用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區2,3線級頭三 對 區內一線級二十,三十 ...
樓主: BSCYL
go

地區2,3線級頭三 對 區內一線級二十,三十   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-12-3 21:16
乜唔係話M1係statistics多啲,啱business, econ嗰啲,M2深d,啱工程、Pure science嗰啲?我唔係好識,以為 ...
數學,是一里通百里用.
需記得有個前提,數學掂的人

medicine 發表於 22-12-3 21:17
數學,是一里通百里用.
需記得有個前提,數學掂的人

但大學唔同嘅學系收生,對M1定係M2, 係咪有偏愛先?

medicine 發表於 22-12-3 18:55
這一間相對來講是低調而務實的B1A(不像某些曾經輝煌的"名"男校,不願面對下滑的事實,玩藝術公佈成績) ...

念念不忘,必有回響

DD仔 發表於 22-12-3 21:17
我個人睇法咋,其他學校未必值,但SPCC又點同呢?
睇來需要對人的智慧或者講智力或者講資質和知識的分別需要更多的認識.

有智慧未必有知識.但再多資源培養一定不會改變智慧本身.

medicine 發表於 22-12-3 21:22
睇來需要對人的智慧或者講智力或者講資質和知識的分別需要更多的認識.

有智慧未必有知識.但再多資源培養一 ...

太深奧了,可唔可以淺白啲再講一次?

回覆樓主:

睇到咁多,可想而知不論家长及小朋友,為了不同学校浪费好多资源/时间/精神/自由,最可悲未必真係学以自用,祗為了表面成绩而已。

DD仔 發表於 22-12-3 21:25
太深奧了,可唔可以淺白啲再講一次?

現時的中學,對於培養考DSE是足夠應付.(這不是數十年以前,比的是有無得讀)
直資,如SPCC,交學費從而多了一部分資源,但再多的資源是不會提高學生本身的資質.

最前列的學生睇本身資質多於睇資源,(當然,講環境即朋輩影響等因素一定有,亦不是否定資源多.誰都明白資源多一定有好處,)

資源在小學階段可以大幅提高知識水平,講白了即好多時候是比有或無(別人普通小學未學到/過),而不是比知識的深奧.而中學科目增多知識加深,就不再是學快一年半年就可以拉開差距了.

個人認爲主要是收生的差別,而不是學校的區別:一年收120個外來生,還有中學的插班.假如這120個以上學生全部科目能拿到5+,是幾多的5+%?(有人會講IB分了最勁的學生,藉口多而美麗?)

如果學校這麽神,那麽小學部分豈不是更多的5+?即是講,如果"SPCC又點同"的話,讀六年可"山鷄變鳳凰",那麽小學個部分讀12年豈不是個個不是"龍"騰就是"鳳"舞?
再來數學模型分析:
(A)小學直上學生.(包括小學插班).
(B)中一外來新生.
(C)中學外來插班新生.

雖然各部分的具體人數無從考究,占比分佈無法考證.但亦可思考以下問題:
(1)該校DSE人數,ABC各部占比.
(2)ABC各部5+的高低.
(3)中學半途離校放洋的ABC佔比.

應該不難估計:C是DSE5+最高.哪個最低?半途離校放洋A最高,C最低.

67%的5+率,其實是少少失望,假如學校是神的話.

但假如認爲只是靠校"名"吸引外來生從而拉起了整體5+,那麽是滿意的及容易解釋整個分佈.

天外之人 發表於 22-12-3 22:38
睇到咁多,可想而知不論家长及小朋友,為了不同学校浪费好多资源/时间/精神/自由,最可悲未必真係学以自用 ...
素來知道閣下

但,是"學以之用"還是"學以致用"或"學以自用"?搞掂先啦

DD仔 發表於 22-12-3 21:19
但大學唔同嘅學系收生,對M1定係M2, 係咪有偏愛先?
有無偏愛我無考究,因認爲兩者之間沒有鴻溝.

數學掂對於學M1和M2我個人是認爲沒有難度上的分別.

但,對於考DSE卻有考究.假如閣下所言,M1配XX.M2配YY是成立而又入了大衆的普遍認識的話,可以想象,男生的最勁個部分去邊度,我就去另一邊.相信拿到高一級比配對合適更重要.

medicine 發表於 22-12-3 22:39
現時的中學,對於培養考DSE是足夠應付.(這不是數十年以前,比的是有無得讀)
直資,如SPCC,交學費從而多了一部 ...

以具體數字來舉例:
(a)學生a智力(資質)90,資源培育60(普通家庭普通小學),知識表現為54.

(b)學生b智力80,資源培育80(中產之家直私小學),知識表現64.

(c)學生c智力70,資源90(富貴人家,直私/國際小學),知識表現63.

如果中學選學生,你估下會最優先選誰?(智力和資源培育的數字是大家都看不到的,只看到最終的一個數字即知識表現--RO或者講小學的成績表,)

當然,數字是假設的.只是想表達前面有會員所講的.小學内容簡單,多加栽培不難有好表現,但不等於六年后DSE可以有好表現.

a最終去了官津,成了狀元.b在直資考到了滿意的5+,,c入了直資,半途放洋.不是話官津優先選擇了a,而是無法選到bc.亦在一定程度上解釋了直資咁大的收生主動,仍有相當大的半途留洋(並不是話大部分如此,只是舉例來比喻智力與知識在不同資源的培養下的不同階段的關係)

medicine 發表於 22-12-3 22:39
直資,如SPCC,交學費從而多了一部 ...

