用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區名校(b1A津)定區內b1b-c直資
樓主: 2r6x32
go

地區名校(b1A津)定區內b1b-c直資   [複製鏈接]

Poyau 發表於 22-11-30 12:33
金鱗豈是池中物 一遇風雲便化龍

胡忠2022年文憑試成績

其實胡忠仲係唔係B2A呀?佢連4+都冇show? 但我印象中真係有唔少人話呢間學校好好…..

DD仔 發表於 22-11-30 12:38
其實胡忠仲係唔係B2A呀?佢連4+都冇show? 但我印象中真係有唔少人話呢間學校好好…..
...
人地3+都未必見得人, 仲講4+?  

大多數B2中學, 多數都只係講 2+ 同入U 率

B2學校肯show 3322既已經叫有 guts

4X% 3322 率, 可能同個D自詡收咗95%以上B1學生既收費學校差唔多咋!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 jesswu 的帖子

港同係B1A?

Jpeg74 發表於 22-11-30 12:55

港同係B1A?

港同1a/b,(b頭貼a)

hkpapa852 發表於 22-11-30 12:47
人地3+都未必見得人, 仲講4+?  

大多數B2中學, 多數都只係講 2+ 同入U 率

咁講法,胡忠應該係B2B-A? 因為嗰間有95%第一組別學生嘅直資都係呢個rank

Jpeg74 發表於 22-11-30 12:55

港同係B1A?

如果係講hkpapa852-B1A-17間,港同就唔係B1A.

請問協和依家成績1B/C?

Rpp 發表於 22-11-30 13:05
請問協和依家成績1B/C?
績跌到去1C都有4-5年了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-30 13:13
績跌到去1C都有4-5年了

我仲以為依家係1 B添。

DD仔 發表於 22-11-30 12:38
...

胡忠 優良率4+ 近年如謎?

年份 33222 | 整體(主科)2+ | 整體4+
--------------------------------------------------------
2022 45.8% | [·] | [·]
2021 [·] | 93.2% | [·]
2020 45.5% | 95.3% | [·]
2019 44.4% | 95% | [·]
2018 47.4% | 94.6% | 32.4%
2017 48.4% | 96% | 38.1%
2016 [?]
2015 [?]
2014 50.0% | 94.7%(96.3%) | [·]
2013 [·] | 94.5% | [·]
2012 47.9% | 95.1% | 39.6%

https://www.edu-kingdom.com/學校/保良局胡忠中學-1945

「1. 高中文憑試成績優良:安排高中課後及假期補課,提升成績。在香港中學文憑試,七年科目合格率平均95.5%;2018年科目合格率94.6%,優良率32.4%;2017年科目合格率96%,優良率38.1%,高於全港成績。符合本地學士學位課程的基本入學要求(即33222)比率,2018年為47.4%,2017年為48.4%,均高於全港水平;考獲副學士課程要求(即22222)比率,2018年為92.2%,比全港水平高出20%以上,絕大部分同學有資格升讀各大專院校。」

Poyau 發表於 22-11-30 14:29
胡忠 優良率4+ 近年如謎?

年份 33222 | 整體(主科)2+ | 整體4+
考獲副學士課程要求(即22222)比率,2018年為92.2%,比全港水平高出20%以上,絕大部分同學有資格升讀各大專院校。

寫得出呢句說話而唔笑真係有覇氣

2jkidsfather    發表於 22-11-30 22:38

Rpp 發表於 22-11-29 13:52
你嘅情況同想法確實同我朋友諗法一樣樣,佢都係有直屬中學聯系,有保一,協和自行收左,但揀讀顏寶鈴直資1 ...

請問佢點解後悔呀

hohoho888 發表於 22-11-30 14:37
請問佢點解後悔呀

佢話麻麻,就咁。

hohoho888    發表於 22-12-1 13:27

medicine 發表於 22-11-30 03:26
係咩,邊一年插中幾?
我只是未見分班名單有插班的陌生名字,睇漏眼?

中二

hkpapa852 發表於 22-11-30 09:52
上年天后男校同女校都大量流失學生, 收插班都唔奇

係呀! 我小朋友果班都 走左3個。

hkpapa852 發表於 22-11-30 10:39
平均每級走10人

男校果邊中一致中三 應該有, 中四以上 吾多見人走!

Szetimmy0225 發表於 22-11-30 20:05
男校果邊中一致中三 應該有, 中四以上 吾多見人走!
你睇清楚今年中六有幾多人
上年中五有12x人

Szetimmy0225 發表於 22-11-30 20:01
係呀! 我小朋友果班都 走左3個。
是唔少走.九月開了學,沒幾日都還有趕著去機場.

hkpapa852 發表於 22-11-30 20:19
你睇清楚今年中六有幾多人
上年中五有12x人

係哦! 得返100人 。

Szetimmy0225 發表於 22-11-30 20:24
係哦! 得返100人 。
估計到學期尾,唔會有3位數字
‹ 上一主題|下一主題