用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教最遲趕及享有大學本地生收費資格,最遲要在幾多歲或Y ...
go

[英國] 請教最遲趕及享有大學本地生收費資格,最遲要在幾多歲或Y? [複製鏈接]

請教最遲趕及享有本地生收費資格
,英國讀大學小朋友要最遲要在幾多歲或Year?要在英國讀書
?

Hello,如題目, 請問有冇家長可解答,最遲幾多歲或Year?要在英國讀書? 才能夠趕及享有英國讀大學本地生收費(Home student fee) 資格
如我小朋友是在201110月頭出生,今年香港讀小六,下年升讀中一
BNO去英國讀書, 最遲要讀Year?, 才能趕及英國本地生收費
謝謝解答.
Thanks in advance.

2    0    0    0

tswt 發表於 22-12-4 13:36
請教最遲趕及享有本地生收費資格,英國讀大學小朋友要最遲要在幾多歲或Year?要在英國讀書?

攞到永居就可以,即係要5年,亦即係y9 就要晌英國讀

請教最遲趕及享有本地生收費資格,英國讀大學小朋友要最遲要在幾多歲或Year?要在英國讀書?

BNO 係5+1,即六年,中學讀七年,入大學時要有永居,2023年year 7的話⋯⋯2030年9月入大學減六年,預鬆少少

cfs 發表於 22-12-4 15:23
BNO 係5+1,即六年,中學讀七年,入大學時要有永居,2023年year 7的話⋯⋯2030年9月入大學減六年,預鬆少 ...

唔係6年,係5年,攞到永居就可以,另外以visa批嗰日開始計,批咗可以過幾個月先出發

醒目開學勳章 貢獻勳章

local fee 要求係 (1) 有永居/英籍身份 (2)入學前常住英國3年
如果係bno visa path,就係5年後,永居批出先算
而聽人講,手續需要約4-6個月時間

即係話 Y8 嘅3月前要已批出visa (你批出咗,半年內到埗就會以批出日計算永居,當然,自行計算頭一年仲有無出境buffer 去旅行啦~)

不過呢,如果計得盡過頭,入大學個1/9 都未收到永居批出,亦可申請defer 學位一年,咁就一樣可以俾local fee 喇
多口提多句:南、北 (scotland) 學制唔同,月份cut offer 年級唔同 (南係 1/9,北係1/3),樓主孩子10月出生,如果想再慳d學費,就要S1 學期中插班,即係一年後呢個時間左右
恐龍家

sleung2020 發表於 22-12-4 15:47
唔係6年,係5年,攞到永居就可以,另外以visa批嗰日開始計,批咗可以過幾個月先出發
...

唔係5年完成先正式申請,所以叫做5+1咩申請時間又要睇到時佢哋手腳快慢。批左遲少少出發又要計180日果啲嘢太麻煩

小曳人 發表於 22-12-4 16:09
local fee 要求係 (1) 有永居/英籍身份 (2)入學前常住英國3年
如果係bno visa path,就係5年後,永居批出先 ...

有朋友t1申請永居,第二日就批咗

醒目開學勳章 貢獻勳章

sleung2020 發表於 22-12-4 16:13
有朋友t1申請永居,第二日就批咗
呢d緣份嘅野,預鬆d好d

2jkidsfather    發表於 22-12-27 09:45
恐龍家

小曳人 發表於 22-12-4 16:17
呢d緣份嘅野,預鬆d好d
多謝各位家長及高人的解答

根據最後的答案,   再次確實清楚一問?   如我小朋友在英格蘭讀大學,最遲要在2030年9月1日減五年, 即2025年9月1日前。再預多半年批出VISA成功, (
答案是在2025年3月1前做好VISA往英國讀書就OK啦)?   

tswt 發表於 22-12-4 17:51
根據最後的答案,   再次確實清楚一問?   如我小朋友在英格蘭讀大學 ...

機關算盡
卻難料BNO政策是否永遠不變

根據最後的答案,   再次確實清楚一問?   如我小朋友在英格蘭讀大學 ...

差唔多,而家申請好快批,可以計劃3月頭申請,如果去英國讀公校,就5月去英國,揾定學校準備9月開學,如果私校,去之前揾定學校,跟住暑假過去

sleung2020 發表於 22-12-4 19:12
差唔多,而家申請好快批,可以計劃3月頭申請,如果去英國讀公校,就5月去英國,揾定學校準備9月開學,如果 ...
明白,   各位家長及高人的解答

時間應該剛剛夠,但你要考慮多一樣野 -- 就係英國人做野會慢/ 會錯/ 會亂. 你黎到就會明白  
建議你再預鬆少少好d,最怕開學前仲未批就大鑊

回覆 tswt 的帖子

路過,不敢多加其他意見,只說說自己兒子及朋友情況,兒子是2021 年9月用student visa 來London 讀書,2020 年10月報UCAS, 2020年12月取得conditional offer 時,  講明用international fee 來取錄他。另一個朋友用dependant Visa申請,( 當時應該預2021 年8月會取得永居),大學也是用International fee的身份取錄他,因為以報ucas 當刻作準; 雖然他最後是在2021年9月開學前取得永居,但吊詭之處是學校俾Offer係 用International 嘅quota,所以他最後也只能沿當初同意的條款下( 即international fee)讀完整個學位。所以,其實大學有一條大家可能疏忽的條款就是學生報ucas 時,已經是永居,學校才能用local fee 嘅quota取錄你,當然你也可以在接受uni offer 時直接去問一問大學,如果我在開學前可以是永居,你會將我轉回local fee 嗎?有網友曾回覆過我,大學方面是不會接受的 ;相信原因大家都明白是學費的差異,直接影響大學收取國際生/本地生的比例。
所以,year 8 我覺得是最遲需要來U.K. 讀書, 以確保報ucas 時是永居身份。不是year 9了。
小小愚見而已
祝一切順利

cantona2001    發表於 22-12-27 14:06

cfs 發表於 22-12-4 16:10
唔係5年完成先正式申請,所以叫做5+1咩申請時間又要睇到時佢哋手腳快慢。批左遲少少出發又要計180 ...

借問聲,申請時是否要考個咩試?要熟悉英國文化和歷史
http://hk.myblog.yahoo.com/

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-12-27 12:04
借問聲,申請時是否要考個咩試?要熟悉英國文化和歷史
Life in the UK Test

我都是路過, 講吓我仔的經驗, 佢Y7已在UK讀, 到入U前已在UK讀書7年, 但他是住boarding school, 没有自己的屋, 無交水電煤的帳單,在UK經常生活的定義好似是不包括Education的, 結果有3間U收他,只有其中一間肯以local student的status 收他, 其餘兩間要收international student fee, 所以大學自己都有決定權以什麼status 收個別學生的. 這例子只是個人經驗供分享而已!

peggy 發表於 22-12-27 14:09
Life in the UK Test

謝謝告知,是否吾pass就要再test,直至pass止?
http://hk.myblog.yahoo.com/

lamb2003 發表於 22-12-27 15:42
我都是路過, 講吓我仔的經驗, 佢Y7已在UK讀, 到入U前已在UK讀書7年, 但他是住boarding school, 没有自己的 ...

佢有冇英國嘅永居權?

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-12-27 17:40
謝謝告知,是否吾pass就要再test,直至pass止?
直至pass為止
‹ 上一主題|下一主題