多謝你咁詳細嘅解釋!
有啲小小意見:
1. 外來插班生最強 - 我覺得未必,以我喺APS觀察,插班生同現校生比,好多都唔係話好top, 有啲只係普通;亦有家長話SPCC IB狀元中有好多係小學部升上嚟,小學部水平唔差,但總會有參差

2. top學生成功主要係資質多於靠資源 - 老土d講,係良駒配伯樂,就最正。冇伯樂,良駒一樣能夠跑,但有伯樂扶助栽培,有synergy效應,咪去得遠d囉。有冇需要付出咁多為咗去遠啲?各人自有決定啦

DD仔 發表於 22-12-4 00:11
多謝你咁詳細嘅解釋!
有啲小小意見:
1. 外來插班生最強 - 我覺得未必,以我喺APS觀察,插班生同現校生比 ...
第一點,指中學.另外是需要明白是指5+百分比,並不是指誰更高分.好顯淺,中學插班,一定是中學滿意其成績才收吧(個別關係人士?豈不是中一或以前早就收了嗎?)小學的插班生從不是考慮範圍
第二點,已經表達過了.並不是否定資源多的優勢.而是思考比較點解小學RO咁靚,點解六年后DSE普通?

都係個句,留意一下目前的私小同學將來入中學后的整體表現你會有發現.

DD仔 發表於 22-12-4 00:11
多謝你咁詳細嘅解釋!
有啲小小意見:
1. 外來插班生最強 - 我覺得未必,以我喺APS觀察,插班生同現校生比 ...

正如(應該是隔離post)前面有會員話"三私一直的前20對比一二綫級一二"
假如一二綫級一二對比三私一直的前20失禮的話,以SPCC的號召力.相信收"三私一直的前20"應該絕大部分會讀而毫不需對學費猶豫.這裏已經可以發出80個offer.再21-25應該是相近,又多20個備選offer.

算6至7成入讀,三四成去D記或其它,爲什麽未見60至70個三私一直入讀SPCC?或者講點解SPCC不直接對三私一直的前20名發出offer?

回覆 Poyau 的帖子

浸信會呂明才中學
係咪收返第一城呂明才嘅學生多呢?

天外之人 發表於 22-12-3 22:38
睇到咁多,可想而知不論家长及小朋友,為了不同学校浪费好多资源/时间/精神/自由,最可悲未必真係学以自用 ...

不明白所指的意思

medicine 發表於 22-12-4 00:27
正如(應該是隔離post)前面有會員話"三私一直的前20對比一二綫級一二"
假如一二綫級一二對比三私一直的前20 ...

spcc收學生會係好平均的,佢唔會專收某類學校,佢要咁樣做,各方都會有意見。除非取消現今制度,用以前學測,統一考定終身,其實系最最公平啲。其實依家咁制度,已經最大程度照顧埋2,3線學校學生了。
中學唔係傻嘎,你去睇下RO就知,而且都係用5,6年以前的pre s1做參照,依家唔敢計新的pre S1,如果計埋新的,咁前列幾乎都要係3私1直的天下了。真係照顧你啲啊。
我啲學校做pre s1中文低於85分,數學英文低於90分已經算差的了。呢點2,3線點比。

medicine 發表於 22-12-4 00:19
第一點,指中學.另外是需要明白是指5+百分比,並不是指誰更高分.好顯淺,中學插班,一定是中學滿意其成績才收吧 ...

小學RO靚係因為小學操練得好,top中學名額有限,同埋要兼顧各方意見,唔會特定收某類學校,尤其係私校。咁學生都四散開去,中學一樣要兼顧收進來的大部份學生,亦唔會特登培養你一個,所以3私1直剛進去都相對簡單,咁就食緊老本啦,食到最後可能dse就唔咁好啦。係因為村中培養個一套都係為咗津校學生而設計,佢啲風格培養方向唔係好啱果啲學生囉。

BSCYL 發表於 22-12-4 06:49
不明白所指的意思
無論"天外來客"還是"複雜啲講",邏輯思維都非我等可以領略

簡單啲來講 發表於 22-12-4 07:25
小學RO靚係因為小學操練得好,top中學名額有限,同埋要兼顧各方意見,唔會特定收某類學校,尤其係私校。咁 ...
小學RO靚係因為小學操練得好,top中學名額有限,同埋要兼顧各方意見,唔會特定收某類學校,尤其係私校。咁學生都四散開去,中學一樣要兼顧收進來的大部份學生,亦唔會特登培養你一個,所以3私1直剛進去都相對簡單,咁就食緊老本啦,食到最後可能dse就唔咁好啦。係因為村中培養個一套都係為咗津校學生而設計,佢啲風格培養方向唔係好啱果啲學生囉。

除了給個,都唔知講乜好.

簡單啲來講 發表於 22-12-4 07:10

spcc收學生會係好平均的,佢唔會專收某類學校,佢要咁樣做,各方都會有意見。除非取消現今制度,用以前學測,統一考定終身,其實系最最公平啲。其實依家咁制度,已經最大程度照顧埋2,3線學校學生了。
中學唔係傻嘎,你去睇下RO就知,而且都係用5,6年以前的pre s1做參照,依家唔敢計新的pre S1,如果計埋新的,咁前列幾乎都要係3私1直的天下了。真係照顧你啲啊
我啲學校做pre s1中文低於85分,數學英文低於90分已經算差的了。呢點2,3線點比。

黑體字,第一句,把自己看得那麽高

第二句,理解意思未?真不知何來此句
‹ 上一主題|下一主題