顯差過小學嘅時候,嚟緊搵個中文導師執執先掂。

回覆 Rpp 的帖子

咁勁,香港既中文早早攪唔好,之後又受好多口語化影響(電視劇/youtude/朋友及自己講野等等),隨時都影響很大. 真係好似我在其他話題所講,就算揾到考5**中文老師,都未必真正可以糾正問題所在.我都冇揾過中文老師,所以都冇得介紹,我那位普通話朗誦考核員朋友,都已經唔教中文啦,得知因香港家長咩都太急進,咩都想要即刻有效果,呢種學習方式佢唔認同所以多多錢唔再教人.

tkinwong 發表於 22-12-9 18:56
好耐之前有新聞跟進過,白話文閱讀理解,問返個作者,作者都答錯或唔識做。

文言文靠背誦,點都有啲分。

YES!! 作者都唔知答案.

覺得中文科有D甲硬黎

應該私補定去補習社好?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