用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區名校(b1A津)定區內b1b-c直資
樓主: 2r6x32
go

地區名校(b1A津)定區內b1b-c直資   [複製鏈接]

Szetimmy0225 發表於 22-11-30 00:08
小白菜
上年天后男校同女校都大量流失學生, 收插班都唔奇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2r6x32 發表於 22-11-29 00:38
阿仔本身成績b1A, 中英都好,較文靜唔夠自信。佢自己都揀唔到,應該點選擇?
...
如果係新界區達B1A水平有聯小既中學只得林護一間, 但你似係另一區多, 咁我可以好肯定話你知, 個間聯中頂多只係B1B水平, 咁考B1B直資無蝕底
但如果你諗住考間直資係李兆基書院, 咁就係勁蝕底, 呢間近年只得番B2A-1C水平, 完全係降格去讀

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-30 09:52
上年天后男校同女校都大量流失學生, 收插班都唔奇
其他年級唔知,阿女個一級似乎未有.
唔通明年有?

hkpapa852 發表於 22-11-30 09:55
如果係新界區達B1A水平有聯小既中學只得林護一間, 但你似係另一區多, 咁我可以好肯定話你知, 個間聯中頂多 ...
你個B1A要求高.
我認爲地區排1哥就算B1A了.

medicine 發表於 22-11-30 10:16
唔通明年有?

大量流失就一定有, 收番幾多就唔知

hkpapa852 發表於 22-11-30 10:20
大量流失就一定有, 收番幾多就唔知
#46有講.
不過,何爲"大量?"

medicine 發表於 22-11-30 10:35
#46有講.
不過,何爲"大量?"
平均每級走10人

DD仔 發表於 22-11-29 13:34
你哋講嘅B1B直資,我淨係諗到赤提,同埋培僑?仲有邊間係B1B? 好多新直資都係B1C-B2A.

如果B1C都計埋,即 ...
即是話例如係放棄B1A皇仁,入B1C顏保玲?
<<---
我真係識人(唔止1個)放棄B1A(名校),入B1C直資(係堅B1A,因為係我女同學,知成績),佢個理由係選科問題,同埋想輕鬆少少讀 。另外我有同事個仔本身可以讀到band 1(老師話穩入),但個仔想輕鬆少少讀入左band 2A,同事又覺得ok俾個仔話事,咁佢仔又真係年年輕輕鬆鬆就級十內,又有自信。正如我自已都放棄左B1A聯中,去讀國際啦 (其他人以為我女升唔返聯中先轉國際),每個人諗法唔同既。

hkpapa852 發表於 22-11-30 10:39
平均每級走10人
"平均每級",有無年份限定?
即一年還是六年合計再平均?

medicine 發表於 22-11-30 10:16
唔通明年有?
上兩年連地區band 2/band 3都有唔少流失,你小朋友校名津,點會冇呀?某男名津校長都講,上年各級加埋都失咗成百人,每級大約20個啦!

PTL_L 發表於 22-11-30 10:43
上兩年連地區band 2/band 3都有唔少流失,你小朋友校名津,點會冇呀?某男名津校長都講,上年各級加埋都失 ...
未有插班入來.轉走的46有講

medicine 發表於 22-11-30 10:45
未有插班入來.轉走的46有講

感覺,今時唔同往日?小朋友校早年都唔太覺有對外收插班,但呢一年都有出post歡迎插班,亦有插班生考入,反而舊時直小既直中校長有提過,佢哋唔會主動收插班。

chloe_b 發表於 22-11-30 10:41
即是話例如係放棄B1A皇仁,入B1C顏保玲?

都係嘅,人各有志,有人話胡忠就喺屋企對面,做乜要長途跋涉由馬鞍山去天后返學吖,而且書都係自己讀㗎啦,小池巨龍,稱霸稱王,悠然自得,一樂也

PTL_L 發表於 22-11-30 10:58
感覺,今時唔同往日?我女校早年都唔太覺有對外收插班,但呢一年都有出post歡迎插班,亦有插班生考入,反而 ...
是的,轉走算多.有直接去個邊,亦有曲綫去(先轉國際,後年再去,話增强適應,想得真周到)

DD仔 發表於 22-11-30 11:00
都係嘅,人各有志,有人話胡忠就喺屋企對面,做乜要長途跋涉由馬鞍山去天后返學吖,而且書都係自己讀㗎啦 ...
小池巨龍.
池水夠唔夠?

medicine 發表於 22-11-30 11:05
小池巨龍.
池水夠唔夠?

胡忠唔差,B2A, 有口碑,差在未係英中啫,d水應該啱啱過到條龍嘅背脊嘅

medicine    發表於 22-11-30 11:25

DD仔 發表於 22-11-30 11:00
都係嘅,人各有志,有人話胡忠就喺屋企對面,做乜要長途跋涉由馬鞍山去天后返學吖,而且書都係自己讀㗎啦 ...
我父母就係呢個心態,我屋企附近其實有間唔錯既直資,有埋一條龍既(Band 1)中學,我媽都話我點解唔俾個女讀,要山長水遠跨區讀。

chloe_b 發表於 22-11-30 11:22
我父母就係呢個心態,我屋企附近其實有間唔錯既直資,有埋一條龍既(Band 1)中學,我媽都話我點解唔俾個女讀 ...

你轉䜖國際學校就更加不一樣,就算你住喺女拔對面,為咗入國際學校,都一定要跨區啦

DD仔 發表於 22-11-30 11:44
你轉䜖國際學校就更加不一樣,就算你住喺女拔對面,為咗入國際學校,都一定要跨區啦
...
唔係,係講緊之前小學既時候,中學先轉國際既。

DD仔 發表於 22-11-30 11:12
胡忠唔差,B2A, 有口碑,差在未係英中啫,d水應該啱啱過到條龍嘅背脊嘅
...

金鱗豈是池中物 一遇風雲便化龍

胡忠2022年文憑試成績
--------------------------------------------------------
年份 33222 | 22222 | 2+ | 中/英3+
--------------------------------------------------------
2022 45.8% | [·] | [·] | 70.1% / 61.7%
2021 [·] | 80.6% | 93.2% | >HK / >HK
2020 45.5% | [·] | 95.3% | [·] / [·]
2019 44.4% | 88% | 95% | [·] / [·]
2018 47.4% | 92.2% | [·] | [·] / [·]
2017 48.4% | [·] | [·] | [·] / [·]

工作計劃及報告
https://www.plkwcc.edu.hk/reports

2021-2022 報告 學校報告 (p.20)
https://drive.google.com/file/d/1Db4v_p3r_jWPZzXoboS3x4tkABTJFtqR/view?usp=share_link
‹ 上一主題|下一主題