用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KLN3 女生的選擇
樓主: ha930
go

KLN3 女生的選擇   [複製鏈接]

jesswu 發表於 22-12-6 04:07
你小朋友同我個有d似。
我小朋友又係慢,滋油,踢兩脚先郁一郁。
小學6年每次考試每科未試過溫多過半日。
小朋友明顯係保留實力..

HK-MAN 發表於 22-12-6 08:38
小朋友明顯係保留實力..

真係似鬼上身換了一個人。
以前求佢比我同佢溫,溫唔哂叫佢頂多半粒鐘佢話好攰耍瞓
雖然上左中學第一次UT未考,唔知佢讀成點,但放左學唔返屋企去自修室做野到夠鐘食飯先返,呢下態度的改變令我好amazed. 就算考得唔好,我已比左佢100分。

jesswu 發表於 22-12-6 08:44
真係似鬼上身換了一個人。
以前求佢比我同佢溫,溫唔哂叫佢頂多半粒鐘佢話好攰耍瞓  
雖然上左中 ...
鬼上身要唔要介紹個師父比你識....

jesswu 發表於 22-12-6 04:07
你小朋友同我個有d似。
我小朋友又係慢,滋油,踢兩脚先郁一郁。
小學6年每次考試每科未試過溫多過半日。

你果間即使考中間, 都已經比很多二/三線的級頭好多了~

而且我女兒不止花半天來溫習, 我是拖長時間慢慢陪她每天溫習一小部份, 才能考到靠前位置。

lot888 發表於 22-12-6 08:32
樓主果偏向官津,建議先聚焦音樂,美術,後中文。音樂美術太重要,绝不能低於mode。因為會直接拉低RO,結果 ...
我女是在二/三線英文私小讀書, 升中其實直資/津校我都可以的, 最緊要係適合她, 因為她英文好,而且不喜歡中文,  所以想找英中。

ha930 發表於 22-12-6 09:52
我女是在二/三線英文私小讀書, 升中其實直資/津校我都可以的, 最緊要係適合她, 因為她英文好,而且不喜歡中 ...
認真諗諗, 唔鍾意中文都要諗點應付本地學制就算係英中, 初中都要讀中文, 中史, 高中既中文更係必修科
重英輕中, 去到中學就知好陰公

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 0030 的帖子

開平谷緊上B1A,壓力大過其他B1A真係唔奇。

回覆 worldcat 的帖子

樓主第一心儀開平,第二1B讀開平我覺得應該ok~但開平我知道系出名谷的

再多口講句,現一般家長重英輕中,這是理解。除非決定初中外升或一定唔考DSE,否則真係要操好中文,初中一接觸文言文就更大問題,更冇興趣。

回覆 0030 的帖子

阿囝識個幾位B1A~B1B學生入到去(唔係B1A),都讀到叫晒救命。唔係自動波的小朋友,真係諗清楚先。自動波都要接受大量操練先好。

仲有,唔係樓主心儀。係樓主個女心儀。
不過小朋友都係小五,下年睇多幾間再睇下成績先再決定。呢段期間做父母就多了解其他學校,之後同小朋友做多啲思想工作。

正如,自己同阿囝上一兩年都係一心以旅中為目標,但到臨門一腳佢話唔想/唔會入。都到中學,唔通仲要迫佢入一間唔想入的學校咩。

開中不敢念,谷不起,也谷不慣小朋友心儀比家長心儀更重要,尊重小朋友的選擇,畢竟書系他們讀,萬一有咩事,想賴都無得賴,系你自己的選擇喔~一句ko

hkpapa852 發表於 22-12-6 09:57
認真諗諗, 唔鍾意中文都要諗點應付本地學制就算係英中, 初中都要讀中文, 中史, 高中既中文更係必修科
重英 ...
其實一直有想辦法搞好中文, 亦都知道 DSE 不能避免中文,所以試了不同的補習社, 暫時叫做 keep 到8字頭。

0030 發表於 22-12-6 10:32

樓主第一心儀開平,第二1B讀開平我覺得應該ok~但開平我知道系出名谷的 ...
不是, 我第一心儀是迦密,然後是NPL, 開平第三,但我女兒喜歡開平多一點~

lot888 發表於 22-12-6 10:37
再多口講句,現一般家長重英輕中,這是理解。除非決定初中外升或一定唔考DSE,否則真係要操好中文,初中一 ...
明白的, 所以一直有補開中文, 唔補可能連 8 字頭也不保~
文言文又唔太擔心, 因為小四開始學校每個 term 都有教1-2篇, 所以叫做有接觸過~

回覆 ha930 的帖子

那自一迦密,自二開平啦~顏寶玲報左先,到時有offer再考慮津校定直資~

worldcat 發表於 22-12-6 10:49
回覆 0030 的帖子

阿囝識個幾位B1A~B1B學生入到去(唔係B1A),都讀到叫晒救命。唔係自動波的小朋友,真係諗清楚先。自動波都要接受大量操練先好。

仲有,唔係樓主心儀。係樓主個女心儀。
不過小朋友都係小五,下年睇多幾間再睇下成績先再決定。呢段期間做父母就多了解其他學校,之後同小朋友做多啲思想工作。

正如,自己同阿囝上一兩年都係一心以旅中為目標,但到臨門一腳佢話唔想/唔會入。都到中學,唔通仲要迫佢入一間唔想入的學校咩。

是的, 開平暫時是我女心儀的, 可能多看幾間她又會改變想法, 我開 post 是想問問大家的看法, 看看有沒有過來人或用家分享, 讓我可以多了解這些學校。
明年小六, 看呈一、二成績再決定也不遲, 現階段只想多作了解~

0030 發表於 22-12-6 11:17

那自一迦密,自二開平啦~顏寶玲報左先,到時有offer再考慮津校定直資~ ...
只是怕自一沒機會, 除非呈分試能再提升提名, 但是我女沒口才, 看來機會很渺茫
大抽獎的話, 迦密和開平只能二選一, touch wood 如果抽唔中, 就兩間都落空了

迦密個人覺得要求幾高下,試下無妨了,博過中不中都抵了

0030 發表於 22-12-6 11:28

迦密個人覺得要求幾高下,試下無妨了,博過中不中都抵了 ...
是的, 最多到時看大抽獎有沒有緣份入到迦密吧

明年等你報喜~
‹ 上一主題|下一主題