用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KLN3 女生的選擇
樓主: ha930
go

KLN3 女生的選擇   [複製鏈接]

bananaGi 發表於 22-12-8 17:22
我都想問下...
科科95/9X, 但中文斷腳80. 咁當BAND幾??
應該睇排名,和小學人數以及過往升中派彩記錄去(估)計是否B1A.
分數不是重點,排名才是.(排名包括總排名和科排名,總排名睇到大概,科排名影響呈分即每科不要落後主車群,避免負分,即最理想是每科平均地高出各科平均分)

HK-MAN 發表於 22-12-8 17:37
如果中文個個同學都斷腳,依依係1a…相反個個同學都95以上…就曲街了…15*9=135 ...

一針見血

150人有20個9X,... 40個8X .....

曲街了

medicine 發表於 22-12-8 17:44
應該睇排名,和小學人數以及過往升中派彩記錄去(估)計是否B1A.
分數不是重點,排名才是.(排名包括總排名和科 ...

最弊去INTERVIEW.... 人地見到個B字,,,, 好礙眼呢

bananaGi 發表於 22-12-8 17:51
最弊去INTERVIEW.... 人地見到個B字,,,, 好礙眼呢

唔一定!2個女中作/中閱卷 C都出現過。
最多咪畀校長兜口兜面話 乜乜科甘差 但最後有學校收(不是大抽獎)

分享出黎等攞住C同學仔都唔洗甘灰,有成功例子

上左岸唔差在最衰都講埋,有一張成績表操行C左。  講出嚟想同大家知道,唔係一定衰緊考唔到學校。甘當然最好就唔好好似我衰妹有啦!

bananaGi 發表於 22-12-8 17:22
我都想問下...
科科95/9X, 但中文斷腳80. 咁當BAND幾??
我女又係中文斷腳,不過中文成績比她好的,全級應該得十個度,全級 80人,咁算唔算太差?

回覆樓主:

音樂同視藝真係難搞過中英數常,早啲plan定咪俾呢兩科拖後腿(尤其是band 1男生)

以下係少少分享:
音樂 -有啲學校考唱歌、樂器演奏和筆試(考樂理和上堂教過的曲目),最好早啲打聽吓方便準備。有啲學校樂理考得幾深,又多同學有最少五、六級樂器旁身,如果無出去學,呢科唔易高分。

視藝-畫畫 &做手工同樣無得速成,單靠學校少得可憐嘅視藝堂,學得好唔容易。可能的話,早啲揾間口碑好嘅畫室或老師學好基本功,例如掃描、油粉彩、廣告彩,甚至水墨畫。早啲問校方或高班家長視藝呈分試大約考咩類型作品,再出去揾畫室老師prep定有關技巧,甚至諗定點畫。

ha930 發表於 22-12-8 19:36
我女又係中文斷腳,不過中文成績比她好的,全級應該得十個度,全級 80人,咁算唔算太差? ...

唔算差啦!只係冇英數常甘好。我女之前中文長期斷腳7尾8頭。好過佢應該多過10幾個。最緊要其他級前唔會科科高企,大家點都有某科弱,我地係級頭先科科強,所以女先企到Top10。

反而要留意,呈分音樂2視藝3=5,差唔多等如 常6。 即係話如果視藝音樂弱,隨時畀人拋離呈分名次。

kirstyau 發表於 22-12-8 19:50

唔算差啦!只係冇英數常甘好。我女之前中文長期斷腳7尾8頭 ...
我女學校只有級一是科科第一,其他級十內的其他科都係 9字,或 85以上

P師奶 發表於 22-12-8 19:41
音樂同視藝真係難搞過中英數常,早啲plan定咪俾呢兩科拖後腿(尤其是band 1男生)

以下係少少分享:
女兒學校音樂科成績分配:唱歌50%,筆試40%,工作紙10%,她主要是筆試考的一般,大約拿取6-7成半分數,唱歌和工作紙基本上能拿到9成以上分數,總分是八十頭。
至於視藝,因為老師沒有預先通知題目,一個作品定分數,所以有點難搞。

ha930 發表於 22-12-8 20:20
女兒學校音樂科成績分配:唱歌50%,筆試40%,工作紙10%,她主要是筆試考的一般,大約拿取6-7成半分數,唱歌 ...

音樂筆試,估計有考聆聽,要了解下女音樂書學緊咩, 我地小學好多有學樂器嘅同學聆聽筆試都接近滿分。真係一分都不能少。 如果唔識數 拍子音調 睇譜 樂理  最好搵識音樂嘅朋友補下習。音樂呈分 有d考埋作曲,冇樂理底好輸蝕。

kirstyau 發表於 22-12-8 19:23

唔一定!2個女C都出現過。

師姐in成邊幾間?

bananaGi 發表於 22-12-8 23:18
師姐in成邊幾間?

其實喺EK講過   唔講了。

ha930 發表於 22-12-8 19:36
我女又係中文斷腳,不過中文成績比她好的,全級應該得十個度,全級 80人,咁算唔算太差? ...

你都未呈分 唔洗驚

bananaGi 發表於 22-12-8 23:21
你都未呈分 唔洗驚
都驚嫁,下學期就殺到埋身啦

Poyau 發表於 22-12-8 12:05
以上分享有例子 要上網頁版看
將例子輸入 Excel 可得出相同結果
問了老師, 視藝科全級最高分和最低分的差距只有15分, 而音樂科是20分。
我在 Excel 試過輸入一些分數, 最高分和最低分的差距越少, 標準分的差距也跟着變細了

例子一:
最高分 95, 最低分 60, 平均分 75.6, SD 7.681146
最高標準分 2.526, 最低標準分 -2.031

例子二:
最高分 100, 最低分 85, 平均分 91.96, SD 4.363485
最高標準分 1.843, 最低標準分 -1.560

想問問, 是不是全級最高分和最低分的差距越少, 對整體成績的影響也越細?

回覆 ha930 的帖子

以我非常有限知識。高低差距小正是問題精結。張個bell shape一拉開,低分就被拉到好後,如果係一個left skew 就更大鑊,要乘負數。所以一定要比mode,唔係mean高。如錯誤,請糾正。

lot888 發表於 22-12-9 17:15

以我非常有限知識。高低差距小正是問題精結。張個bell shape一拉開,低分就被拉到好後 ...
left skew 是什麼? 不太懂

意思係高中低成績分佈唔平均,大部份同學拿高分,只是一小撮人拿低分。這情况下,拿低分的就被飛到好後,直接拉低级排名。相反,中英數常正常分佈較闊,bell shape未必要怎樣調整,只直接乘比重分99932。

lot888 發表於 22-12-9 17:31

意思係高中低成績分佈唔平均,大部份同學拿高分,只是一小撮人拿低分。這情况下,拿低 ...

例子一:
最高分 95, 最低分 60, 平均分 75.6, SD 7.681146
最高標準分 2.526, 最低標準分 -2.031

例子二:
最高分 100, 最低分 85, 平均分 91.96, SD 4.363485
最高標準分 1.843, 最低標準分 -1.560

我女學校的視藝科是類似例子二,高低分只相差15分, 即係算唔算分佈唔平均呢? 因為我計出來最高和最低的標準分差距是 1.843 & -1.560, 是不是比例子一對整體的影響細了呢?

剛好相反,例子2,SD細,受條curve影響較大。但要了解人數分佈,看看mode在那裏,如mode超前mean很多,那攞低分就大件事。again,極有限知識,有錯請糾正。
‹ 上一主題|下一主題