用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KLN3 女生的選擇
樓主: ha930
go

KLN3 女生的選擇   [複製鏈接]

2010YL 發表於 22-12-5 12:38
回覆 ha930 的帖子

因音樂&視藝不太好, 仲未計標準差, 如果2線小學, 應該係B1C, 但如果係3線小學, 有機會變左B2A喇, 要睇前2-3年有幾多升到B1中學先作準, 問清楚老師個2科平均分幾多, 如果高過平均分, 咪當無事發生, 但低過平均分就要計清楚係咩banding

P.S. 原來係小五,咁放多D時間係音樂&視藝啦

有問過老師, 全級80人, 考前25 都是 Band 1, 26-30 是邊緣人, 但是根據往績, 前40名都可以考到 Band 1 直資, 所以即使被視藝和音樂拖低了, 我估阿女這個成績應該也有 1B 吧~

0030 發表於 22-12-6 11:41

明年等你報喜~
我都希望能報喜, 不過應該是後年

那我明年報喜先

ha930 發表於 22-12-6 11:15
明白的, 所以一直有補開中文, 唔補可能連 8 字頭也不保~
文言文又唔太擔心, 因為小四開始學校每個 term 都 ...

小學既中文, 同中學既中文要求, 係兩回事...... 早D去搵D中學中文練習睇下就會明

就算小學中文好勁, 一上到中學都可能中文都會出事, 尤其係英小學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

0030 發表於 22-12-6 11:49

那我明年報喜先
細果個今年小六?

yes

hkpapa852 發表於 22-12-6 11:51
小學既中文, 同中學既中文要求, 係兩回事...... 早D去搵D中學中文練習睇下就會明

就算小學中文好勁, 一上 ...
明白, 謝謝您~

0030 發表於 22-12-6 11:53

yes
咁等你明年報喜~

要等 7月了

提提楼主,其实山上三宝,边间都要放乙一,才有机,乙二应该冇机会。

travelman 發表於 22-12-6 13:06
提提楼主,其实山上三宝,边间都要放乙一,才有机,乙二应该冇机会。
知道的, 華英太自由不適合我女兒, 所以一直沒考慮過, 謝謝提醒~

我係開平用家, 暫時唔覺谷 wor, 功課量日日唔同, 同埋好多功課唔係第二天就交, 有時限, 又唔覺好多默書, 可能我小朋友唔係最 top 兩班, 中一我冇插手默書, 統測, 小測我仔唔會講, 又唔見佢溫書 ...
但開平真係多活動, 小朋友既時間管理好緊要, 我仔都仲未學懂, 佢每晚都可以在 10:30 上床睡覺.
剛剛完統測, 只炒了科中史, 其他合格多小小, 數學 7X, 英文 8X.

拿拿利 發表於 22-12-6 15:07
我係開平用家, 暫時唔覺谷 wor, 功課量日日唔同, 同埋好多功課唔係第二天就交, 有時限, 又唔覺好多默書, 可能我小朋友唔係最 top 兩班, 中一我冇插手默書, 統測, 小測我仔唔會講, 又唔見佢溫書 ...
但開平真係多活動, 小朋友既時間管理好緊要, 我仔都仲未學懂, 佢每晚都可以在 10:30 上床睡覺.
剛剛完統測, 只炒了科中史, 其他合格多小小, 數學 7X, 英文 8X.
中一已經有分精英班嗎? 想問問是否必須要學一種樂器同一樣運動? 多唔多抄寫的功課? 中文同英文又無教快教深呢? 測驗的答題要唔要背好多書呢? 不好意思, 好像問得太多問題了謝謝你的分享~

回覆樓主:

朋友今年中一NPL,好谷呢。。
另一位福中,又係忙到嘔。。
我估而家多數b1都忙。。
我有心理預備阿囡升中會忙到震,但竟然係功課好少,非常意外。。
不過小測都密

ha930 發表於 22-12-6 11:47
有問過老師, 全級80人, 考前25 都是 Band 1, 26-30 是邊緣人, 但是根據往績, 前40名都可以考到 Band 1 直 ...
你要諗辧法攪攪VA同Music, 呈分排名同級排名唔同, 呢兩科成績唔好, 可能會令呈分排名大跌 (校內級5變呈分級15, 甚至25)
基本上要各科平均, 個名次先會似樣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-6 11:51

就算小學中文好勁, 一上 ...

我哋中小都出事喇。

Rpp 發表於 22-12-6 15:30
我哋中小都出事喇。

DSE中文係非一般既要求, 否則唔會咁多年達3率都係得40%左右

所以我近年都強烈建議D升小家長唔好重英輕中 (不過佢地普遍都唔會理)

hkpapa852 發表於 22-12-6 15:25
你要諗辧法攪攪VA同Music, 呈分排名同級排名唔同, 呢兩科成績唔好, 可能會令呈分排名大跌 (校內級5變呈分級 ...
音樂仲可以多溫習樂理提升一下, 但視藝真係唔知點搞好, 她的同學畫的畫真係好靚, 但阿女真係無天份, 次次都係得7字頭, 最好果1-2次都係80-85

jesswu 發表於 22-12-6 15:23
朋友今年中一NPL,好谷呢。。
另一位福中,又係忙到嘔。。
我估而家多數b1都忙。。

邊間 Band 1 中學咁好? 能分享一下嗎?
福中也超忙??? 咁你知唔知匯基(東九龍)忙唔忙呢?

ha930 發表於 22-12-6 15:37
音樂仲可以多溫習樂理提升一下, 但視藝真係唔知點搞好, 她的同學畫的畫真係好靚, 但阿女真係無天份, 次次都 ...
呈分成績, 如果有一科比"平均成績"差或只係相約, 其實已好大件事
如果VA平均分係75, 但75以上有30人, 你女兒只有75, 咁個科排名就係跌到31, 足夠接後至少幾個排名

‹ 上一主題|下一主題